Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.970 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  noiembrie 2022
  L M M J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

Controlati Politicul!

18 Noiembrie 2011

Decredibilizarea politicului

Asistam la o decredibilizare a politicului pe plan mondial, fie ca este vorba de SUA, de UE, de Romania, de Basarabia, de lumea araba, de Grecia mergand pana la organizatiile internationale cum ar fi ONU, conduse tot de forte politice din ce in ce mai indepartate de idealurile popoarelor pe care le reprezinta.

In Statele Unite au aparut miscari populare Tea Party sau Occupy Wall Street care, chiar daca reprezinta puncte divergente de vedere, sunt manifestari clare ale neincrederii si dezmagirii provocate de politic. Si prin actiunile lor (vezi Tea Party) déjà devin forte de control ale politicului de care se tine seama.
In Uniunea Europeana politicul nu indrazneste sa recurga la consultarea populara a referendumului nici macar pentru votarea unei Constitutii a UE, iar recentele evolutii din Grecia, in care referendumul a fost vazut de puterile politice ca un atentat la coeziunea si stabilitatea Uniunii au fost dovada cea mai clara a ruperii totale a politicului de marea masa, aroganta facandu-I pe politicieni sa se considere deasupra vointei popoarelor.
Si aceasta distantare a politicului de cei care i-au ales, dar care n-au niciun drept de control, au adus deja Uniunea Europeana in degringolada financiara, economica, politica care arunca Europa spre dictatura marilor puteri dornice sa lichideze pana si suveranitatea statelor, sau sa impuna anumite forme administrative, cum ar fi federalizarea Basarabiei propusa de cuplul Merkel-Medvedev, sau dezmembrarea altora (cazul Kosovo).
Schimbarea din Romania, in Decembrie ’89 s-a datorat unei ridicari a populatiei fara precedent impotriva dictaturii comuniste. Dar sperantele romanilor au fost distruse prin confiscarea miscarii anticomuniste tot de catre politic care a reusit sa corupa spiritul de libertate si de reinoire al societatii, inclusiv de reintregire.
Presedinti care ar trebui sa fie ai Romaniei, sunt in primul rand presedintii partidelor care i-au propulsat; presedinti ai tuturor romanilor, se complac a fi doar ai membrilor si acolitilor partidului din care provin; partide de guvernamnt care ar trebui sa guverneze in favoarea intregului popor roman, guverneaza pentru satisfacerea intereselor clientelei de partid. Aceasta este clasa politica romaneasca.
In Basarabia, societatea civila, intelectualitate romaneasca a reusit sa impuna independenta, revenirea la limba si istoria Romanilor, a Tricolorului si Imnului romanesc. Aceeasi intelectualitate calauzita de un inalt patriotism a adunat peste un milion de oameni pentru impunerea si apararea acestor simboluri nationale.
Apoi, politicul a distrus tot acest esafodaj pe care ar fi trebuit ca natiunea romaneasca sa se regaseasca intr-un tot. Politicieni verosi se complac intr-un asa zis pragmatism al ezitarii, al lasitatii, dar si al interesului personal care de fapt ii ajuta sa-si pastreze niste pozitii avantajoase de feudali locali dintr-un fund de Europa.
Partidele jongleaza cu termenii promitand populist o imposibila integrare intr-o Europa unita a unui stat independent si suveran lipsit de propria coeziune, unitate si mai ales identitate. Unele dintre acestea pescuiesc in ape tulburi, declarandu-se pro-romanesti dar stataliste, marind confuzia si incurajand astfel starea de secesiune atat a Romaniei cat si a natiunii.
Acest politic corupt a contribuit si contribuie la dezbinarea basarabenilor, la mentinerea Basarabiei intr-o zona gris fara speranta de progres, fara identitate, fara destin istoric.
In Diaspora, infiltrarile politicului au condus la aceeasi dezbinare a societatii romanesti, la fel ca si intara. Iar aceasta dezbinare conduce la disolutia ntiunii si la pericolul dezintegrarii teritoriale. Recentul recensamant arata ca Romania se depopuleaza, iar actiunile coerente si bine organizate ale minoritatii maghiare, incurajate si de exemplul Kosovo, tind sa pregateasca un scenariu asemanator in Transilvania.

Sunt motive puternice pentru ca, macar in Romania si Basarabia, societatea civila sa preia controlul asupra politicului pentru a-l determina sa lucreze strict pentru natiune. Este necesar un nou ’89 pasnic, prin restructurarea unor Institutii fundamentale ale statului cum ar fi Parlamentul, pentru a readuce politicul la rolul sau natural, acela de servitor, nu de stapan al natiunii.
Iar pentru aceasta, societatea civila romaneasca, in ambele parlamente, de la Chisianau si Bucuresti, trebuie sa-si indeplineasca rolul de regulator automat al politicului prin participarea ca partener parlamentar (vezi Parlament Mixt).
Iar Basarabia are o imensa sansa de a misca societatea romaneasca inainte cu ajutorul acelor politicieni patrioti si intelectuali romani care in anii’90 au avut rolul de parinti ai miscarii de renastere nationala din Basarabia. Experienta vechii generatii combinata cu forta si ambitia noii generatii de tineri basarabeni patrioti pro-unionisti reprezinta motorul salvarii Romaniei de dincolo dePrutsi aducerii sale acasa.
Reeditarea unei Mari Adunari Nationale in care sa fie redactata si aprobata o rezolutie a basarabenilor prin care sa se ceara public Reunificarea va avea un rasunet fara precedent in Parlamentul Tarii de la Bucuresti. Sunt politicieni inRomaniacare, in momentul in care vor vedea ca miscarea unionista prinde vigoare, vor avea un rol determinant in sprijinirea politica si in promovarea Unirii pe plan international.

Basarabeni, folositi elementul de mare valoare pe care-l reprezinta intelectualitatea basarabeana. Nu-l ridiculizati, nu-l marginalizati, aduceti-l in prim planul miscarii de renastere nationala deoarece poporul si-a respectat si a urmat indemnurile oamenilor de cultura, ale intelectualilor, ale inteleptilor neamului. Prin acestia, ca reprezentanti ai vostri in Parlament, veti reusi sa controlati un politic ezitant si corupt.
Este ceasul al 12-lea pentru actiune, pentru unirea eforturilor societatii civile si ale acelor politicieni de la Bucuresti si de la Chisinau care mai cred in principii, intr-un destin comun, intr-o societate in care interesul national primeaza asupra interesului clasei politice.

Un răspuns sa “Controlati Politicul!”

 1. […] Controlati Politicul! […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: