Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

„Unioniștii” și ceilalți

3 Ianuarie 2023

„Unioniștii” și ceilalți

UNIREA nu poate fi un act sectarist, iar ideea de UNIRE nu poate fi confiscată de un grup elitist de „unioniști” și chiar de auto-intitulați „adevărați unioniști” lipsiți de legitimitatea validată prin votul sau participarea unei majorității.

De aceea, separarea basarabenilor în „unioniști” și „ceilalți”, este distructivă, deoarece conduce la dezbinarea societății și la compromiterea procesului unionist.

„Unioniștii” sunt departe de a constitui o masă critică suficientă, care să aibă forța pentru închegarea unei mișcări unioniste.

De aceea, este greu de crezut că un grup relativ mic de „unioniști”, fără o organizare formală, fără susținere politică și, practic, fără susținere populară, poate determina cele două guverne să i se alăture în demersurile unioniste.

Cum, prin Unire TOȚI basarabenii, nu numai „unioniștii”, vor deveni cetățeni ai României, soluția pentru impunerea Mișcării Unioniste este aceea de atragere, de unificare și de consolidare a întregului segment auto-identificat românesc.

Iată de ce „Integrarea Românească”, deși înseamnă tot Unire, este o formulă care nu sperie, iar pe de altă parte pune în plan secund ideea integrării europene care, pentru o Basarabie instabilă și subdezvoltată, înseamnă întârzierea „sine die” a alinierii sale la Europa.

Iar GIR a fost văzut ca veriga necesară și pasul intermediar pentru a consolida românismul pro-activ în Basarabia atât pe plan civic cât și politic, având ca finalitate Unirea.

Numai o astfel de formă organizatorică complexă ar da legitimitate și ar deveni un partener plauzibil de dialog și de persuasiune cu cele două guverne de la Chișinău și București.