Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

ALIANȚĂ NECESARĂ

19 Februarie 2023

ALIANȚĂ NECESARĂ

Manifestația de astăzi organizată la Chișinău de forțele pro-rusești este o încercare, poate este chiar începutul unui proces, de destabilizare pregătită într-un moment propice, acela în care, practic, încă nu există un guvern funcțional

Partidul de guvernământ, PAS și președintele Maia Sandu s-au culcat pe laurii victoriei zdrobitoare din alegeri, au mizat totul exclusiv pe susținerea UE, dar au ignorat cu aroganță celălalt segment al populației românești basarabene, segmentul unionist.

Iar acest segment reprezintă aliatul natural al oricăror forțe pro-europene.

Și atunci, în probabila eventualitate ca partidele pro-rusești să înceapă o perioadă de haos, oare partidul de guvernământ, PAS, n-ar trebui să revină cu picioarele pe Pământ ca să-și caute aliați printre forțele pro-unioniste?

A le ignora, ar însemna un mare grad de aroganță, dar un și mai mare grad de orbire politică.

Fără aliați nu-i greu de intuit că viitorul noului guvern, exclusiv PAS, nu va fi unul de succes într-o țară marcată de haos.
Și nici al românismului și europenismului.
Iar Europei îi va fi greu să se împartă între Ucraina și teritoriul instabil de dincolo de Prut adăpostind trupele de ocupație ale Rusiei.

După ziua de azi, se va vedea câtă înțelepciune politică au partidele pro-românești și pro-europene pentru a-și da mâinile și a salva drumul spre Vest.
Vor înțelege oare aceste forțe politice să facă front comun, sau vor continua să rămână fire de praf în bătaia vântului pro-rusesc?

O mare responsabilitate în acest proces stabilizator revine președintei Maia Sandu.
Dar nu mai mică responsabilitate revine și forțelor politice din segmentul unionist care nu reușesc să se coaguleze pentru a deveni credibile și pentru a constitui suportul necesar stăvilirii asediului rusesc.

Desigur, este necesar un set minimal de măsuri de susținere politică care să fie luate în regim de urgență.
De exemplu, crearea unui Grup Politic Unionist care să demareze discuții cu PAS, cu președinția și cu primul ministru pentru admiterea la guvernare a elementului unionist, poate fi un pas important și responsabil.

Aceasta, deoarece intrarea la guvernare a forțelor unioniste va fi o mână de ajutor întinsă PAS-ului și guvernării, dar și un semnal că s-a trecut la consolidarea segmentului românesc și pro-european.

Pericolul haosului generalizat, pe care l-a preconizat manifestarea de astăzi, constituie un semnal de alarmă, dar și un atu important pentru susținerea acestor demersuri.

Fermitatea discursului politic al prim-ministrului Recean privind demilitarizarea și întărirea capacității militare este bun, puternic și este bine că a menționat existența războiului hibrid pe care Rusia îl duce în Basarabia prin partidele satelite pro-rusești.

Și tocmai acest război hibrid face necesară alianța forțelor care privesc spre Vest.

Iar basarabenii au nevoie, în aceste momente tulburi, de certitudinea pe care o dă un guvern stabil de uniune națională.