Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.235 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    aprilie 2024
    L M M J V S D
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Basarabia este cheia

4 August 2013

= Scurtă observație politică =

Urmărind evoluția relațiilor România-Basarabia, constat că la nivel popular, președintele Băsescu și afiliații politici ai domniei sale câștigă politic pe toate direcțiile „frontului popular basarabean”.
În pofida pragmatismului și succeselor la nivel diplomatic și interguvernamental (București-Chișinău) ale ministrului de externe, Titus Corlățean, acțiunile sale nu găsesc ecoul scontat și meritat în percepția populară.
În acest sens, se poate spune că Basarabia a devenit fieful președintelui României și, prin consecință directă, al partidului în fruntea căruia a fost promovat, posibil nu doar temporar, tânărul Eugen Tomac. Acesta poate fi atuul din mâneca abilului politician Traian Băsescu.

Din surse directe, am înțeles ca în cadrul mini-ministerului diasporei au fost promovați o serie de tineri basarabeni.
Sigur, numirea acestora este vizionară fiind absolut necesară și benefică pentru viitor deoarece aceștia capătă experiență și pot deveni importante verigi de legătura și de consolidare a relațiilor dintre București și Chișinău.
Dar, în actual moment foarte critic, este oare suficientă o asemenea inițiativă pentru a ajuta populația Basarabiei să recepteze acțiunile lăudabile ale guvernului român în asemenea măsura încât să devină sprijinul implementării și susținerii populare a inițiativelor românești?
Personal, consider că soluția este incompletă fără
promovarea unor personalități cunoscute pentru pozițiile publice, personalități cu autoritate morală și având o largă rețea de relații corecte la nivelul unor factori politici și de opinie atât din mediul intern cât și din cel extern.

Se pare ca instituțiile guvernului român se limitează strict la succesele relațiilor interguvernamentale fără să coboare la ințelegerea mentalităților și așteptărilor publicului de dincolo de Prut a cărui “educație națională” o lasă strict în mâna autorităților și formațiunilor politice de dincolo de Prut.
În general, la nivel guvernamental se merge prioritar pe susținerea comunităților românești din Italia-Spania pe considerentul că acolo există o mare masă de români.
În opinia mea, din punct de vedere politic, cu implicații majore la nivelul naționalului, adică al unui viitor comun național, această strategie se bazează pe o analiză simplistă a relațiilor statului român cu românii-basarabeni și denotă un oarecare grad de superficialitate în abordarea problemei basarabene.

Masa de români din spațiul UE, deși semnificativă ca număr, este extrem de volatilă și dispersată, în timp ce populația din Basarabia constituie o masă compactă, deci mai ușor de activat și de antrenat în direcția dorită prin folosirea atât a mesajelor adecvate cât și prin promovarea personalităților și liderilor de opinie de simțire românească cu priză și autoritate publică.
În plus, mediile diasporei românești sunt mult mai atente la situația din Basarabia decât cele ale românilor din țară. În Italia, Spania, Portugalia există grupări mari de basarabeni influențați de relațiile România-Basarabia și mai ales de percepția și perspectivele basarabenilor de acasă. În același timp, sunt asociații și organizații românești în Statele Unite, Canada, Franța, chiar și Australia pentru care Basarabia constituie una dintre preocupările majore. Iar aceste organizații sunt destul de influente și vocale.

Înțelegând că pe plan intern suportul popular devine din ce în ce mai scăzut, președintele Băsescu are un discurs direct, bine articulat pentru a fi recepționat de electoratul basarabean. Asumându-și merite integrale pentru niște eforturi comune ale tuturor instituțiilor statului român (guvern, parlament, președinție) și promovându-l pe basarabeanul Eugen Tomac, președintele dă o mare lovitură de imagine și-și asigură o plajă electorală.
De aceea, nu-i lipsit de semnificație faptul că „partida prezidențială” a cedat în mod deliberat inițiativa pe terenul “vestic” concentrându-și toate forțele spre”frontul basarabean”.

 Pot spune, fără să greșesc, cș cine câștigă Basarabia, câștigă diaspora.

Și se apropie alegerile prezidențiale unde voturile românilor de peste granițe contează.

8 răspunsuri to “Basarabia este cheia”

  1. […] https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/basarabia-este-cheia/ […]

    Apreciază

  2. Dimitrie Stoica said

    In sfarsit, domnule Popescu, ati aparut!…
    Unii dintre noi, cei care va citesc cu interes si va asteapta cu nerabdare opiniile in chestiunile politice majore, incepuseram sa fim ingrijorati, credeam ca ati abandonat problemele nationale sau ca vi s-a intamplat ceva rau.
    Va multumim ca ati reluat activitatea pe blog!
    In ceea ce priveste subiectul abordat, cred ca stiti ca dl. Tomac nu are deloc un renume bun in tara, fiind asociat cu PDL de catre marea masa a votantilor, cei care in decembrie 2012 au votat, din disperare si din dorinta de a pedepsi PDL-ul, USL.
    Basescu, in disperarea sa de a-si mentine imunitatea (il paste puscaria in multe spete, dar, mai ales, in cazul furtului flotei comerciale a Romaniei) incearca sa prosteasca pe romanii din afara granitelor si, asa cum bine ati sesizat, se foloseste de basarabenii mai putin cunoscatori ai adevaratei preocupari si raului absolut pe care il reprezinta actualul presedinte al Romaniei – cel mai nevolnic, iresponsabil si nociv dintre conducatorii Romaniei, de la 1859 incoace..

    Apreciază

  3. 4/du` said

    Este adevarat ca Republica Moldova nu-si extradeaza cetatenii? Daca este adevarat, intelegeti acum de ce UN ANUMIT CETATEAN ROMAN, a anuntat ca-si va lua cetatenie moldoveneasca, la un moment dat?
    Eu zic sa faceti rost de multa sare ca sa i-o puneti … pe coada.

    Apreciază

  4. Nea Ion said

    Este foarte clar acum,ca infractorul care „a condamnat comunismul”in bataie de joc,a conservat si promovat structurile si naravurile criminale ale vechiului sistem securisto-nomenclaturist,a aparat si recompensat tortionarii din toate structurile criminale ale Securitatii,militiei,justitiei si serviciilor lui Ceausescu, a dispretuit si batjocorit romanii asemenea marilor criminali din istorie,a contribuit decisiv la distrugerea economica a Romaniei,a promovat tot felul de nulitati si obedienti in toate structurile politice,de securitate si justitie pentru a putea pedepsi si distruge,a dat lovitura de stat din 2009,cand a uzurpat puterea prin falsificarea rezultatelor alegerilor,a invrajbit si asmutit oamenii unii impotriva altora,a batjocorit si umilit pe toti cei cu demnitate,coloana vertebrala,onoare,etc,este disperat si isi cauta ‘salvarea” printre cei care nu il cunosc si nu stiu „ce poate”.Parasit de „aliatii” interni si externi,de slugile si obedientii din justitie si servicii,incearca sa joace „la cacialma” ,cartea „patriotismului”,a”grijii” fata de nevoile unor minoritati usor de manipulat(crede el!?),fara a realiza nici acum ca este mai urat decat Ceausescu dupa anii de dictatura comunista.A devenit,asa cum ii place lui sa spuna, o „vulnerabilitate”la adresa sigurantei nationale,o „zoaie pe geamul politicii romanesti”,un „gaozar” de cea mai joasa speta. El nu intelege ca tragi-comedia politica pe care a oferito romanilor si tarii trebuie sa ia sfarsit si odata cu aceasta sa se incheie si „cariera politica” a acestui neica nimeni,scolit in structurile securitatii,careia i-a fost devotat fara rezerve.

    Apreciază

  5. nice said

    Basescu poate fi iertat de toate relele provocate poporului raman doar prin unirea Basarabiei cu Romania. Solutia lui Baseacu: intra in istorie sau intra la puscarie?

    Apreciază

  6. […] https://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/basarabia-este-cheia/ […]

    Apreciază

  7. bacaoanul said

    Imi doresc doua lucruri in viata: base sa dispara si moldovenii sa nu mai spuna ca nu-si mai doresc jugul romanesc.

    Apreciază

  8. […] Basarabia este cheia […]

    Apreciază

Lasă un comentariu