Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Programul Externelor

3 Mai 2012

DIPLOMAȚIE ȘI AFACERI EXTERNE

Orientarea conceptuală şi de principiu
Politica externă a României trebuie să fie, pentru a-şi atinge obiectivele, o politică de consens naţional. Plecând de la premisa dinamicii proprii, deosebite, mai ales din ultima perioadă, a relaţiilor internaţionale, inclusiv de la conştientizarea mutaţiilor majore de tip structural prefigurate pe scena internaţională de actuala criză economică şi financiară, politica externă a statului român nu trebuie să fie influenţată de evoluţiile politicii interne.
Aceste evoluţii internaţionale majore – asupra cărora diplomaţia trebuie să se aplece prioritar pentru a le înţelege exact mecanismele şi implicaţiile – induc schimbări care se produc independent de cele interne dintr-o ţară sau alta.
După o perioadă în care interesul pentru politica externă a fost din păcate redus, diplomaţia României trebuie reconfirmată ca instituţie fundamentală pentru progresul real al statului.
Conducerea politicii externe a României are nevoie de normalitate şi stabilitate, de eficienţă în promovarea şi apărarea intereselor naţionale. Managementul integrat al politicii externe româneşti presupune conducerea instituţiei diplomaţiei pe principii de rigoare, eficienţă, onestitate şi profesionalism, stabilitate şi continuitate.
– Diplomaţia română va urmări, ca scop esenţial al politicii externe a României, ridicarea şi consolidarea profilului internaţional al ţării, concomitent cu orientarea continuă a acţiunii diplomatice româneşti ca vector de modernizare şi progres.
– Totodată, acţiunea diplomatică a României trebuie să vizeze prioritar creşterea securităţii ţării în sensul cel mai larg, plecând de la premisa calităţii de stat la frontiera externă a UE şi NATO, cu conştientizarea avantajelor şi dezavantajelor pe care această funcţie geopolitică le presupune.
– Din acest punct de vedere, o prioritate esenţială de politică externă o reprezintă subsumarea eforturilor diplomatice pentru extinderea în vecinătatea României a zonei democratice de prosperitate, securitate şi predictibilitate, necesare pentru asigurarea securităţii naţionale în sensul său cel mai larg.
După aderarea României la UE şi NATO, obiective fundamentale ale politicii externe a României în perioada post-Război Rece, politica externă a României trebuie să conştientizeze că este momentul recuperării „suflului” în acţiunea externă a statului român.
Aceste obiective majore, atinse cu efortul major al întregii clase politice şi al întregii societăţi româneşti, nu au fost obiective „în sine”, ci instrumente de modernizare şi creştere a profilului internaţional al ţării. Este momentul ca ele să fie utilizate la maximum de eficienţă pentru atingerea intereselor României. Trebuie ca acţiunea de politică externă să se concentreze pentru continuarea eforturilor de realizare a integrării europene depline, eliminarea vulnerabilităţilor încă existente, permiţând astfel consolidarea statutului internaţional al României prin asigurarea coerenţei, eficacităţii şi predictibilităţii politicii noastre externe. De asemenea, respectul pentru principiile şi normele de drept internaţional va continua să se plaseze în centrul acţiunii de politică externă a României.
Prin consecvenţă, seriozitate şi dinamism, Guvernul României va acţiona cu responsabilitate pentru refacerea credibilităţii şi respectabilităţii internaţionale ale României şi pentru asigurarea cu prioritate a protecţiei intereselor cetăţenilor săi.
Astfel, definirea şi promovarea priorităţilor concrete ale politicii externe româneşti vor fi raportate permanent şi consecvent interesului naţional şi vor fi puse în serviciul demnităţii naţionale şi personale a cetăţeanului român, al nevoilor şi obiectivelor sale.

Obiective de guvernare
1. Concentrarea tuturor eforturilor de acţiune diplomatică pentru protejarea şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale cetăţenilor ei din punct de vedere politic, de securitate, economic, social şi cultural.

2. În acest sens, acţiunea de politică externă va avea în vedere cu prioritate susţinerea obiectivului de modernizare a României şi creşterea profilului statului român pe plan european şi internaţional.

3. Pentru aceasta, vom urmări dezvoltarea şi consolidarea profilului României în UE şi NATO şi punerea în valoare cu mai mare eficacitate a beneficiilor ce decurg din statutul României de membru al celor două structuri.

4. Promovarea activă, ca prioritate esenţială de politică externă, a obiectivului de transformare a vecinătăţii României, atât în Balcanii de Vest, dar mai ales în Vecinătatea Estică, într-o zonă democratică de prosperitate, securitate şi predictibilitate, necesare pentru asigurarea securităţii naţionale în sensul său cel mai larg.

5. În acest cadru, vom continua eforturile de promovare şi acţiunile ferme de susţinere a aspiraţiilor de integrare europeană ale Republicii Moldova va avea un loc central.

6. Consolidarea parteneriatelor pe care România le-a dezvoltat în ultimii ani şi promovarea de noi parteneriate, pentru eficientizarea acţiunii diplomatice în context european si global. În acest sens, se vor avea în vedere tarile BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India, China, state din regiunea extinsă a Mării Negre, inclusiv Caucazul de Sud, Asia şi în special Asia Centrală, precum şi alte state din G 20.

7. Întărirea cooperării bilaterale cu statele din vecinătate.

8. Atingerea ţintelor strategice de cooperare consolidată cu state de pe alte continente către care pot fi orientate interesele economice ale ţării noastre.

9. Apărarea şi promovarea activă a drepturilor persoanelor care aparţin comunităţilor/ minorităţilor româneşti din statele din vecinătatea României, în conformitate strictă cu standardele europene şi, acolo unde este aplicabil, în consonanţă cu aspiraţiile acestor state de apropiere de Uniunea Europeană, pe baza criteriilor politice de aderarea la UE.

Un răspuns to “Programul Externelor”

  1. […] Programul Externelor […]

    Apreciază

Lasă un comentariu