Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.760 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  octombrie 2022
  L M M J V S D
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

Sugestii pt. MAE

11 Mai 2012

Propuneri pentru MAE

In activitatea Ministerului de Externe se constata o serie de deficiente si aspecte nu tocmai pozitive:

 • Politica externa romaneasca, printr-o diplomatie de improvizatie, este reactiva, adica are un raspuns limitat si ezitant fata de provocarile internationale.
 • Diplomatia romaneasca are o prezenta sporadica si nesemnificativa in sustinerea populatiei romanesti basarabene si a Chisinaului lasat singur la discretia Moscovei.
 • Comunitatile romanilor de pretutindeni sunt supuse procesului de politizare, prin aceasta creindu-se o stare suplimentara de desbinare.

De aceea, se propun urmatoarele masuri pentru imbunatatirea activitatii de politica externa:

  1.  Formularea urgenta a unei “Doctrine a vecinatatii apropriate” pentru definirea unei zone de siguranta si interes national.
  2. Definirea si implementarea principiului “Diplomatiei in tandem“ intre Bucuresti si Chisinau.
  Avantajele sunt multiple deoarece nu numai ca vor demonstra comunitatii internationale comunitatea de interese dintre cele doua spatii romanesti, dar vor da si semnalul ca Romania, ca stat membru NATO si UE, ofera certe garantii si devine sponsorul neconditionat al Chisinaului.
  3. Infiintarea unui „Departament pentru Relatii Speciale cu Republica Moldova” in cadrul Ministerului de Externe cu scopul coordonarii relatiilor diplomatice, analizarii si atenuarii/rezolvarii problemelor populatiei romanesti, gestionarea acordarii cetateniei sau reactia rapida la orice fel de schimbari care pot afecta relatiile bilaterale.
  4. Instituirea functiei de “Trimis special al Ministrului de Externe“, un “Goodwill Ambassador”, de preferinta o persoana din spatiul privat, purtator al unei “scrisori de acreditare” din partea Ministrului de Externe. In aceasta calitate, va putea solicita intrevederi oficiale, va realiza contacte atat in mediul politic cat si civic, va transmite si receptiona semnale din diverse segmente politice, civice si populare ale societatii basarabene.
  Formula prezinta avantajul flexibilatii si eficientei fara a implica “de facto” responsabilitatea guvernului, spre deosebire de aceea a unui reprezentant guvernamental insarcinat cu o agenda fixa si actionand intr-un cadru de actiune oficial, deci rigid.
  Asemenea “trimisi speciali” sunt frecvent folositi sub diverse forme si pot fi amintiti, Bruce Jackson, consilier special al Administratiei Bush pentru extinderea NATO, sau chiar Dmitri Rogozin, trimis special al Presedintelui Rusiei pentru Transnistria, la fel ca si diversi alti “Ambasadori de Bunavointa” care au avut si au roluri importante de influenta, datorita autoritatii pe care le-o asigura guvernele respective.
  5. Depolitizarea “Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni” este o necesitate absoluta pentru restabilirea increderii intre guvern si comunitatile romanilor de peste hotare si pentru o mai buna abordare si intarire a relatiilor bilaterale, nu pe baza de subordonare si corupere politica, ci pe baza de parteneriat si cooperare inclusiv legislativa printr-o reprezentare corecta parlamentara.
  La conducerea DRRP este indicata numirea unei persoane din spatiul civic, neimplicata politic.

4 răspunsuri sa “Sugestii pt. MAE”

 1. patriciu said

  Sperăm mult să vizita d-lui senator PNL Viorel Badea la Consiliul Unirii de la Chişinău să fie de bun augur: http://www.youtube.com/​watch?v=5e2LUehprEU&feature​=youtu.be

  Apreciază

 2. Oare aceste propuneri ajung la destinatar?

  Apreciază

 3. Doamna Becker, am trimis propunerile atat la MAE cat si Ministrului de Externe, profesorul Marga. De asemeni la guvern si presedintiei.Nu stiu in ce masura vor tine seama de ele si daca vor da macar un raspuns.Ce poate face mai mult un individ?

  Apreciază

 4. […] Sugestii pt. MAE […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: