Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.970 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  noiembrie 2022
  L M M J V S D
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

Ajutand guvernul

18 Septembrie 2013

In ajutorul guvernului

Aducerea in discutie a problemelor de mai jos cu propunerile aferente, constituie o forma de ajutor oferita guvernului Romaniei pentru a-l scoate din ciclul unor masuri care-l pot atrage intr-o spirala necontrolata.

1. Contributia de Asigurari de Sanatate pentru veniturile obtinute din chirii

In presa romaneasca, a aparut o stire despre decizia pripita si neaprofundata de nuanta socialista a guvernului Ponta, privind introducerea Contributiei de Asigurari de Sanatate pentru venituri din chirii (!?).
Spun ca este pripita si neaprofundata, deoarece se va ajunge ca cei care inchiriaza cu „acte in regula”, deci platitori corecti de impozite, sa eludeze legea, sa declare valori mai mici ale sumelor obtinute, sau, in cazuri extreme, sa nu mai inchirieze cu forme legale. In acest fel, scopul propus de obtinere a unor sume suplimentare va avea un efect contar, respectiv, scaderea veniturile realizate de stat.

In general, un guvern, incapabil sa-si administreze corect si eficient problemele economico-sociale, inventeaza si introduce tot felul de taxe pentru a-si acoperi incompetenta. Aceasta este caracteristica guvernelor de tendinta socialista.

Daca este adevarata stirea de mai sus, atunci, eticheta de „incompetenta” poate fi aplicata fara retinere acestei guvernari.
Prin extensie, s-ar putea pune intrebarea: „Pe cand, se va introduce C.A.S pentru dobanzile bancare, sau pentru oricare alte forme de venit?

Chiar daca este folosita justificarea „negocierilor cu FMI”, o asemenea masura ar fi cu totul gresita si sfatul meu este de a fi retrasa, domnule Prim Ministru.

2. Rosia Montana

Societatea romaneasca este zguduita de scandalul „Rosia Montana„, care a ajuns la apogeu si a intrat intr-un punct mort atata timp cat anumite elemente guvernamentale de decizie sustin exploatarea zacamantului aurifer de catre o companie straina in actuala forma care nu este agreata de majoritatea populatiei.

Rosia Montana a fost si continua sa fie tratata strict din punct de vedere al impactului politic intern si international, dar in niciun caz din punct de vedere national.

Evident ca exploatarea Rosia Montana, cu efecte benefice pentru locuitorii din zona si pentru economia nationala, se va realiza candva, dar numai prin crearea unui fundament legislativ pentru protejarea patrimoniului cultural si al mediului natural.
In pofida marii presiuni privind Rosia Montana, un guvern responsabil poate detensiona situatia printr-un dialog cu societatea in aceasta problema de interes national, luind in calcul si analizand diversele solutii propuse atat de factorii tehnici de specialitate cat si cei de impact social.

Mergand pe aceasta linie a dialogului constructiv, am publicat in 2011, pe acest blog, articolul Rosia Montana, in care am subliniat si am propus solutii concrete pentru depasirea impasului prin crearea unui cadru legislativ si administrativ adecvat.

Si pentru a incheia, ar fi interesante raspunsurile la urmatoarele intrebari, fara patima, fara „Huooo!” civic si fara „Asa trebuie!” guvernamental:

1. De ce atata graba pentru exploatarea aurului?
2. De ce ne „vindem la straini” cand exploatarea acestei rezerve strategice poate fi facuta de intreprinderile de traditie din tara?
3. De ce 80% din aur revine companiei care executa exploatarea, fiind astfel instrainat?

Un răspuns sa “Ajutand guvernul”

 1. […] Ajutand guvernul […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: