Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Anti-discriminare

9 Septembrie 2017

Apel anti-discriminare românească

În acest an premergător sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, The World Romanian Council / Consiliul Mondial Român, ca semnatar al ”Alianței pentru Centenar”, consideră că, pe lângă manifestări de amploare în întreaga societate românească din țară, din Basarabia, din întrega lume, este nevoie și de acțiuni de ordin legislativ care să poată pregăti actul politic al Reîntregirii României.
Aceste demersuri legislative devin cu atât mai necesare cu cât interesele țării sunt afectate pe plan extern de atitudinile și acțiunile diplomatice ale unor state care au ca scop minimalizarea și slăbirea poziției României în relațiile externe, iar pe plan intern de acțiuni și poziționări anti-românești deschise menite să provoace haos pentru destabilizarea țării și pentru deturnarea atenției de la împlinirea dezideratului național al reîntregirii țării.

Recentele provocări ale parlamentarului Kelemen Hunor, președintelui UDMR cu accente ireverențioase privind Centenarul Marii Uniri, coroborate cu acțiunile Budapestei inclusiv la adresa intereselor României, se datorează, în opinia noastră, lipsei de reacție, chiar a capitulării regimurilor de la București de dupa ’89 și a complicității, mai mult sau mai puțin tacite a întregii clase politice față de asemenea atitudini revanșarde și chiar iredentiste.

Printre acestea se numără și implementarea, inclusiv la nivelul Constituției, a principiului ”discriminării pozitive”, prin care minorităților conlocuitoare li se asigură locuri din oficiu în Parlamentul României, devenind astfel, masă de manevră legislativă pentru partidele majoritare, indiferent de culoarea lor politică.
Mai mult, pentru a întări ”discriminarea pozitivă”, respectiv acordarea de drepturi suplimentare în defavoarea majorității românești, Legea Electorală a introdus exclusivitatea dreptului de ”competitor electoral” doar pentru organizațiile societății civile a minorităților, această calitate fiind interzisă organizațiilor societății civile a majorității românești.

În acest fel, organizația maghiarilor din România, UDMR a căpătat an de an influență parlamentară tot mai mare, reușind să-și impună agenda de epurare etnică din zonele cu majoritate maghiară, prin defavorizarea și prin discriminarea românilor, mergând până la presiuni, inclusiv prin implicarea statului maghiar pentru organizarea teritoriului României pentru obținerea autonomiei pe criterii etnice.
Mai mult, se cere legalizarea impunerii ca românii să nu poată fi angajați în instituții locale ale statului român din acele zone dacă nu cunosc limba maghiară. Este cel mai clar exemplu de marginalizare și epurare etnică la care autoritățile statului român închid ochii, fiind dispuse să le aprobe în schimbul suportului parlamentar.

De ani buni de zile, CMR optează pentru modificarea Legii Electorale, astfel încât ”discriminarea pozitivă” să fie eliminată, propunând extinderea calității de ”competitor electoral” și la organizațiile civice ale majorității românești, pentru a echilibra în Parlament influența nefastă a UDMR.
Acest lucru este necesar, atât pentru o reprezentare corectă a românilor cât și pentru a scoate guvernele României de sub presiunea permanentă de a-și găsi aliați la guvernare din partea unei organizații care dovedește că nu este atașată valorilor națiunii române și care dorește crearea unei stări de instabilitate la nivel național.
În acest sens, CMR are un proiect legislativ încă din anul 2012, care însă, din varii motive, nu a ajuns să treacă de comisiile de specialitate din Parlament.

Apelul nostru este adresat tuturor organizațiilor românești interesate să colaboreze pentru a elabora împreună un set de propuneri pentru modificări legislative și constituționale care să fie prezentate în mod oficial Parlamentului României, pentru a sensibiliza și determina partidele politice parlamentare să accepte atât amendarea Constituției cât și o adevărată reformă a Legii Electorale, după cum urmează:

– Reforma Legii Electorale pentru eliminarea discriminării românești, prin acceptarea calității de ”competitor electoral” pentru orice organizație a societății civile românești din țară sau din străinătate. Proiect legislativ existent din noiembrie 2012.
– Înființarea Circumscripției Electorale 44-Basarabia, în care candidații să provină strict din actualul spațiu al Republicii Moldova, nu dintre membri partidelor românești din dreapta Prutului;
– Actualizarea principiilor de reprezentare a Diasporei ca număr de parlamentari aleși strict dintre candidații românilor din afara granițelor, nu dintre membrii partidelor politice. Această prevede duce la depolitizarea Diasporei, în noile condiții apărute ca urmare a uriașului exod de populație românească.
– Modificarea Constituției pentru a ușura procesul reîntregirii țării atunci când condițiile interne și geo-politice vor favoriza acest lucru. Propuneri pentru Preambul și modificarea Art. 3 prin adăugarea unui nou Paragraf 5.

De aceea, CMR este deschis să încheie protocoale de colaborare și parteneriat cu acele organizații care consideră necesar un astfel de demers, urmând ca ulterior, împreună cu toți partenerii noștri, să poată fi redactat și semnat documentul comun cu propunerile legislative care să fie prezentat și discutat în Parlament de o delegație a acestei coaliții a organizațiilor românești.

Mircea Popescu
Președinte
Consiliul Mondial Român