Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Demisia presedintelui

Demisia presedintelui – o varianta posibila

Faptul ca presedintele Basescu vehiculeaza intr-o forma sau alta ideea unei demisii conditionate, nu exclude posibiltatea chiar a unei demisii anticipate si bine calculate.
Caderea dramatica in sondaje, concomitent cu dezertarile in lant din PDL, duce la concluzia logica a diminuarii considerabile a rolului acestui partid in viata Romaniei impreuna cu toate dezavantajele inerente. Este deci normal sa se incerce revitalizarea lui la un nivel acceptabil astfel incat sa-si pastreze sansele unei reveniri in forta ulterioare.

Imediat dupa Pasti, opozitia va depune o motiune de cenzura care are sanse mari sa treaca si, in consecinta, sa duca la caderea guvernului.
Sigur, in „curriculum vitae” al lui Mihai Razvan Ungureanu o asemenea forma de „destituire” nu ar suna bine, mai ales ca si din functia guvernamentala anterioara pe care a avut-o ca ministru de externe, a iesit tot prin destituire.

Iata de ce, demisia domnului Traian Basescu ar putea fi tocmai actul salvator pentru PDL, pentru Mihai Ungureanu si pentru … Traian Basescu.
As vedea urmatoarea logica si etape ale acestui proces de „salvare” .

In cazul trecerii motiunii de cenzura, presedintele Basescu, intr-un gest de „marinimie” si-ar putea asuma esecul „moral” al unui guvern care se afla inca intr-o „perioada de garantie” de 3 luni (100 zile) pentru a-l absolvi si a-l albi pe actualul prim-ministru.
Ca urmare, isi va prezenta demisia in timp util pentru a atinge limita celor 3 luni de zile prevazute de Constitutie pentru organizarea noilor alegeri prezidentiale care, in acest fel, vor avea loc concomitent cu alegerile parlamentare.

Revenit in cadrul PDL, domnul Basescu va incerca sa ridice si moralul, si ratingul scazut al acestui partid aflat in deruta si descompunere. Probabil, de aceea este amanata si inlocuirea domnului Boc.
Traian Basescu va prelua si va propulsa partidul.
Punctul unu al programului este astfel atins, PDL isi stopeaza caderea si poate recupera din pierderi.

In vederea alegerilor prezidentiale care vor avea loc concomitent cu cele parlamentare, va fi propus, probabil, domnul Mihai Ungureanu, noua „stea” care va scapa de oprobiul unui prim-ministru demis printr-o motiune de cenzura prin asumarea anterioara a raspunderii de catre presedintele demisionat. Totodata, tandemul Ungureanu-PDL va avea mult mai multa forta decat candidaturile separate.
Contracandidatul lui Ungureanu este deja cunoscut, domnul Crin Antonescu. Sondajele actuale arata o relativa egalitate de sanse, iar printr-o campanie bine dirijata, nu-i exclus ca domnul Ungureanu sa devina noul presedinte al Romaniei.
Deci, si punctul doi poate fi bifat, PDL-ul se va impune prin adjudecarea functiei de presedinte „independent politic” al statului.

Domnul Traian Basescu, simplu cetatean in urma demisiei, devine vulnerabil din cauza unor dosare care treneaza de ani datorita imunitatii pe care i-a oferit-o functia prezidentiala. Sigur, mentinerea inca doi ani in functie ar amana redeschiderea acestor dosare, dar l-ar face si mai vulnerabil deoarece n-ar mai putea sa beneficieze de tratari foarte „binevoitoare” ale cazului mai ales in cazul unei guvernari foarte putin „prietenoase”.
De aceea, o iesire din scena acum, l-ar plasa imediat pe un loc eligibil pe listele PDL pentru alegerile din toamna si deci, noua imunitate parlamentara i-ar conferi cel putin alti patru ani de liniste din partea justititiei.

Este acesta un scenariu stiintifico-fantastic? Posibil.
Dar si in cazul unei „scenarite” ca cea descrisa mai sus, ramane o mare variabila, reactia societatii civile. Mai ales cand va fi vorba de alegerea presedintelui.

4 răspunsuri to “Demisia presedintelui”

  1. SASA said

    E atat de simplu sa spui, sa plece Basescu, sa pice guvernul si asta nu oricand ci cu cateva luni inaintea alegerilor. Ura fata de Basescu e atat de puternica si oarba incat nu suntem capabili sa ne gandim si ce urmeaza. S-o luam cu inceputul. Motiunea de cenzura. In primul rand motivatia cenzurii. Nu cred ca opozitia are motive serioase pentru a cere demisia guvernului. Si nu pentruca acest guvern este foarte bun ci pentruca pur si simplu nu exista motive care sa-l incrimineze pe Ungureanu in asa fel incat sa fie demis. Dar sa presupunem ca motiunea trece si prin urmare guvernul MRU pica. Cine numeste un prim ministru, tot Basescu. Pe cine, probabil ca tot pe Ungureanu. Si ce-am rezolvat ? Am mai pierdut timpul cateva saptamani, ceea ce duce inevitabil la adancirea crizei in care ne zgatem (indiferent de cine a provocat-o) si practic n-am rezolvat nimic. Presupunem ca Basescu isi da demisia, Cine-i ia locul, interimar, conform Constitutiei ? Datorita opozitiei, care le-a dat pe tava pedelistilor functia de sef al senatului, Vasile Blaga. Deci noile alegeri vor fi organizate tot de PDL-isti. Si ce-am castigat ? Si acuma, nu inteleg oare Basescu si PDL sunt singurele rele in politica romaneasca ? Asa se vad lucrurile din California ?
    Atunci sa va amintesc ca Basescu a venit la putere nu de prea multa iubire a populatiei pentru el. A venit de uratul PSD-ului si al lui Nastase. Perioada Nastase, aminteste romanilor de urmatoarele lucruri; coruptie la nivel inalt, baroni locali, cele mai frauduloase privatizari si legi speciale abuzive pentru privilegii (care au un caracter profund anticonstitutional) pentru unele categorii sociale (parlamentari, magistrati, inalti functionari publici, servicii speciale, armata, politie). Atata timp cat opozitia nu e nici in prezent cu nimic mai buna decat puterea, atata timp cat actualii lideri ai opozitiei sunt oameni care pe langa faptul ca n-au performat niciodata in nimic, care mint la tot pasul, sunt inconsecbenti si utilizeaza o demagogie ieftina, cand ei nu-si bazeaza activitatea politica decat pe „Jos Basescu”, atata timp cat nu au un program care sa schimbe nimic in bine, nu vad rostul unor masuri menite sa faca din nou, ca de atatea ori, rocada intre aceia cu ceilalti. Parlamentarii din opozitie la aceasta ora sunt in vacanta parlamentara, daca nu ma insel de peste o luna de zile, pe perioada nelimitata, si in acest timp isi iau salariul integral, desi noi i-am ales pentru a ne reprezenta in parlament. De o saptamana, Ponta a plecat, fiind in vacanta parlamentara, la odihna in Dubai cu familia insotit si de mogului Ghita. Antonescu, are peste 90% absente la parlament, de la inceputul prezentului mandat , pentruca,asa cum declara chiar el, are obligatia sa-si creasca copilul si ca atare vine cand vrea in parlament. Se opun cu inversunare la cerecea repetata a lui Basescu, de reducerea numarului de parlamentari . Opozitia refuza sistematic acest lucru, desi noi avem un numar aproape egal cu cel al Statelor Unite, si o populatie de cca 16 ori mai mica. Si lista nesimtirilor ar putea continua pentruca le observam la fiecare pas. Si in aceste conditii de ce sa ma joc de-a demisia si caderea guvernului ? Situatia nu se va schimba, pentruca atat puterea cat si opozitia sunt in fapt nu partide, cu ideologii si principii, ci, asa cum ne-au demonstrat in ultimii 22 de ani sunt gasti de hoti care nu se dau in laturi de la nimic pentru a se imbogati ei, familiile lor si gastile din care fac parte. Pana si legislatia este elaborata in asa fel incat sa se mentina doar ei la putere, sa poate fura si mai ales, sa nu raspunda. Personal, am sperat, si inca sper sa apara si alte partide pe scena politica, altfel Romania nu mai are nicio sansa.

    Apreciază

  2. Puscasu Vlad Irimie said

    ar trebui un guvern de UNIUNE NATIONALA,si toate cele 80 de partide extra-parlamentare sa aiba un reprezentant legal in Parlament.

    Pentru ca suntem in criza economica,sociala si morala.De aceea.

    Apreciază

  3. Parlamentul inseamna reprezentare.
    Daca unii candidati nu sunt aprobati de popor, atunci prezenta lor in Parlament este ilegitima, chiar daca se fac legi care sa-i declare parlamentari legali.
    Vezi in acest sens Constitutia care confera dreptul fiecarei minoritati sa-si aiba un reprezentant in Parlamentul Romaniei.De aici, si Legea Electorala a fost croita astfel incat vreo 18 locuri sunt acordate de drept acestor minoritati, unelecomunitati minoritare avand doar vreo cateva sute de oameni in toata Romania.

    Apreciază

  4. […] Demisia presedintelui […]

    Apreciază

Lasă un comentariu