Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Cazinoul Constantei

Propuneri pentru salvarea Cazinoului din Constanta

Cazinoul din Constanta, ajuns in situatia de a fi instrainat din cauza inabilitatii Primariei Constanta de a-l intretine, este un monument public, construit din bani publici si prin valoarea sa arhitecturala, dar si istorica (construit la inceputul secolului trecut) si este un monument care apartine patrimoniului national al Romaniei.
Acesta nu-i un „cazinou” propriu zis, aici aveau loc receptii publice, spectacole, filme, o perioada chiar si un restaurant cu cantareti si artisti consacrati sau care abia se lansau, o cofetarie cocheta la care indragostitii veneau doar pentru o prajitura ieftina pe care s-o manance sub un clar de luna care intotdeauna se oglindea ca o poteca de lumina in apele marii. Incepand cu 1910, oricine, indiferent de situatia sa financiara sau sociala, putea sa intre in acest loc public.
„Cazinoul” este emblema Constantei, asa cum Ateneul este emblema Bucurestiului.

Pentru salvarea acestui monument arhitectural emblema propun urmatoarele solutii concrete:

1. Ca masura imediata, BNR ar trebui sa emita o medalie speciala de o anumita valoare, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la inaugurarea Cazinoului (August 1910-August 2010), fondurile obtinute fiind destinate exclusiv creeri unui Fond destinat refacerii si mentinerii monumentului.

2. In paralel este necesara lansarea unei subscriptii publice de genul „Dati un leu pentru Ateneu”, sau mai concret o campanie prin care fiecare roman sa fie indemnat sa dea cel putin un euro pentru refacerea si intretinerea Cazinoului. As incepe cu indemnul adresat parlamentarilor si europarlamentarilor, membrilor guvernului, presedintelui.

3. Din punct de vedere legislativ, Cazinoul care se afla pe lista de cladiri ale patrimoniului national ar trebui sa fie inclus si pe lista de cladiri protejate de UNESCO. In acest fel va fi aparat impotriva instrainarii, va intra in atentia comunitatii internationale si va putea primi fonduri UNESCO.

4. Institutia adecvata pentru obtinerea prin subscriptie publica si administrarea fondurilor, pentru asigurarea intretinerii si dezvoltarii unui complex arhitectural cu impact turistic in zona Cazinoului din Constanta il poate constitui o Fundatie in parteneriat privat-public (Casa Regala, Uniunea Arhitectilor, BNR, Primaria Constantei, etc).

5. Investitorii privati (inclusiv straini) pot fi implicati in dezvoltarea si valorificarea turistico-comerciala a unei zone mai largi care sa cuprinda platforma Cazinoului cu Farul Genovez, Acvariul, Bustul lui Eminescu si sa se extinda pe faleza pana in Portul Tomis, Piata Ovidiu, Mozaicul Roman, Moscheea, Catedrala Ortodoxa.
Impactul poate avea o importanta deosebita in dezvoltarea turismului prin aparitia multor altor idei valoroase de dezvoltare.

Personal, fac apel catre mass-media, parlamentari, membri ai guvernului, membrii societatii civile sa se implice in acest proiect pentru salvarea si refacerea unuia dintre monumentele de referinta ale Romaniei moderne.

Mircea Popescu
8 August 2010

3 răspunsuri to “Cazinoul Constantei”

  1. nae said

    PERFECT DE ACORD CU PROPUNERILE FACUTE! CAT MAI URGENT TEBUIE DESCHISE CONTURI DE CATRE TOATE INSTITUTIILE PROPUSE SAU GRUPATE INTR-O FUNDATIE: „TOMIS VALOARE UNIVERSALA” ! DOAMNE AJUTA! MULTUMIRI ANTICIPATE !

    Apreciază

  2. Am constatat ca exista o asociatie foarte bine organizata si foarte activa, Sindicatul Militarilor care ar putea fi un factor esential in pregatirea si organizarea unei campanii nationale de refacere si intretinere permanenta a Cazinoului din Constanta.
    Ca sa nu mai spun ca reusita unei asemenea actiuni ar fi si un titlu de mandrie pentru intreaga Armata Romana care ar putea chiar patrona acest monument national unic al Romaniei.

    Apreciază

  3. […] Cazinoul Constantei […]

    Apreciază

Lasă un comentariu