Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

x. Protocol

12 Mai 2017

Pact-Protocol de Colaborare

= Propunere =

În urma demersurilor făcute, Vineri 12 Mai, a avut loc la Senat o întâlnire exploratorie cu senatorul Titus Corlățean pentru a-i prezenta și pentru a discuta oportunitatea și posibilitatea de realizare atât a unui protocol sau pact de colaborare, cât și a celor doua obiective propuse în respectivul document.
Discuția a durat peste o oră într-un cadru deschis și transparent, iar rezultatul a fost promițător.

În principiu, s-a convenit că amândouă propunerile sunt corecte atât ca scop cât si ca timp, respectiv în ajunul aniversării Centenarului Unirii, dar și al combaterii acțiunilor revizioniste maghiare.
Modul de realizare rămâne să fie studiat de un grup parlamentar pe care dl. Titus Corlățean va încerca să-l realizeze în perioada următoare, imediat ce documentul propus va fi analizat din toate punctele de vedere.

Un lucru care pare mai dificil de realizat este înființarea unei Circumscripții Electorale pentru Basarabia, atât din cauza unor inerții politice la nivelul câtorva instituții ale statului, cât și al situației politice volatile de la Chișinău. Totuși, acest lucru ar putea fi depășit prin adăugarea unui grup electoral special dedicat Basarabiei. Grupul ar putea fi format dintr-un senator și 2 sau 3 deputați aleși dintre basarabeni. Sigur discuțiile sunt abia la început.

De asemeni, pentru a putea depăși diferitele forme de opoziție politică, vor fi analizate cu atenție aspectele constituționale și juridice privind amendarea Legii Electorale, astfel încât și organizațiilor societății civile a majorității românești să le poată fi acceptată calitatea de ”competitor electoral”, la fel cu minoritățile.
Așa cum am spus, această modificare va asigura posibilitatea ca și ”Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș” să-și aibă reprezentanții în Parlament, la fel cum și maghiarii sunt reprezentați de UDMR.

Sigur, impactul semnării Protocolului propus va fi evaluat de parlamentari.
Între timp, sperăm și chiar facem apel, ca și alte grupuri și organizații să ni se alăture pentru a sprijini și pentru a da greutate inițiativelor propuse atât în acest moment cât și in viitor.
De altfel, zilele trecute, discutând cu George Simion, liderul Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”, acesta mi-a sugerat că propunerile noastre (ale CMR) se pot regăsi în programul de desfășurări unioniste pe care ”Acțiunea 2012” îl pregătește pentru aniversarea Centenarului Unirii.
Desigur, orice partener din clasa politică de la București sau Chișinău este binevenit să se alăture acestui Protocol de colaborare.

Mircea Popescu
12 Mai 2017

===========================================

Pact-Protocol de Colaborare

Se încheie un Protocol de Colaborare între Consiliul Mondial Român și un Grup Parlamentar Transpartinic în scopul desfășurării de inițiative și acțiuni comune de interes național pe plan intern și internațional, inclusiv propuneri și finalizări în Parlament a inițiativelor legislative înaintate de societatatea civilă prin intermediul CMR.

În perspectiva celebrării Centenarului Întregirii-2018, se va avea în vedere combaterea propagandei anti-românești externe ruso-maghiare manifestată prin:
– acțiunea Trianon 100 a guvernului de la Budapesta de minimalizare și negare a efectelor Pactului de la Trianon din 1920, respectiv a Unirii Transilvaniei cu Regatul României ca urmare a voinței majorității provinciei;
– încercările de destabilizare a situației din Basarabia prin retorica și atacarea oficială a elementelor unioniste;
– promovarea în rândul populației României, de către guvernul Federației Ruse, a unei propagande defetiste menită să descurajeze creșterea capabilităților armatei naționale de apărare a teritoriului național prin înzestrarea militară adecvată secolului 21.

Se va cere modificarea Legii Electorale astfel ca și organizațiile majorității românești să aibă dreptul să participe la procesul electoral prin admiterea calității de ”competitor electoral” în mod egal cu dreptul conferit în prezent doar organizațiilor minorităților naționale.
În mod similar, reprezentanții românilor, minoritari în județele Mureș, Covasna, Sovata trebuie să-și aibă locuri din oficiu în Parlament.

De asemeni, la 100 de ani de la Unire, se are în vedere repararea efectelor Pactului hitleristo-comunist Ribbentrop-Molotov în urma căruia provincia românească Basarabia a fost ruptă din trupul țării prin înființarea Circumscripției Electorale 44-Basarabia care va asigura dreptul legitim pentru reprezentanții basarbenilor de a-și ocupa locurile în Parlamentul României.