Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Protocol civic

19 Decembrie 2016

Protocol de colaborare civică

Deoarece Constituția țării stipulează clar că România este un stat unitar, nu un stat al națiunilor, persoanele și organizațiile societății civice semnatare, au hotărât să încheie un Protocol de colaborare, având ca scop desfășurarea de acțiuni comune menite să asigure o reprezentare echitabilă a întregii societăți românești.

În acest scop se va elabora un set de propuneri pentru modificarea actualei Legi Electorale care prin prevederile sale de discriminare negativă la adresa societății civile a majorității populației românești dăunează unității naționale.

Motivație

Victoria în alegeri a PSD, urmată de un Protocol de colaborare și guvernare cu ALDE, nu trebuie să însemne o semnătură în alb pentru politicienii acestei alianțe. Acesta a fost un vot al nemulțumirii populare față de vechea guvernare conjugat cu un vot al speranței pentru stabilitate politico-socială, pentru progres economic, pentru promovarea intereselor naționale și pentru refacerea prestigiului internațional al României.
Tocmai această speranță nu trebuie înșelată, iar societatea civilă are datoria să vegheze ca noua majoritate parlamentară să nu acționeze fără o reală consultare populară în direcția elaborării unor măsuri care pot greva destinul națiunii.

Sunt îngrijorătoare declarații care lansează ideea încheierii unui protocol de colaborare exclusiv cu o singură componentă a societății civile, respectiv cu organizația minorității maghiare, UDMR.

Chiar dacă este vorba de o colaborare parlamentară de susținere politică, nu trebuie scăpat din vedere că tocmai UDMR a creat permanente stări de nervozitate în cadrul societății românești prin pretenții inacceptabile cum ar fi autonomia pe criterii etnice, eliminarea din Constituția României a unor sintagme care echivalează cu principiile sacre ale statului român: stat național, stat unitar, stat indivizibil și culminând cu poziția total inacceptabilă a negării caracterului și semnificației zilei de 1 Decembrie.

Atât Constituția cât și Legea Electorală prevăd discriminări flagrante pentru  organizațiile societății civile a majorității romanești defavorizată față de organizațiile minorităților care au asigurate ”din oficiu” locuri în Parlamentul României.

Actualele alegeri, care aduc în Parlament doar reprezentanți ai organizațiilor societății civile ale minorităților, aici fiind inclus și UDMR, au dovedit caracterul discriminatoriu al unei Legi Electorală care nu asigură o reprezentare reală a întregii societăți românești. Iar cel mai elocvent exemplu îl constituie absența din Parlament a reprezentării românilor din județul Harghita.

De aceea, semnatarii prezentului Protocol cer amendarea actualei Legi Electorale și oferă propuneri concrete de rezolvare pe care le înaintează spre analiză și implementare Parlamentului României.