Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Motivație pentru suveranism

24 Octombrie 2022

O motivație pentru suveranism

Tocmai am citit un articol al lui Adrian Năstase, prim ministrul României în timpul căruia s-au pus bazele admiterii țării noastre în NATO și în UE.

Pornind de la respingerea după 8 ani de întârzieri nejustificate a recursului la CEDO a unui proces, domnia sa face o remarcă amară asupra mediului în care sunt respectate „valorile europene” așa cum sunt înțelese de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Chiar dacă, având un caracter personal, motivația prezentată este sau nu discutabilă, realitatea pare să confirme grave aspecte care țin de corupția judiciară, dacă se poate spune astfel, împletite cu influența politică, tocmai la nivelul unei instituții fundamentale a Uniunii Europene.

Dar cel mai grav este faptul că un înalt demnitar, care a avut un rol determinant în aducerea României pentru întărirea și omogenizarea Europei unite, ajunge la concluzia că abuzurile care se amplifică în această construcție europeană, constituie un motiv de gravă îngrijorare pentru viitorul Europei.

Și exacerbarea unor asemenea fenomene poate conduce încet, încet la pierderea încrederii în instituțiile UE și, în cele din urmă, a coeziunii.

Deja, curentele suveraniste incep să se manifeste în opțiunile alegătorilor europeni, ducând până la câștigarea alegerilor în importante țări în care, tocmai justețea „valorilor europene”, de care vorbea și primul ministru, Adrian Năstase, sunt tot mai criticate și puse la îndoială.

Modul de aplicare prin impunere a măsurilor economice, politice, sociale și, după cum vedem, și cele care țin de justiție, în cadrul unei așa zise „solidarități europene”, conduce la amplificarea frustrărilor, cu precădere, în țările care sunt obligate să-și subordoneze, practic necondiționat, politicile naționale în favoarea intereselor principalilor factori de putere europeni.

Cum în țara noastră începe să se simtă această „solidaritate” din ce în ce mai acut – a se vedea și recentul episod Schengen – nu este imposibil ca să înceapă să se coaguleze un curent suveranist românesc, menit să pună în discuție noi principii pe baza cărora trebuie reformată Uniunea Europeană, astfel încât România să-și poată regăsi și propriile interese.

De aceea, pare să existe o motivație puternică pentru ca suveranismul românesc să îmbrace cât mai curând o formă politică.