Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.233 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    aprilie 2024
    L M M J V S D
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Post referendum

21 August 2012

Post referendum

Criza societatii romanesti a ajuns la paroxism in zilele care au urmat referendumului pentru demiterea unui presedinte extrem de nepopular.
A doua zi, dupa publicarea rezultatelor, in conditiile cvorumului impus Parlamentului de Curtea Constitutionala, erau evidente atat invalidarea referendumului cat si ilegitimitatea presedintelui suspendat.
Prelungirea agoniei creata de o Curte Constitutionala a carei curioasa indecizie pare sa fi fost cauzata de evidenta lipsa de popularitate a presedintelui Basescu, a aruncat tara si societatea intr-un haos si mai mare.
Si totusi, aceasta perioada zbuciumata a adus in prim plan o serie de atitudini si de evenimente care au aruncat o lumina edificatoare asupra influentei exercitata de diferiti factori interni si externi precum si asupra semnificatiilor actiunilor acestora.

In primul rand, asa cum subliniam in articolul „Conflict de legitimitate„, a existat o lipsa de responsabilitate a acelor romani care astazi sunt extrem de vocali impotriva cvorumului, dar care nu au considerat de cuviinta sa se deplaseze la o statie de votare pentru a-si exprima un drept fundamental cetatenesc.
As spune ca, in conditiile in care regulile jocului fusesera stabilite si bine cunoscute in urma dezbaterilor, acesti cetateni poarta principala vina a invalidarii, indiferent de pretexte.

Apoi, au existat presiunile inacceptabile asupra institutiilor statului, dar si asupra Romaniei, ca atare, din partea unor actori politici externi, de la institutii internationale cum ar fi Consiliul Europei prin Manuel Barroso si comisarii lui, pana la reprezentantii unor guverne adevarati factori de presiune cum ar fi ambasadorul Mark Gitenstein al Statelor Unite, sau Angela Merkel, cancelarul Germaniei si terminand, exact in ajunul „marii judecarti” a CCR, cu un reprezentant al Statelor Unite chemat in ajutor de acelasi ambasador care, fara indoiala, a transmis Departamentului de Stat informatii trunchiate, deformate sau partizane asupra realitatilor sociale si politice din Romania.

Asemenea actiuni sunt extrem de nocive deoarece, pe fondul general al cresterii opozitiei populare impotriva diverselor forme de institutionalizare suprastatale, mai ales in conditiile actualei recesiuni mondiale, aversiunea, dar si opozitia romanilor atat fata de UE cat si fata de tari ca Germania sau Statele Unite ating cote de avarie.
Iar rezultatul imediat poate fi o instabilitate regionala sau chiar a respectivelor institutii suprastatale implicate in mod neintelept in probleme politice de ordin intern.

Un factor de mare ingrijorare privind incalcarea drepturilor omului, il constituie starea de teroare instaurata de institutia procuraturii, transformata in aparat de represiune politica prin arestari sau puneri sub acuzare pe baza de incriminari sumare, actionarea fara mandat pentru urmarirea in masa a cetatenilor care au votat intr-un anume fel si lipsa parghiilor de control ale unor asemenea activitati neconstitutionale de pura politie politica.
Practic s-a depasit chiar stadiul pe care l-am prezentat in articolul „Stat politienesc„.

Nu in cele din urma, in pofida unor date cerute si trimise Curtii Constitutionale, care prezentau o situatie reala a numarului de cetateni romani cu drept de vot, invalidarea acestui referendum a avut loc si pe fondul in care membrii unei Curti Constitutionale politizata la maximum s-au dovedit infricosati de perspectiva “puscariei”, dupa cum a declarat doamna Aspazia Cojocaru, ca urmare tocmai a actiunilor de intimidare ale procuraturii dezlantuite in actiuni irationale pentru o democratie.
Iata de ce, se impun analize serioase asupra conditiilor care au creat aceasta stare, dar si a urmarilor care pot deveni dramatice pentru natiunea noastra.

Afara de reiterarea erorilor politice este necesara o corecta informarea atat pe plan intern, cat mai ales international, pentru ca factorii externi sa actioneze doar  in scopul medierii si ajutorului politic echilibrat in perfecta concordanta cu realitatile politice si sociale ale Romaniei, nu ca elemente nedorite de interventii si de diktat partizan. Sugestii practice in acest sens am prezentat in articolul „Dialog transparent„.

Este evident ca trebuie efectuate modificari urgente, de substanta, pentru a suplini lacunele care caracterizeaza o Constitutie lipsita de parghii de control si echilibru intre institutiile statului si pentru depolitizarea reala a factorilor de arbitraj institutional, cum ar fi CCR, CSM, sau chiar a institutiilor Procuraturii devenite, practic, stat in stat.

Legea Fundamentala a Romaniei, Constitutia trebuie amendata corespunzator, astfel incat parghiile pentru exercitarea democratiei reprezentative sa fie atat de eficiente incat reprezentantii poporului din Parlament sa aiba posibilitatea de a legifera in conformitate cu vointa populara, exprimata, inclusiv prin vot majoritar, si de a proteja abuzurile impotriva cetateanului savarsite de institutiile coercitive sau oricare alte institutii ale statului care incalca echilibrul democratic.

De aceea, nu este deloc lipsita de sens o noua Lege Electorala care sa transforme actualul parlament strict politic si al minoritatilor, intr-un Parlament Mixt cu o componenta politica si una civica (a societatii civile).
In caz contrar, se poate ajunge la iesirea in strada inteleasa de multimea nemultumita ca forma finala si extrema de reprezentare a democratiei directe.

Oricum, situatia actuala exploziva din tara ar trebui sa-l determine pe Traian Basescu ca, in acest al 12-lea ceas, sa dea dovada de responsabilitate si sa-si prezinte demisia.

18 răspunsuri to “Post referendum”

  1. Romi said

    Interesant si de apreciat, avand in vedere ca nu multa lume de pe acest continent are curajul si interesul sa fie anti-BaSecu

    Apreciază

  2. Radu Toma said

    Citind acest articol imi dau seama ca in era Internetului departarea de tara nu mai este un motiv pentru necunoasterea realitatilor din Romania. Pentru cititorii care nu stiu si sunt grabiti, mentionez ca autorul articolului de mai sus traieste in SUA. Dar este mai informat in privinta vietii politice din tara noastra decat majoritatea romanilor! …
    Va multumim, domnule Popescu!

    Apreciază

  3. 1234 said

    Am impresia ca acest autor se afla undeva la umbra, intr-un sat din Olt, unde s-a votat cu 250%.
    Dar nici aceste procente n-a fost in stare sa le vada.

    Apreciază

  4. 1234 said

    Citez din comentariu:
    „in conditiile cvorumului impus Parlamentului de Curtea Constitutionala”.
    E o manipulare, deoarece Curtea Constitutionala nu face legi.
    Cvorumul este conform unei legi adoptate inca in 2000, pe care Guvernul lui Tonta a anulat-o printr-o Ordonanta de urgenta.
    Cand cineva s-a adresat la CCR, Curtea a confirmat prioritatea Legii in fata Ordonantei.

    2. O alta manipulare, citez:
    „Curte Constitutionala a carei curioasa indecizie PARE SA FI FOST cauzata de evidenta lipsa de popularitate a presedintelui Basescu”. (Sublinierile nostre)

    3. Alt citat, care vrea sa puna un drept cetatenesc – de a vota, mai presus decat alt drept cetatenesc – de a NU vota:
    „…romani care astazi sunt extrem de vocali impotriva cvorumului, dar care nu au considerat de cuviinta sa se deplaseze la o statie de votare pentru a-si exprima un drept fundamental cetatenesc”.

    4. „Teroare instaurata de institutia procuraturii, transformata in aparat de represiune politica prin arestari sau puneri sub acuzare pe baza de incriminari sumare”
    Aici chiar ca e no komment, deoarece este vorbit cu gura USL-ului, care sunt cu musca pe caciula. Doar ca l-as intreba pe acest „american” roman: Cand politia americana contracareaza infractiunile de masa – a ce seamana acele actiuni?

    Etc. Etc.

    Si cand acest autor mai declara ca „au existat presiunile inacceptabile asupra institutiilor statului din partea lui Barosso, Merkel etc.” – iti face impresia ca (autorul) – ori este un infantil, ori e un rauvoitor prapadit pe undeva prin celulele comuniste din SUA.

    Apreciază

  5. Marat said

    Mie mi se pare ca acest articol este, mai degraba, ”incitator” decit rezultatul bunei cunoasteri etc.
    De asemenea, articolul este putenic partinitor in impartirea ”greutatii” cu care diferiti actori internatioanali S-AU AMESTECAT, GROTESC DE BRUTAL, IN TREBURILE INTERNE ALE ROMANIEI !
    La acest capitol, autorul ar fi trebuit sa fie mai ”documentat” cu privire la ”dictatul” exercitat de factori politici, de prima marime, din tara in care traieste, asupra Romaniei, cu efecte la fel de nedorite ca si in cazul amestecului Germaniei, prin cancelarul in functie, si al altor ”politicieni” de la CE.
    Autorul trece cu o lejeritate greu (sau , poate, usor)de explicat peste incalcarea nepermisa a normelor de DREPT INTERNATIONAL de catre un anumit ambasador ce ar fi trebuit, de mult, EXPULZAT DIN ROMANIA. Acesta face un rau ENORM si, pare evident, ca nu in numele intaririi(?) relatiilor dintre cele doua tari ci, in sensul servirii unor interese contrare….
    Observatia ca ”unii” romani nu au mers la vot este corecta. Autorul ar fi trebuit, insa, sa fie la fel de ”curajos” si sa indice ZONELE TARII IN CARE S-A MANIFESTAT ACEST FENOMEN !
    Ar fi fost corect si important acest demers , daca tot NI S-A IMPUS, DIN EXTERIOR, ADOPTAREA ”REFERENDUMULUI CU CVORUM” !
    Spunind lucrurilor pe nume, mai ”pe sleau”, as intreba autorul ce crede cu privire la MOTIVELE PENTRU CARE TARA IN CARE TRAIESTE, DAR SI ALTE FORTE POLITICE EUROPENE, TIN ”CU DINTII” CA BASESCU SA RAMINA LA COTROCENI ! Fiindca in ”afacerea” asta nu este vorba de democratie etc.
    Asadar: DE CE????? Iata o tema posibila pentru o eventuala noua analiza ! DAR SA FIE REALISTA, NU LOZINCARDA !!!

    Apreciază

  6. Parerile mele le gasiti in articolul „Romania si America”. Nu pot sa stiu ce gandeste Administratia Obama despre sustinerea actorului politic Basescu, decat ca orice Administratie actioneaza conform informatiilor ambasadorului in Romania.
    Acesta devine responsabil fata de administratia proprie pentru informatiile pe care le trimite.
    Blamat a fost si ambasadorul Kennedy in Anglia pentru rapoartele favorabile Germaniei hitleriste care au dus la o politica ezitanta a Statelor Unite. Dar criticile au avut loc DUPA ce acesta s-a intors in Statele Unite.
    Oricat de deranjant ar fi, dar nici Romania, nici alt stat, nu poate expulza un ambasador strain pentru „delictul de opinie”.

    Apreciază

  7. Razescu Dumitru said

    Domnule 1234,
    Chiar crezi ca 7 milioane de romani, care nu-l mai vor pe Basescu, sunt tampiti si manipulati de un partid?
    Daca in 2009, Traian Basescu a fost ales cu 5.200.000 de votanti (inclusiv voturile de la Ambasada romana din Paris, calculate la 2 votanti /secunda!…adica, s-o spunem romaneste, furate), daca actualul Parlament al Romaniei a fost ales cu 7.238.871 de alegatori, Traian Basescu nu poate fi demis prin votul a 8,6 milioane, din care 7,4 s-au pronuntat impotriva lui ?
    In ce tara a Europei se mai intampla asa ceva?
    Pe cine vrei sa prostesti?

    Apreciază

  8. Marat said

    D-le Popescu,
    Chestia asta cu responsabilitatea pentru informatiile trimise e, asa, ”a la legere” . Nu informatiile lipsesc, asa ca, daca s-ar dori, ambasadorul ar fi domolit si oricum nu ar fi lasat sa incalce scabros Conventia de la Viena, CARE NU-I PERMITE OPINII , tocmai ca sa nu comita ”delicte” ! Macar de s-ar pastra aparentele si tot ar fi ceva ! Dupa cum se misca, eu ma intreb daca personajul stie ce e aia informatie, excluzind, desigur, pe cele din domeniul afacerilor…..
    Kennedy parca punea in practica politica statului sau in privinta Germaniei hitleriste, in plan economic, politic etc ! Asta cu ezitarile e pentru a nu deranja serverele ! De aia a fost criticat ”dupa” !
    Aveti dreptate ca nu puteti sti ce gindeste administratia ! Nici noi, fapt pentru care, cu mare si sincer regret, cuantificam ”gindirea” in functie de gesturile ambasadorului ! Vi se pare corect ?
    Imi cer scuze pentru ca, poate, v-am inoportunat ! Voi incerca sa-mi pastrez pentru mine opiniile pentru a nu va mai obliga sa
    reactionati….
    Oricum, pe basescu il rezolvam noi cumva si va plati pentru antiromanismul lui !

    Apreciază

  9. VOTANT said

    VOTANT Dle 1234, mai bine semnai dl.băsist ca să ai mai multă greutate în acele infantile bâiguieli

    Apreciază

  10. gh.stanciu said

    Domnilor „vocali” marat,1234,etc,etc.Dupa ce ca nu aveti curajul sa va dati nici numele si nu a-ti fost in stare sa va postati,voi intai reactiile,sariti ca hienele la gatul domnului Popescu,care si din America (spre deosebire de voi)poarta de grija romanici noastre.Nu va puteti dezbara de o mentalitate docta,sa-l analizati pe celalalt care incearca sa emita primul ceva.E tara plina ca de alte ca voi,putini sunt ca dl. Popescu.Voi nu intelegeti (nici in ceasul al 25-lea) ca trebuie sa ne alaturam,sa ne completam ,sa ne ajutam,sa lasam la o parte ifosele,galceava,capra,pentru ca ,asa cum s-a dovedit numai impreuna putem sa scapam de blestematul asta de regim.Nu baga nimeni votul in urna in locul nostru.De ce n-au mers la vot,cei (poate)8 milioane,care duc copii la scoala ,se duc la spital,merg pe sosele,se duc la mare si la munte,etc,etc toate facute cu banii nostri (alde deastia nici taxe si impozite nu platesc), dar voi ganditi inainte de a va repezi in calculator? Gh. Stanciu

    Apreciază

  11. 1234 said

    Dle, s-a pronuntat Curtea.
    Daca nu esti de acord cu ea – iesiti in strada si veti vedea cate s-ar acumula din cele „7 milioane”, care dupa cum se limpezesc lucrurile – uite ca nu-s chiar „7”…
    Iar la Paris… trebuie sa va documentati, fara Dragnea-Ponta-Fenechiu-Antonescu. Asta ca sa nu mai zici ca oamenii „nu-s manipulati”.

    Se stie demult – la Paris s-a votat nu la 2 secunde, dar la 30 sec., deci d-ta spui minciuni.
    Apoi, la Paris s-a votat asa de „repede”, deoarece erau 10 (ZECE) ghisee. Dar despre asta, probabil „Antena-USL” nu v-a informat.
    Iar daca nu v-a spus – ti-a ramas in minte doar ce ai auzit.
    Mai citeste, mai citeste si-ti va fi de folos.

    2.
    Mai raspunde-ti la o intrebare – cate actiuni (decizii) pro-economie, pro-social, a facut guvernul plagiatorului si minciunosului in cele 100 zile?
    Oare nu erau alte treburi in tara, in afara de reglarea conturilor cu Basescu?
    (Regret si eu – aventura s-a terminat atat de jalnic si atat de regretabil pentru cele „7 milioane”)

    Oare nu se gasea o intrebuintare mai rezonabila a celor 22 milioane de Euro, ingropati de USL in aceasta aventura?

    Ce ar fi fost, daca cele 22 milioane se alocau taranilor care au suferit la seceta?
    Oare URA pentru Basescu sa fie mai presus decat interesul (si bunastarea) tarii?

    Daca zici ca nu esti manipulat, daca gandesti singur, vei fi de acord ca acest referendum (pentru d-ta personal) nu t-a dat nimic si nici nu era sa-ti dea, chiar daca Basescu pierdea…

    Noi, in Basarabia, am trecut de mai multe ori prin fenomenul gen aventura Ponta-Antonescu.

    Nu-i facem dreptate lui Basescu, dar cei doi sunt golani politici mai rai!
    Chiar rai de tot!
    Seamana 1:1 cu comunistii lui Voronin, desi isi zic „liberali” sau „pesedisti”…

    Apreciază

  12. Radu Toma said

    Halal Curte Constitutionala! Mai potrivita ar fi denumirea de COCINA CONSTITUTIONALA! Aceasta ne-a facut de rasul lumii si nu Ponta sau Antonescu. Ponta si Antonescu sunt prizonierii maselor, mase care vor capul lui Basescu. Masele le cer in continuare capul lui Basescu. Ce ar putea sa spuna sau sa faca, fiind oameni politici?
    Da aveti dreptate, 1 vot la 30 de secunde – oricum „parizienii” au intrat si au iesit din cabinele de vot in pas alergator si tot in pas alergator si-au prezinte cartile de identitate, au aruncat buletinul in urna in urna, au semnat in tabele, etc ! …
    Daca ati fi fost dvs. presdinte si ar fi votat impotriva dvs. 7 milioane de romani, onoarea si grija fata de Tara nu v-ar fi indemnat sa va dati imediat demisia si sa curmati astfel, rapid, o criza care a facut atata rau tarii?
    NU ASA AR FI PROCEDAT UN POLITICIAN DIN TARILE CIVILIZATE?

    Apreciază

  13. Marat said

    D-le Stanciu, Pe mine, traitor in dictatura basesciano-merkelisto-barrosiana(ca sa spun doar atit) ma doare in cot de grijile platonice pe care dl. Popescu le experimenteaza, de peste ocean, fata de ”tarisoara”. Si as mai adauga ca nici nu e obiectiv, ceea ce este de inteles, dar nu este obligatoriu sa ne convinga si pe noi…..
    Eu nu am avut indrazneala sa intreb de cind maninca d-lui produsele agricole modificate genetic din tara tuturor posibilitatilor, dar ma indoiesc de faptul ca este vorba de 2-3 ani, acolo… Deci, singele apa nu se face dar ”austriecii NU sint nemti” daca-mi permiteti aceasta figura de stil….
    Bine ar fi sa ne purtam de grija fiecare, acolo unde plateste impozite, sa dam mai putine lectii, explicite sau implicite, si sa FACEM MAI MULT, DACA NE PASA ! In rest, sa auzim numai de bine !

    Apreciază

  14. @Marat
    Va departati de subiect, ca sa nu spun ca deturnati, prin atacarea autorului, nu prin demontarea argumentata a ideilor expuse.
    De exemplu, nu inteleg ce legatura au produsele modificate genetic cu problemele politice luate in discutie. Ca sa nu mai vorbvesc de plata impozitelor, pe care, intamplator, cam fiecare roman din strainatate, cu legaturi in tara, le plateste sub diverse forma si in Romania.
    De exemplu, impozite pe proprietati, pe mormintele parintilor, unii pentru pensiile pentru care candva au contribuit (poate tineti minte taxa suplimentara obligatorie de 4%) sau chiar pentru ceva investitii si asta in conditiile in care nu consuma ceva din cheltuielile sociale alocate in bugetul statului, sume adaugate la buget si din acesti bani ai diasporei.
    Ce sa mai vorbim de cantitatea de bani pe care acesti romani de peste hotare o injecteaza in sistemul financiar romanesc, bani care depasesc toate investitiile straine luate la un loc si care odata intrati in acest sistem, nu numai ca micsoreaza presiunea sociala, dar contribuie la amplificarea veniturilor statului prin investitiile de stat.
    Sigur, vad la dumneavoastra o anumita frustrare fata de „romanii straini” care, in opinia dumneavoastra ar trebui sa „faca ciocul mic”, frustrare pe care o pun strict pe necunoasterea sau pe tratarea superficiala a importantei reale a diasporei in viata Romaniei.

    Apreciază

  15. Marat said

    Domnule Popescu,
    Regret sincer ca m-am infierbintat ! Asa ca, indiferent de stimuli, nu voi mai reactiona. Vreau, insa , sa va asigur de un lucru: cunosc mai bine decit v-ati putea imagina importanta reala, structura, diversele cai prin care a luat nastere, in diferite epoci istorice, si multe alte lucruri despre emigratia/diaspora romaneasca.

    Apreciază

  16. Cinteza Dorin said

    Se pare ca CINEVA doreste neaparat sa creeze conflicte artificiale intre romanii din tara si cei din afara granitelor. Cui foloseste?
    Gandtit-va bine, romani, si nu va lasati atrasi intr-un conflict pagubos, pentru Romania si pentru toti romanii, oriunde s-ar afla.
    Poate gresesc, dar dl. Marat se pare ca este unul dintre acesti institgatori.
    Daca nu este asa, il rog sa ma scuze. Daca este insa agent platit, cu misiunea de a crea o falie intre romanii din tara si romani din diaspora, atunci ii doresc toate relele de pe pamant, iar neamul sau sa piara fara urma!

    Cinteza Dorin

    Apreciază

  17. Cred ca este vorba de o anumita perceptie a domniei sale, pornind de la diferentele de vederi, mai mult sau mai putin informate politic, ale unora dintre concetatenii care traiesc de ani buni peste hotare.
    Am publicat un nou articol pe aceasta tema, „Romania nationala”, in care, spre rusinea mea, ma lamentez fara a oferi solutii concrete, ci asteptand ca altii sa intreprinda ceva.

    Apreciază

  18. […] Post referendum […]

    Apreciază

Lasă un comentariu