Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

Rânza basarabeanului

Republicare

14 Iulie 2011

Rânza basarabeanului

Certuri peste certuri, arătat cu degetul spre Filat, spre Ghimpu, spre Lupu, spre mai știu eu cine. „Filat nu-i în stare să conducă” strigă ba stânga, ba dreapta, ba chibiții de pe margine.
Dar oare faptul că Filat nu poate conduce să fie problema cea mare a Basarabiei, scuzați, a Republicii Moldova?
În Basarabia, nici Sfântul Petru, Doamne iartă-mi blasfemia, nu ar putea conduce.
Acolo, de la vladică la opincă toți cunosc politică, management, diplomație, etc.
Toți sunt conducători înăscuți, toți sunt deținătorii adevărului absolut, toți sunt profeți („V-am spus eu că …”). Și acest ”Eu” este alfa și omega oricărei fraze pe care o spun sau o scriu.
Și deoarece toți sunt conducători, de aia nici nu vor să se unească cu România unde poate ca nu vor mai fi prim-miniștri, miniștri, președinti, parlamentari.
„Decât codaș la oraș, mai bine-n satul meu fruntaș” spunea înțeleptul moldovean Creangă, și acesta ar trebui să fie motto-ul Republicii Moldova, care pe zi ce trece devine din stat un sat prăpădit dintr-un fund de Europă.

Constantin Tănase vorbea de rânza moldoveanului, desigur referindu-se la basarabeni, dar rânza domniei sale îl impiedică să exprime adevărul că Moldova se află pe partea dreaptă a Prutului unde au fost capitalele ei dintotdeauna, nu în stânga. La fel și rânza lui Dodon ca și a lui Voronin îi îndeamnă să considere Chișinăul capitala imperială a Moldovei Mari și a mărețului popor moldovenesc separat de țiganii români.

Situația de instabilitate politică datorată frământărilor dintre membrii coaliției de la putere este și ea rezultatul aceleiași ambiții a fiecăruia de a ajunge fruntaș în satul de peste Prut. De parcă cineva, în lumea asta largă, sau chiar din ograda de peste Prut, dă doi bani pe asemenea fruntași năbădăioși care nu-s în stare să țină hamurile căruței basarabene pe care o considera mașină de curse și pe care tot în șanțurile de pe marginea drumului o duc sperând să ajungă la Bruxelles.

 
%d blogeri au apreciat asta: