Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Nationalism necesar

Cine indrazneste sa scoata dopul?

  (Ganduri despre nationalism)

Tutea spunea: „legionarismul nu putea sa iasa castigator deoarece avea la baza o eroare – nationalismul absolut, care este impracticabil„.
Absolutul este o notiune care defineste perfectiunea in bine sau rau, nu un lucru sau o stare tangibila. Facand trimitere la nationalismul absolut, este evident ca Tutea nu condamna nationalismul. Probabil cheia mesajului sau este ca pretentia de a atinge absolutul, conduce la iesirea din realitate, sau mai exact din normal prin devierea spre extreme.
Doar nationalismul vulgar foloseste ideea absolutului, a suprematiei valorilor nationale proprii, recurgand pentru pastrarea iluziei la izolationism fie prin respingerea, fie prin lichidarea valorilor straine.
Astazi bombardamentul informational, nu numai ca deschide portile pentru comunicare, dar le si elimina. In aceste conditii, desi transferul de valori poate avea loc in amandoua sensurile, grupurile etnice sau chiar natiunile alterate in decursul dezvoltarii de diferite circumstante istorice, absorb valorile straine ajungand sa se dilueze pana la disparitie.
Si atunci cum putem raspunde la intrebarea care ne chinuie: “Specificul national, mai poate fi salvat in conditiile Globalizarii Mondiale caracterizata printr-o expansiune exploziva a valorilor straine?
Vorbind de fenomenul general al globalizarii mondiale ca fenomen nivelator, structurile nationale care-si vor aduce o contributie mai importanta la „zestrea” comuna spirituala, vor avea avantajul conservarii elementelor principale ale specificului propriu.

Un nationalism modern, inteligent nu mai are pretentia de a izola culturi nationale, sau chiar natiuni, in schimb cauta si elaboreaza solutii pentru a utiliza valorile nationale pozitive, ca pietre de fundament distincte in esafodajul valorilor universale de maine. Perpetuarea in integrare are loc prin pastrarea identitatii, nu prin renuntare.
Nationalismul ramane o necesitate deoarece constituie ultima resursa pentru salvarea valorilor esentiale ale unei natiuni asaltate pe toate fronturile de multiculturalismul nivelator.
Departe de a fi o notiune revoluta, nationalismul trebuie reevaluat ca un element de mare importanta in structurarea societatii viitoare mondiale. Prin el si numai prin el se realizeaza o adevarata competitie pentru impunerea valorilor superioare, nu a celor facile, usor de digerat, dar fundamental daunatoare.

Este evident ca societatea romaneasca s-a globalizat iesind, sau fiind obligata sa iasa printr-o migratie masiva dar comunicativa, din limitele trasate de actualele frontiere impuse. Deoarece aceasta migratie a creat o societate romaneasca dincolo de hotarele naturale, apare nevoia definirii unei structuri nationale bazata pe alt gen de legaturi si legi de guvernare care sa permita dezvoltarea cat mai unitara a noii societati romanesti eterogene.
Principiul vaselor comunicante in care lichidul din cele doua brate deschise ramane la acelasi nivel indiferent de cantitatea acumulata in oricare din brate este modelul ideal pentru o societate nationala care se dezvolta global. Iar acest model de dezvoltare l-as defini prin termenul de Globalizarea Nationala.

Prin insusirea conceptului Globalizarii Nationale, statul isi extinde atributiile traditionale transformandu-se din institutie administrativa, in institutie a natiunii. In acest nou rol isi elaboreaza o strategie capabila sa foloseasca optim reteaua de conationali raspandita in lume, pentru a exporta dar si pentru a asimila valori functie de necesitatile natiunii, echilibrand astfel nivelul “vaselor comunicante”. Prin intretinerea caracterului identitatar si spiritual propriu, elementul national se intareste, isi extinde influenta si ii creste „cota” internationala.
Dar aceasta implica o schimbare a mentalitatii atat la nivelul societatii civile, cat mai ales politice.
Altfel mentinerea diferentierilor arbitrare legate de spatiul de formare sau existenta, este o forma de manifestare a nationalismului primitiv, care actioneaza ca un dop pus pe unul din bratele vasului.

Cine indrazneste sa scoata dopul?

21 Ianuarie 2003

Un răspuns to “Nationalism necesar”

  1. […] Nationalism necesar […]

    Apreciază

Lasă un comentariu