Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Naționalism în America

24 Octombrie 2018

Naționalism în America

Naționalismul este o ideologie bazată pe conceptul că loialitatea și devotamentul individual pentru statul național este deasupra oricăror grupuri de interese.
Ideologia politică a naționalismului susține că o națiune trebuie să se autoguverneze fără interferențe externe pe baza conceptului auto-determinării.

Ei bine, astăzi, Trump este din nou ținta stângii democrat-progresiste americane deoarece a spus textual:

Sunt naționalist și sunt mândru cu asta”.

You know what I am? I’m a nationalist, OK? … Use that word. I’m proud of our country and I am a nationalist and it hasn’t been a word that has been used too much … I think it should be brought back.

În 2013 scriam articolul ”Naționalism și Patriotism” în care, exact ca Trump, care susține astăzi că acest cuvânt ”naționalism”, atât de urât de progresiști, trebuie adus înapoi (it should be brought back), încheiam cu întrebarea retorică: ”Oare ne este frică sau ne este ruşine să ne definim ca naţionalişti si patrioţi, adică iubitori de Neam şi Patrie?

Ura împotriva noțiunii de ”naționalism”, a ajuns până acolo încât afirmația aceasta tranșantă a Președintelui Statelor Unite să fie interpretată de democrați și cercurile academice americane ca hitlerism, xenofobie, rasism exact vorbele utilizate de cercurile politice de la Bruxelles care susțin că dorința de apartenență la Uniunea Europeană a temperat, sau trebuie să tempereze, naționalismul europenilor.

Și în același context al susținerii importanței statelor națiune suverane, se înscrie și recentul discurs ținut la Washington, de Wess Mitchell, asistentul secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice:

În Vest, mulți au trecut cu vederea importanța fundamentală a statului națiune și a suveranității, care este, alături de dreptul natural, sursa fundamentală din care izvorăște legitimitatea politică. Instituțiile internaționale au ajuns să fie văzute ca scopuri în sine și nu instrumente care să aducă securitatea și relevanța în viața cetățenilor. Realitățile strategice pe care au fost construite instituțiile internaționale postbelice au început să se schimbe peste tot.
Vestul a vorbit prea mult despre instituțiile internaționale fără să recunoască că autoritatea acestora și legitimitatea lor vine de la statul națiune. Democrația rezidă în statul natiune”.

Prin aceste schimbări esențiale ale filozofiei în politica externă de către Administrația Trump, România, ca stat național, poate găsi în Statele Unite un aliat cu care trebuie să aibă relații cât mai strânse.