Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Mesaj Președinte

1 Septembrie 2017

Mesajul Președintelui României

În cadrul mesajului adresat de președintele Klaus Iohannis diplomaților români cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 30 August 2017, am remarcat două semnale importante transmise de la înălțimea Instituției Prezidențiale.
Referirile la semnificația Centenarului Marii Uniri, sunt importante pentru noua viziune a Președinției României care recunoaște, poate pentru prima dată în mod oficial, valențele și importanța internațională a statului român creat prin Marea Unire de la 1918. În același timp subliniază datoria diplomației române de a se implica active, asemenea înaintașilor, în sensibilizarea partenerilor externi asupra importanței acestui act istoric.

”Mesajul pe care România îl va transmite lumii în 2018 este acela al Centenarului unei construcții statale care și-a demonstrat pe deplin viabilitatea și care, pe plan extern, și-a probat în momente foarte dificile identitatea, stabilitatea și relevanța internațională.
Statul român rezultat prin Marea Unire nu a fost un dar al istoriei ori rezultatul unui troc între marii ei actori. Idealul Marii Uniri s-a înfăptuit prin jertfa supremă a peste 800 de mii de români, dar și prin efortul diplomatic remarcabil al generației de atunci.
Este un efort care trebuie să vă inspire permanent în tot ceea ce veți face, pentru ca obiectivele naționale de politică externă să fie duse cu bine la capăt, iar România să fie mai puternică, mai sigură, mai prosperă și mai respectată!”.

Această poziție neechivocă a președintelui Klaus Iohannis rezonează cu o propunere care se regăsește în aproape toate pozițiile exprimate public de CMR și de partenerii organizației noastre, după cum demonstrează ”Cuvântul CMR” de la Parlament din 27 Martie 2017 și ”Declarația de la Câmpul Românesc”- Hamilton:

2. Instituțiile statului, Președinție, Parlament, Guvern au datoria față de poporul român să acționeze unitar pe plan extern pentru a sensibiliza comunitatea internațională, cu precădere din Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie și Canada asupra adevărului istoric și al năzuințelor românilor dar și al avantajelor de securitate pentru spațiul NATO de la granița estică a Uniunii Europene de a exista o Românie puternică și stabilă prin teritoriu și populație unitară.

În completarea acestui mesaj prezidențial, se remarcă o altă declarație:

” Uniunea Europeană nu își poate asigura pe deplin securitatea, în sens larg, fără Statele Unite. În egală măsură, Statele Unite au nevoie de o Uniune Europeană unită și puternică, din exact același motiv.”

Pornind de la aceste adevăruri indiscutabile, trebuie subliniat că exact același motiv al asigurării securității la granița de Est a Uniunii Europene, nu se poate asigura fără o Românie unită și puternică.
Dar, pentru a avea o Românie unită și puternică este nevoie de Reîntregirea țării care va crea o națiune puternică și va eradica focarul de instabilitate de la hotarul estic al Uniunii Europene și NATO.

Un al doilea mesaj al Președinției, care atrage atenția, este apelul adresat diplomației de a se implica mai mult în relațiile cu românii de pretutindeni.

”Nu în ultimul rând, vă rog să acordați cea mai mare atenție apărării cu maximă strictețe a drepturilor și intereselor românilor de pretutindeni. Români trăiesc peste tot, dar între diferitele grupuri ale Diasporei există diferențe esențiale. Sunt români care au legături istorice vechi cu țara, sunt români care au plecat abia după Revoluție, și fiecare țară are specificul ei cu românii de acolo. Pe mine, și pe dumneavoastră, trebuie să ne intereseze foarte mult, și în același fel, toți.”

Ori, aici vedem potențialul CMR, organizație de reprezentare pe plan global, care în mod direct sau prin filialele și prin partenerii săi, poate conlucra în parteneriat cu misiunile diplomatice și cu alte instituții ale statului roman și ale statelor de rezidență, așa cum a făcut-o și în anii anteriori.