Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.760 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  octombrie 2022
  L M M J V S D
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

Val Butnaru

30 August 2011

Domnule Val Butnaru,

In articolul dumneavoastra „Avem o tara dar ce facem cu ea” propuneti o regionalizare a Romaniei, de fapt o federalizare, Republica Moldova pastrandu-si prerogativele de stat independent, numit eufemistic „Regiune”, in care sa curga investitii din Romania si UE.In acest fel, sugerati ca „independentii” de peste Prut sa adopte o atitudine smechereasca: sa ramana stat independent si suveran, dar sa profite fara obligatii de alt stat suveran si independent.Oare n-ar fi mai indicat ca intai sa propuneti rezolvarea problemelor interne, inclusiv, dar mai ales identitare, decat sa avansati forme mascate de federalizare a Romaniei?

Vorbiti, domnule Butnaru despre crearea unei „regiuni sud-estica polietnica” ale carei probleme economice sa fie gestionate de Romania, dar cu un control strict al granitei de pe Prut (!?).

Sa fim seriosi, de regiuni multinationale are nevoie Romania, in loc de stat national unitar?

Apoi, cred ca propunerea privind relatia cu Transnistria ar trebui s-o vedeti prin prisma relatiei Romaniei cu Basarabia. Oare „reintregirea” cu Transnistria sa fie mai importanta pentru dumneavoastra, domnule Val Butnaru, decat Reintregirea cu Romania?
Cu alte cuvinte, conform principiilor propuse de domnia voastra, si teritoriul Basarabiei ar trebui declarat necontrolat de Bucuresti, iar procesul de integrare sa dureze pana cand basarabenii „vor fi convinsi de avantajele unei vieti in componenta” Romaniei.

Ideea „reintregirii” transnistrene am vazut-o si in recentul discurs al lui Mihai Ghimpu, acelasi Ghimpu care declara acum vreun an ca Unirea cu Romania nu va avea loc niciodata.

Romania v-a acordat Ordinul National „Pentru Merit” tocmai datorita activitatilor in favoarea acestui deziderat national al unirii. Oare de ce, la 20 de ani de independenta, umblati timid cu jumatati de masura si va este inca frica sa avansati pe fata solutia Romaniei reintregite, domnule Butnaru ?

Ca purtator al unui Ordin NATIONAL al Romaniei si ca formator de opinie roman poate ar trebui sa pledati pentru evolutia naturala a Reintregirii ca singura solutie de salvare, nu a statului artificial suveran si independent moldovenist, ci a populatiei basarabene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: