Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.970 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  noiembrie 2022
  L M M J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

Pace în Transnistria

23 Aprilie 2014

Pace în Transnistria

În 2002, Consiliul Mondial Român încorporat în Atlanta, Georgia, Statele Unite făcea publică o declarație în limbile română, engleză și rusă prin care oferea propuneri concrete pentru rezolvarea situației din Transnistria.
Implementarea într-o formă adecvată a propunerii CMR-ului ar fi putut evita criza transnistreană intrată, se pare, pe drumul ireversibil al secesiunii şi revenirii oficiale a Rusiei în zonă.Cum deja suntem obișnuiți, nici atunci autoritățile, respectiv diplomațiile, de la Chișinău și București n-au luat în considerare propuneri venite de la societatea civilă.
De aceea, în noul context al acutizării crizei din Basarabia, îmi fac datoria să re-public acest document (există şi în limbile rusă și engleză).

Chiar dacă astăzi lucrurile au degenerat, având in vedere că au trecut de atunci 12 ani, poate, guvernanții din cele două capitale românești aflaţi în căutare de soluţii, vor deveni mai deschiși şi vor corobora acest document  cu propunerile din scrisoarea adresată președintelui Obama (și NATO), pentru a elabora o variantă proprie politico-diplomatică comună.

 

Declarația Consiliului Mondial Român privind federalizarea Republicii Moldova și proiectul pentru soluționarea pașnică a conflictului dintre guvernul central al Republicii Moldova și regiunea separatistă Transnistria.

În urma semnalelor, dezbaterilor publice, a mesajelor și contactelor avute cu numeroase grupuri ale locuitorilor și cu organizații ale societății civile, precum și a poziției principalelor partide politice parlamentare și neparlamentare din Republica Moldova, inclusiv a unor membrii ai partidului de guvernământ;

Prin prisma previzibilei dezmembrări pe criterii etnice inacceptabile, sursă a cresterii tensiunilor inter-etnice cu grave urmări asupra siguranței populației și cu fenomene de deznaționalizare forțată;

Pentru prevenirea destabilizării politice zonale cu implicații asupra creșterii necontrolate a traficului emigrației ilegale, a traficului de droguri și armament cauze directe în alimentarea terorismului international;

Consiliul Mondial Român cere OSCE, Statelor Unite, celorlate țări coautoare să renunțe imediat la planul de impunere Republicii Moldova, un stat independent și suveran al comunității internaționale, a unei hotărâri de modificare a Constituției țării, a formei de guvernământ și administrare prin împărțirea în zone exclusiv pe criteriul etnic.

Arbitrajul nesolicitat de federalizare a Republicii Moldova amintește românilor de pretutindeni, Diktatul de la Viena din 1940 impus României, cu urmări tragice atât imediat prin epurări etnice ale populației românești și evreești, cât și în decursul istoriei prin perpetuarea unui climat de neîncredere între populațiile conlocuitoare.

De aceea învățând din greșelile trecutului, pentru întărirea securității regionale propunem:
1. Sistarea imediată a discuțiilor privind federalizarea Republicii Moldova
2. Retragerea armamentului, a armatei ruse și demilitarizarea Transnistriei
3. Menținerea pe o perioadă de doi ani a unei forțe internaționale de securitate și pace în Transnistria. Aceasta forță aflată sub comanda OSCE ar fi formată din militari din cele trei țări garante: Rusia, Ucraina și România, țări învecinate și direct interesate pentru securitatea etnicilor proprii, cetățeni ai Republicii Moldova. Staționarea forței de pace poate fi prelungită la cererea guvernului central pe perioade de câte șase luni.
4. Crearea unei armate naționale moderne capabile să preia controlul după încetarea mandatului forțelor internaționale.
5. Restabilirea și garantarea controlului guvernului de la Chișinău asupra Transnistriei prin trecerea integrală a tuturor prerogativelor către guvernul central, după o perioadă de tranziție de doi ani asigurată prin intermediul unui Guvernator independent stabilit de OSCE dintr-un stat european altul decât din țările garante, și aprobat de guvernul de la Chișinău.

Chemăm OSCE, țările garante, Statele Unite, țările europene interesate, să ia în considerare apelul Coniliului Mondial Român și să studieze acest plan care garantează o soluționare a conflictului transnistrean strict pe baza respectării suveranității Republicii Moldova.

24 Iulie 2002

Un răspuns sa “Pace în Transnistria”

 1. […] Pace în Transnistria […]

  Apreciază

 
%d blogeri au apreciat: