Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Lobby, ce-i asta?

14 Martie 2013

Lobby, ce-i asta?

La inceputul anilor 2000, intreaga natiune romana era cuprinsa de febra sustinerii politicii de admitere a Romaniei in structurile NATO. A fost o actiune concertata la nivelul intregii societati romanesti, de la clasa politica, in intregul ei, la societatea civila din tara si din afara granitelor.
Organizatii ale diasporei au dus o sustinuta campanie de lobby in toate tarile cu importante comunitati romanesti fiind la unison, in aceasta directie, cu autoritatile Romaniei. Diaspora si societatea romaneasca, in general, erau una si aceeasi cu administratia Romaniei in sustinerea externa. Guvernul, Parlamentul, Presedintia, societatea civila vorbeau la unison si sprijineau integrarea NATO.

Intr-adevar, NATO reprezenta o garantie, o umbrela pentru pericolul care intotdeauna a planat in istorie asupra romanilor prin politica expansionista asupra spatiului romanesc dusa de imperiul rus si apoi de cel sovietic. Acest pericol s-a materializat atat prin sfartecarea tarii, cat si printr-un genocid de proportii nemaintalnite care a dus la disparitia a peste 1 milion de suflete din intregul spatiu romanesc.
Umbrela NATO avea sa protejeze Romania de un asemenea pericol istoric, iar reactiile furibunde ale Moscovei demonstrau ca apartenenta la NATO devenea o necesitate a poporului roman.

Campania ulterioara a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana a avut, de asemeni, o sustinere totala a populatiei si factorilor politici romani, desi au existat semnale nelinistitoare asupra caracterului democratic al UE prin renuntarea la Constitutie, in urma respingerii acesteia prin referendum in importante tari cum ar fi Franta sau Olanda. Totusi perspectiva liberei deplasari in spatiul european si a posibilitatii de a munci in Vest au constituit elemente care au contribuit la elanul popular.
Existand un singur ideal, atat clasa politica cat si societatea civila romaneasca si-au adus obolul pentru implinirea acestui al doilea deziderat national.

Atat in cazul NATO cat si al UE, romanii au stiut precis spre ce directii se indreapta si au inteles care este interesul national pentru care trebuie sa-si concentreze eforturile.
S-a repetat, intr-un fel, situatia de emulatie patriotica a perioadei in care Romania si-a realizat scopul sau major de unire si creare a statului intregit, national fara ajutor extern in conditii total dezavantajoase, cu o tara cotropita de trupe germane, cu un guvern retras la Iasi si fara resurse economice sustenibile pentru adaugarea unor noi teritorii cu populatie romaneasca.

Astazi, din nenorocire, situatia tulbure politica si razboiul declarat intre diversele grupari politice si chiar institutii ale statului roman, a inceput sa deterioreze atat coeziunea nationala cat si performantele diplomatiei si politicii externe romanesti.
Slabirea coeziunii nationale face din Romania o tinta extrem de vulnerabila supusa presiunilor, inclusiv din interior, asa cum o dovedeste amplificarea actiunilor iredentiste, practic scapate de sub control, ale concetatenilor maghiari si secui instigati si sprijiniti de Budapesta.
Partidele renunta fara remuscare la promovarea pe plan extern a intereselor propriei familii romanesti, dar isi cauta sustinerea in exterior in cadrul “famigliilor” politice din diverse “internationale”, ajungand sa promita chiar stirbirea suveranitatii tarii.
Luptele politice interne sunt prezentate comunitatii internationale ca atacuri la fundamentul statului de drept, facandu-se, in acest fel, o invitatie fatisa la guvernarea Romaniei din exterior.

Lobby-ul romanesc incepe prin activitatea si comportamentul solidar si unitar al europarlamentarilor si oficialilor romani in cadrul institutiilor europene fiind abia apoi urmat de lobby-ul societatii civile.
Dar, recentul scandal provocat de unii europarlamentari romani in Parlamentul European a fost un exemplu de anti-lobby pentru Romania si pentru apararea intereselor nationale romanesti.
Acest spectacol antinational jucat pe bancile Parlamentului European, a constituit, nu numai o mostra penibila de infantilism politic, dar a oferit munitia suplimentara necesara cercurilor externe angajate in politica de ostracizare a Romaniei si a poporului roman. Si asta, tocmai cand situatiile politice din diverse tari ale batranului continent cauzate de criza financiaro-economica si de fenomenele grave pricinuite de marile migratii de populatie in cautare de munca au dus la exacerbarea reactiilor negative, inclusiv la adresa Romaniei, partener considerat imprevizibil si instabil politic si social.

Se poate constata ca politicienii romani n-au invatat nimic din lectiile Istoriei care au demonstrat ca atacurile externe se amplifica asupra unei tari in care coeziunea interna este slabita.

Prin exportul scandalului politic si prin transmiterea de semnale confuze, diaspora a incetat sa mai fie un sprijin extern al Romaniei, NU pentruca a disparut interesul pentru promovarea intereselor romanesti, dar pentruca directia acestor interese a fost deturnata, iar populatia este total debusolata, mai ales prin exemplele de anti-lobby romanesc oferite de „reprezentantii” romanilor in forurile europene.

Cand oficialii romani, in schimbul suportului politic extern, promit renuntarea la suveranitate, sau cel putin la unele elemente ale suveranitatii pentru o intarire a Uniunii Europene, romanii isi pun intrebarile:

    • Care mai sunt interesele nationale ale Romaniei, daca politica sa este dictata din exterior?
    • Ce fel de Uniune Europeana se are in vedere?
    • Pentru cine se mai face lobby, pentru o provincie europeana, pentru UE sau pentru niste partide politice?
    • Cand Comisia de la Venetia aproba folosirea in Basarabia a simbolurilor comunismului, care este echivalent cu nazismul prin monstruozitatea aplicarii metodelor de exterminare a romanilor, dar si a altor milioane de cetateni ai Europei de Est, ne putem intreba, care sunt criteriile de evaluare a „valorilor fundamentale europene” care ne sunt impuse?

Nu, nu este vorba de “euroscepticism”, ci de “euro-ingrijorareamilioanelor de europeni, deci si a romanilor, asupra viitorului continentului nostru in care tarile nu-si mai pot exercita drepturile suverane si in care popoarele sunt etichetate discriminatoriu conform intereselor unor eurocrati reprezentanti ai unor “famiglii” politice. Acesti euroreprezentanti strivesc caracterul national al membrilor UE, incercand sa aplice principii internationaliste prin inventarea si impunerea unor asa zise “principii fundamentale europene”.

In lipsa unor raspunsuri si a unor tinte clare de atins, nu mai exista o directie de actiune pentru un lobby al romanilor in favoarea Romaniei, deoarece nu poate exista lobby atata timp cat nu exista o tinta bine definita.

De aceea, este imperios necesar ca institutiile statului roman, clasa politica romaneasca, pe de o parte, sa renunte definitiv la “spalatul rufelor murdare” in cadrul “famigliilor politice internationaliste”si, pe de alta parte, in dialog cu societatea civila sa traseze obiectivele nationale imediate si pe termen mediu .
In acest fel, societatea romaneasca isi va cicatriza ranile pricinuite de lunga dezbinare si isi va regasi motivatia pentru a redeveni acea societate responsabila care a contribuit la Intregirea cea Mare, la integrarea in NATO si in UE.

4 răspunsuri to “Lobby, ce-i asta?”

  1. Policiticienii români exceleaza prin nonprofesionalism, lipsa de patriotism si ipocrizie ! In cea mai mare parte diaspora este dezmembrata , acest lucru fiind bine pregatit de catre Ministerul Afacerilor Externe prin faptul ca trimit persoane in post de diplomati in strainatate, care n-au pic de respect vis-à-vis de diaspora si care se implica foarte putin in promovarea valorilor românesti.
    In atentia celor ce au un cuvânt de spus prin cancelariile europeene:
    Discurs Barbu Stefanescu Delavrancea la 24 ianuarie 1915

    Patrie și patriotism – „Copii, ce e patria, ce e patriotismul? Ce este acest sentiment care răscolește toate puterile din om și, în anumite clipe, îl ridică mai presus de existența lui și-l face să moară de bună voie pentru liniștea și mărirea unor urmași pe care nu-i cunoaște și nu-i vor cunoaște. (…) Patria este înlăuntrul nostru și o ducem cu noi peste țări și peste mări, și numai când suntem departe și în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt, și nu găsim mângâiere decât în restriște și în lacrimi. Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci numai pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor noștri“.

    Apreciază

  2. NICADOR said

    aveti perfecta dreptate in acest articol stimate d-le Popescu Mircea!

    pacat ca Basarabia nu intra in vest,si nu se dezvolta,e tot mai saraca!

    Nicador Talpes

    Apreciază

  3. Puscasu Vlad Irimie said

    Draga Mircea Popescu,

    Ceea ce lipseste cel mai multe politicii externe este unitatea.Titus Corlatean a spus ca pune pe planul doi aderarea la spatiul Schengen,iar Basescu a sarit ca ars,ca Titus C. ar vorbi impotriva interesului national.

    Ori se cunoaste faptul ca interesul national al Romaniei nu este spatiul Schengen,ci Unirea Republicii Moldova cu Romania.

    Teoretic suna bine,insa in practic nu se face nimic.

    Mihai Ghimpu la Chisinau a facut declaratii recente fiind dezgustat de oficialii europeni la Chisinau,si a inceput sa-l atace pe Timofti,presedintele actual al Republicii Moldova.

    Doamna Pavlicenco ataca cu orice ocazie pe Ghimpu,in incercarea de a prelua electoratul PL-ului,care sa voteze cu PNL-ul doamnei Pavlicenco.

    In batalia asta electorala,poporul roman nu castiga absolut nimica.

    Distantarea Republicii Moldova de Bruxelles si Romania in zilele acestea dupa demiterea guvernului Vlad Filat,este mai mult decat evidenta.

    Ultimul mesaj al Angelei Merkel,ca Moldova sa se federalizeze cu Transnistria(deci nu cu Romania,atentie!),a lasat un gust amar la Chisinau.

    Angela Merkel nu doreste sa-l supere pe Vladimir Putin,avand atatea contracte cu Moscova.

    Recent Mihai Ghimpu,care fara indoiala ca este un patriot roman,a declarat ca nu-l va mai sustine niciodata pe Vlad Filat

    http://unimedia.info/stiri/video-nu-pentru-filat-ghimpu-ramane-ferm-pe-pozitie-am-dovezi-de-tradare-58425.html

    De asemenea Ghimpu a avut multe intrevederi cu ambasadorii Belgiei,si reprezentantii UE in Basarabia

    Dar cel mai importanta vizita a fost la ambasada americana:

    http://pl.md/libview.php?l=ro&idc=78&id=4829

    Dupa parerea mea consider ca Basarabia trebuie sa se aproprie de Romania.Din informatiile mele am aflat ca la Chisinau,dupa ce curentul promovat de Moscova al moldovenismului contra romanismului,care pretinde ca moldovenii sunt alt popor, a esuat, unii fosti ofiteri KGB au incercat sa promoveze la Chisinau un curent al dacismului,prin care sa se spuna ca Dacia(adica Basarabia,cu noua denumire),nu este Romania!

    Orice incercare ar fi sau nu,poporul romanesc este constient de aceste lucruri.Internetul a dat batai de cap,iar adevarul nu a mai putut fi asa usor de ascuns.

    Tinerii calatoresc pe tot globul,iar Basarabia se integreaza oarecum in UE.

    Unirea cu Romania trebuie sa fie sustinuta si aplicata de Guvernul de la Chisinau,si de presedintele Timofti,iar la Bucuresti de Basescu.Alta cale nu exista.Nu se poate face unirea cu partide extra-parlamentare.

    PPDD-ul ,partidul lui Dan Diaconescu(OTV)care a sustinut Unirea Basarabiei cu Romania,este acum partid parlamentar,doar ca au fost promovati in Parlament doar personaje dubioase ca Monica iacob ridzi,care are dosare grele de coruptie,ori alte personaje.Aceste persoane au intrat in Parlament ca sa isi asigure imunitatea si pentru a scapa de inchisoare,nu pentru a sustine Unirea Basarabiei cu Romania!

    Singura directie poate veni de la PDL PNL ori alte partide,poate chiar PSD prin Titus Corlatean.

    Cert este ca lipsa vointei politice face ca astazi nici macar sa nu mai fie vorba de Unire,ca si cum totul s-a epuizat.

    Sa speram la mai bine,si sa incercam sa facem ceva pe mai departe.Doamne ajuta!

    Apreciază

  4. […] Lobby, ce-i asta? […]

    Apreciază

Lasă un comentariu