Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Uniți nu separați

20 Mai 2019

Uniți nu separați

România și românii sunt supuși, mai ales în ultima perioadă, unor presiuni și provocări interne sau externe care afectează interesele naționale și atentează la istoria, la tradiția, la spiritul național, dar care sunt trecute cu vederea de autoritățile române, de instituțiile statului, începând cu Președintele României și terminând cu fiecare partid politic în parte.

Cel mai recent astfel de eveniment, trecut sub tăcere absolută de către Președintele Iohannis și de partidele politice aflate în luptă electorală bazată pe invective reciproce pentru Parlamentul European, este acțiunea cu iz revanșard, iredentist de la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului – Harghita.
Pângărirea crucilor eroilor români urmată de violența împotriva unor români veniți să constate profanarea mormintelor a stârnit indignarea românilor, dar și contestarea vehementă a cercurilor maghiare, inclusiv a ministrului de externe al Ungariei.

Și totul se petrece pe fondul dezinteresului politic și instituțional pentru apărarea însuși a românismului în țara noastră.
Desigur, la nivelul ”politicii mari” românești”, dar cu accente nepatriotice, o asemenea poziție este considerată ca fiind normală pentru combaterea ”naționalismului” și de aceea acceptată de toți politicienii români care nu doresc ”să iasă din linia” trasată de liderii diverselor ”internaționale politice” din Parlamentul European.

Pe de altă parte, calculele politice meschine, cer partidelor politice românești să nu supere UDMR, organizația etnicilor maghiari din Parlamentul României, singura organizație din societatea civilă care are, practic, un monopol al reprezentării civice parlamentare. Acest monopol se manifestă datorită Legii Electorale care, în mod discriminator, nu admite calitatea de ”competitor electoral” și pentru organizațiile civice ale majorității românești, deci dreptul de a fi reprezentate în Parlamentul național.

Desigur, George Simion și cei doi colegi maltrați de extremiștii maghiari au reclamat violența și au avut căteva inteviuri sporadice la televiziuni. Dar, violența fizică este doar o escaladare a extremismului etnic, datorat indolenței autorităților și politicienilor români pentru care pângărirea memoriei românilor este trecută cu vederea.

Și Consiliul Mondial Român a încercat să atenționeze instituțiile statului român și lumea politică printr-o Scrisoare-Apel pentru adoptarea unei atitudini politico-instituționale comune ferme de condamnare a evenimentului respectiv, ca un gest simbolic de unitate politică pentru a stopa astfel de acțiuni de ură etnică.
Documentul este deschis tuturor organizațiilor civice care doresc să adere la principiile exprimate ca o formă de unitate civică românească ce poate servi ca exemplu lumii politice.

Îndemnăm la solidaritate civică organizată, deoarece într-o lume politică autistă este nevoie de o acțiune concertată a mai multor organizații. Cu o floare, cu o scrisoare, cu o organizație sau cu o persoană oricât de carismatică nu se poate vorbi de reușită
George Simion este un lider autentic, dar fără sprijinul unor organizații civice legal constituite nu va avea câștig de cauză, nici pentru cauza sa și a colegilor săi, dar nici pentru cauza mult mai profundă a apărării românismului la care s-a angajat și căreia îi suntem cu toții datori.
Dacă vom continua să ne manifestăm individual ca persoană sau organizație vom demonstra, în cel mai bun caz, un orgoliu vinovat, iar acțiunea va fi lipsită de finalitate. Sau chiar se va ajunge la uitare și pierderea interesului general.
Cel mai recent exemplu îl constituie mișcarea unionistă din Basarabia unde orgoliul și lipsa de unitate politică a condus la dezastrul electoral recent și la demoralizarea unioniștilor.

De aceea, este de dorit ca la Conferința Anuală CMR de la București din zilele de 7-8 Septembrie, să fie invitate diferite organizații și personalități independente, inclusiv deputași și eurodeputați, pentru constituirea unui Protocol de cooperare și acțiune unită pe diverse aspecte punctuale.
În principal, ar fi vorba de crearea unui grup format din reprezentanții fiecărei organizații sau personalități semnatare ale Protocolului, care să se prezinte în delegații comune la diversele instituții ale statului, la administrațiile locale sau la partidele politice pentru a propune, a solicita și a stabili anumite soluții pentru problemele curente care apar în societatea românească la nivel local sau global.
De asemeni, prin acest Protocol vom stabili un grup de lucru care să eleboreze propuneri legislative a căror transpunere în inițiative și legi o vom solicita partidelor parlamentare.

Să fim conștienți că doar uniți, nu separați vom putea fi auziți cu adevărat atât în țară, în Basarabia sau oriunde în lume.