Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.229 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    aprilie 2024
    L M M J V S D
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Romania asistata

21 Ianuarie 2013

Romania asistata

Au trecut deja 23 de ani de la caderea regimului comunist. Am luptat si am sperat in acel Decembrie sangeros si in lunile care au urmat, ca Romania noastra isi va recapata rolul pe care-l merita in Europa, atat datorita faptului ca este cea mai mare tara si ca are cea mai mare  populatiei din zona de Est a continentului, cat si datorita potentialului economic si al resurselor naturale. Nu in cele din urma, datorita sperantelor in Reintregirea Romaniei pe care ni le-au dat romanii-basarabeni care in numar de peste 1 milion s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale pentru a proclama, limba romana, tricolorul si imnul Romaniei.

Ce s-a ales din aceste sperante? Putin, foarte putin la nivel national. Visul de Intregire s-a spulberat, visul de implinire al societatii romanesti a inceput sa devina cosmar. In schimb, avem perspectiva destramarii natiunii romane, fie prin negarea romanismului, fie prin emigrare, fie prin pierderea caracterului national prin impunerea unor cutume si principii morale straine poporului nostru, fie prin declaratii de la cel mai inalt nivel al statului care indeamna la cedarea suveranitatii pentru intarirea formei suprastatale a UE.
Clasa politica de la Bucuresti si Chisinau a distrus visele noastre.

Profitand de inocenta romanului, politicieni verosi s-au infasurat in faldurile vorbelor calpe, populiste inseland nazuintele romanilor pentru a-si satisface orgoliile si interesele.
Politizarea vietii romanesti a condus la divizarea natiunii. Din cauza acestei politici marsave de spalare a creerelor si de aplicare a principiului „dezbina si stapaneste”, s-a ajuns ca roman cu roman, parinte cu fiu sa se dusmaneasca.
Diaspora, singura care ar fi putut ramane mai echilibrata a fost maculat de aceeasi politicieni care au transformat pana si calitatea de reprezentant al acesteia in instrument de propaganda si de dezbinare.  Un asa numit departament pentru milione de romani de pretutindeni a devenit de fapt, prin conducere politica un politburo pentru strainatate menit sa manevreze procesele electorale.

Fortele rusofile care au luptat impotriva romanilor pe Nistru si impotriva idealului national de intregire, ideal care a tasnit ca o flacara si care a fost strigat cu bucurie din milioane de piepturi la Chisinau, au reusit, nu numai sa-l striveasca sub calcaiul indoctrinarii sovietice moldoveniste, dar sa si legifereze instrainarea antiromaneasca pe pamantul Basarabiei.

La Bucuresti, alti politicieni vanduti au cedat fara sa clipeasca parti din trupul tarii in favoarea Ucrainei, parintele acestei tradari devenind apoi europarlamentar corupt la Bruxelles. In tara, lupta fara scrupule pentru putere intre diferite grupuri de interes grupate politic, au dus la o ingenunchere a Romaniei in fata Europei.

Cererile pentru interventia militara a imperiului sovietic in favoarea reglarii conturilor dintre clanuri politice, cum s-a intamplat in Ungaria anului 1956 sau in Cehoslovacia lui Dubcek, sunt mostre de tradare de tara pe care astazi politicienii romani le preiau, cerand fara remuscare interventia externa prin masuri de forta, chiar daca sunt „doar” interventii politice, din partea altui imperiu in devenire, daca nu-i este stopata la timp aceasta tendinta, imperiul european.
Tradatorii de ieri vorbeau de pericolul destramarii lagarului socialist, iar tradatorii de astazi vehiculeaza pretextul destramarii statului de drept, scopul fiind acelasi, interventia straina pentru satisfacerea intereselor personale si de grup politic.
Iar pretul platit de Romania si de romani, in schimbul „ajutorul primit”, este cedarea suveranitatii si grevarea intereselor nationale.

Grav este ca propaganda celor care au ajuns la varful puterii au reusit sa creeze o stare de spirit defetista in randul populatiei: „Romania nu se poate dezvolta fara ajutorul Europei”.
Despre ce fel de dezvoltare vorbim? O dezvoltare impusa si dirijata pe anumite directii de catre fortele imperiale, fara ca obedientii conducatori ai Romaniei sa indrazneasca sa ridice ochii?
S-a ajuns ca Romania, una dintre marile tari ale Europei, unul dintre popoarele numeroase ale Europei sa astepte asistenta din partea altora, deoarece nu reuseste sa-si dezvolte baza economica si sociala care s-o puna la locul sau de drept in cadrul configuratiei unei Europe egale.

Cat timp vom mai sta cu mana intinsa, cat timp ne vom mai plange ca suntem neputinciosi? Probabil atata timp cat va exista aceasta instabilitatea politica care face ca fortele nationale sa fie disipate, sa nu conlucreze pentru binele poporului roman, ci pentru satisfacerea clasei politice. Aceeasi clasa politica care uita si de milioanele de romani din diaspora pe care poate si trebuie sa-i foloseasca pentru binele national, dar si de romanii basarabeni pe care-i amageste cu o iluzorie si imposibila integrare in UE.

Ce se poate face? Societatea civila sa devina factorul de echilibru, de control si de ajustare al derapajelor politice. Iar pentru asta, societatea civila va trebui sa lupte pentru dreptul ei de a-si avea reprezentantii si in Parlament, si in Guvern, si in Parlamentul European.

Sa fim bine intelesi, Romania are niste drepturi ca membru al UE, si tocmai de aceea, deoarece n-a facut-o cand a trebuit, cu o componenta civila in organismele puterii de stat, va avea posibilitatea sa-si reevalueze pozitia si sa-si impuna interesele externe, nu din pozitia de tara fara suveranitate gata sa se plece in fata impunerilor Bruxelles-ului ci din pozitia verticala de stat national, suveran si independent. Iar politrucii care vand interesele Romaniei sa fie maturati din viata politica.

Dar, sa nu ne amagim, pana cand aceasta societate civila,  nu-si va intelege rolul si pana nu va indrazni sa ceara politicului sa o respecte si sa renunte la monopolul politic asupra treburilor cetatii numita Romania, pana atunci, tara noastra va continua sa stea in genunchi in fata strainilor si sa implore fara demnitate sa fie asistata.

Mircea Popescu
21 Ianuarie 2013

13 răspunsuri to “Romania asistata”

  1. Mr. Retegan said

    Da, societatea civila este singura speranta care ne-a mai ramas de a iesi din cosmarul acestei tranzitii fara sfarsit.
    Partidele politice actuale ne-au dovedit si ne dovedesc in fiecare zi ca nu pot sa asigure progresul Romaniei.
    Mr. (rez.) Retegan

    Apreciază

  2. rosu gheorghe said

    Domnule Mircea Popescu
    Oamenii ,indiferent ca sunt civili sau militari nu mai au nevoie de vorbe,vor fapte.Romanul s-a trezit,aste destept sau desteptat,dar are nevoie de o scanteie pe care sa o dea un conducator,nevandut si limpede la cap(cu o tactica si strategie bine definite),si care sa fie d-al lui.Romanul isi plange necazul intre cei patru pereti ai sai.Am facut un comentariu la un articol al unui conducator de al nostru, sindicalist,iar cand am vrut sa-i citesc reactia am observat ca a restrictionat comentariile.Haide-ti sa trecem la treaba… ca altfel tot asa vom vota si la viitoarele alegeri.Vom fi asistati..nu stiu daca numai social.

    Apreciază

  3. Marko said

    ”Despre ce fel de dezvoltare vorbim? O dezvoltare impusa si dirijata pe anumite directii de catre fortele imperiale, fara ca obedientii conducatori ai Romaniei sa indrazneasca sa ridice ochii?”

    Domnu’, care sint ”fortele” alea ? Sint doar cele din Vestul si Estul Europei sau si altele, mai greu de caracterizat prin cuvinte comune ? Cine te pune sa ne indoctrinezi ?! Nu au facut-o destul diversi reprezentanti , poponari, bisnitari, sariti de pe fix etc. ?
    Auzi, lasa-ne dracului in durerea noastra fiindca noi in Europa traim, cu nemtii, frantujii, rusii s.a. ! Iar ca sa ajungem in China nu trebuie sa trecem Ierihonul !
    Auzi, mai bine pune o vorba sa cumparam mai ieftin zburatoarele alea bune de dat la casat si sa nu ne mai preseze samsarii cu Rosia Montana, gazele de sist s.a. ca ne ”cotim” de tot sentimentele !!!
    Iar mentinerea chiorului in functie peste vointa noastra va fi greu sa o uitam, mai ales ca ne este inca proaspata in memorie amintirea faptului ca cei care l-au salvat in vara sint tot cei care l-au pus in 2004.
    Si sa mai stii ca, inainte ca Europa sa ne ”stirbeasca”(ce termen de invatamint politic !) suveranitatea, au facut-o altii, cei mai mari democrati ai Lumii, dar nu stii sau nu vrei sa stii ! De ce oare ?!

    Apreciază

  4. gh.stanciu said

    La ora 03 00,tu te joci la calculator,probabil ziua dormi si astepti sa-ti puna altii scanteile.Foarte bina ferecate bine in casa,trage tare la calculator si mai trabe cu urechea pe la usa sa vezi daca a venit scanteia!

    Apreciază

  5. Totul este adevarat. Un material de inalta tinuta si constiinta civica.
    Voci, voci înțelepte, profunde, analitice. Dar societatea civilă trebuie să se matureze. Și să se constituie în STRUCTURI. ȘI acele structuri să scoată în față OAMENI, oameni CREDIBILI. Mai suntem în stare să credem? să avem încredere în cineva?…
    …Ne papă suspiciunea și ”golul etnic”… Of, neamul nevoii!…
    Eugenia Bulat.

    Apreciază

  6. NICADOR TALPES said

    d-le Popescu, accesarea de fonduri europene nu e nici asistenta pentru cersetori,si nici un moft,ci e contributia tarii pentru bugetul comun al UE.

    Dimpotriva,trebuie facute proiecte rentabile,pentru ca alminteri tot ce sustineti aici n-are cap,coada si nici logica: de ce sa intre Basarabia la Romania? va fi mai bine cu ce anume? Va fi mai bine numai daca acceseaza fondurile europene,in asa fel incat sa isi dezvolte agricultura,industria vinului.Basarabia este un paradis pentru agricultura,pamant mai fertil nu exista in Europa.

    VOTATI PATRIOT ION COJA LA PRESEDENTIE!! SALVATI ROMANIA,BISERICA NATIONALA SI NEAMUL!

    Apreciază

  7. NICADOR TALPES said

    http://www.fonduri-structurale.ro/

    http://eufinantare.info/fonduri-europene-2013.html

    societatea civila

    http://www.imparte.ro/Fundatii/Articole-fundatii-asociatii/Fonduri-europene-pentru-ONG-467.html

    Apreciază

  8. NICADOR TALPES said

    inteleg ca sunteti euro-sceptic,este si normal si logic,insa asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa lasam arma jos,ci ca trebuie sa luptam,sa ne dezvoltam comunitatiile

    Sa il contactam pe Anatol Marin,Pavlicenco,si pe toti din societatea civila din Chisinau,sa faca proiecte pentru ONG-uri,orfelinate,dar si primariile sa faca canalizare,sosele,din banii UE.

    In acest sens trebuie sa luam modelul Poloniei: nu a luat un cent de la FMI,si a atras multe fonduri UE,cu care s-a dezvoltat.Natalitaea e mare in Polonia,nationalismul la fel,polonezul e credincios,are copii,are job(din aceste proiecte UE).

    Doar 3 milioane polonezi au plecat in Franta Olanda si Germania,la o populatie de 40 milioane
    Romani,peste 4 milioane au plecat,la o populatie de doar 19 milioane!

    Ar trebui sa ne dea de gandit,iar ca sa stam la noi in Patrie trebuie sa facem proiecte UE,si sa facem presiune pentru ca Guvernul(care da 10 la suta din fonduriile UE, Banca Europeana 90 la suta),politicienii si primariile sa nu blocheze aceste proiecte bune si viabile.

    Atunci viata ar avea o logica.

    Ceea ce sustineti pe pagina dvs,ar avea o logica: basarabeanul ar avea o sansa cu fonduri de la EU. Nu-i vorba aici de cedarea suveranitatii,ca pe basarabeanul de rand nu-l intereseaza asa tare:el oricum nu poate face mare lucru,decat sa iasa in strada la mitting anti-UE.

    Accesati fondurile europene,si fiti euro-sceptici,dupa opinia fiecaruia.

    Ca daca continuam sa ne plangem,cu adevarat va fi mai bine sa aducem vamesi din Finlanda,procurori din Olanda de la Tribunalul de la Haga, politisti din Suedia si uzine din Franta.

    Apreciază

  9. […] https://mipopescu.wordpress.com/5-politica/romania-asistata/ […]

    Apreciază

  10. […] https://mipopescu.wordpress.com/5-politica/romania-asistata/ […]

    Apreciază

  11. Nu, domnule Talpes, nu sunt eurosceptic, sunt euroingrijorat.
    Ca roman, deci european prin nastere, educatie, spirit nu pot fi eurosceptic, dar, in conjunctura actuala in care UE tinde sa se transforme intr-o federatie fara control si fara opozitie, nu pot fi decat euroingrijorat.
    Voi publica in curand un articol pe tema asta.

    Apreciază

  12. LICA said

    .*Noul program SENIOR ….pentru PENSIONARI *
    *Esti un cetatean pensionar bolnav si guvernul spune ca nu exista nici o
    ingrijire medicala la domiciliu disponibila pentru tine? Deci, ce faci?
    Planul nostru pentru pensionarii de 65 ani sau mai in varsta : vi se da o
    arma si 4 gloante . Vi se permite sa trageti in patru politicieni. Desigur,
    acest lucru inseamna ca veti fi trimis la inchisoare dar aveti avantajul ca
    veti primi trei mese pe zi, un acoperis deasupra capului, incalzire
    centrala, aer conditionat si tot suporul de ingrijire a sanatatii de care
    ai nevoie! Aveti nevoie de dinti noi? Nici o problema. Nevoie de ochelari?
    Asta-i grozav. Aveti nevoie de un nou sold, genunchi, rinichi, plamani sau
    inima? Sunt toate acoperite. Ca un bonus, copiii dvs. pot veni in vizita la
    dumneavoastra la fel de des cum o fac acum. Si cine va plati pentru toate
    astea? Este acelasi guvern care tocmai ti-a spus ca nu isi poate permite sa
    te ingrijeasca dupa ce ai platit 40 de ani taxele catre stat. Si poti sa
    scapi de 4 politicieni inutili, si in plus pentru ca esti un prizonier, nu
    trebuie sa mai platesti taxe pe venit . Este aceasta o tara mare, sau ce? *

    Apreciază

  13. […] Romania asistata […]

    Apreciază

Lasă un comentariu