Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

– 2. KAZAHSTAN

8 Ianuarie 2022

Semnal 2 – KAZAHSTAN

Astăzi, când în Kazahstan au intervenit trupele rusești, când se trage în populație nu pot să nu mă gândesc la similitudinea cu evenimentele din România lui ’89 pe care le-am trăit direct cu atâta intensitate, dar și la contactele avute cu această țară îndepărtată de care ne leagă legăturile de sânge cu o largă populație românească ajunsă acolo fără voia ei, dar care încearcă să-și păstreze tradițiile.

În 2004 am organizat Congresul CMR la Vatra Dornei cu câteva zile înaintea împlinirii a 500 de ani de la comemorarea morții lui Ștefan cel Mare (2 Iulie 2004).

Aflând despre comunitatea românilor-basarabeni din Kazahstan, am gândit că nimic nu poate fi mai simbolic și mai impresionant pentru ei decât invitarea în România, la Congres și la manifestarea de la Putna dedicată numirii lui Ștefan cel Mare că Sfânt.

Sigur, au fost greutăți diplomatice rezolvate de Titus Corlățean, șef al departamentului românilor de pretutindeni și de ambasadorul Vasile Soare în Kazahstan, care au acționat cu încuviințarea primului ministru, Adrian Năstase.

Le-am organizat oaspeților noștri excursii pe la mânăstiri, unii dintre ei fiind copiii celor deportați, alții fiind chiar deportații de altă dată.

De la ei am aflat de tragedia pe care au îndurat-o în timpul deportării și stabilirii în locuri sălbatice și străine, de zecile de morți care n-au rezistat.

Nu de puține ori, cei bătrâni aveau lacrimi în ochi și ne destăinuiau că nu mai credeau că vor călca vreodată pe pământul României.

Cel puțin, aducându-i încă odată acasă ne-am făcut o mică, minusculă datorie față de acest popor român atât de chinuit de istorie.

Gândindu-mă la situația acestor români uitați, întreb în SEMNALUL de astăzi:

Oare este greu pentru România să elaboreze o Lege a Cetățeniei prin care orice român de pe întinsul globului să poată primi automat cetățenia română într-o procedură simplificată de urgență?

SEMNALE
Semnal 1 – Încălzirea Globală
Semnal 3 – Ștefan cel Mare