Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Integrarea politică

5 Ianuarie 2024

Integrarea politică a Basarabiei

Consiliul Mondial Român, analizând situația Basarabiei și perspectivele de dezvoltare, precum și impactul acestora asupra populației basarabene, dorește introducerea în Rezoluția Convenției Românilor de Pretutindeni de la Iași, din zilele de 23-24 Ianuarie 2024, a următorului paragraf.

Poziția Convenției Românilor de Pretutindeni față de Republica Moldova

În legătură cu situația actuală din Basarabia, participanții, numiți în continuare „Participanți„, la Convenția Românilor de Pretutindeni, numită în continuare „Convenția„, întrunită la Iași în zilele de 23-24 Ianuarie 2024, consideră că în condițiile continuării agresiunii ruse la granițele României și Republicii Moldova și în condițiile ocupației Transnistriei de către trupele Federației Ruse, pericolul extinderii agresiunii ruse asupra teritoriului Republicii Moldova este real.

Cum în acest moment, Republica Moldova este lipsită de garanții internaționale ferme pentru a fi protejată împotriva unui asemenea scenariu, se consideră că singura și cea mai sigură soluție pentru a proteja populația țării împotriva unei posibile invazii rusești este integrarea politică cât mai rapidă a Republicii Moldova în componența României și prin aceasta în Uniunea Europeană și NATO.

De aceea:

1. „Convenția” solicită Guvernelor și Parlamentelor de la Chișinău și București să demareze discuții concrete pentru a stabili oportunitatea și pentru a parafa un protocol privind foaia de parcurs a procesului de unificare pașnică a celor două țări care împărtășesc o limbă și o istorie comună, întrerupte temporar de o ocupație samavolnică.

2. „Participanții” solicită politicienilor basarabeni pro-unioniști să dea dovadă de inteligență politică și patriotism pentru a elimina neînțelegerile și divizările dintre ei, implicit starea de confuzie a electoratului pro-unionist.

3. „Participanții” solicită politicienilor basarabeni pro-români să creeze o forță unică pro-unire, capabilă să aducă curentul unionist pe băncile Parlamentului.

4. „Participanții” își declară susținerea la alegerile parlamentare din Republica Moldova doar pentru o asemenea unică forță unionistă și îi îndeamnă pe basarabenii de pretutindeni să-și dea votul acestui segment politic unionist.

Starea de separare nenaturală a poporului român trebuie să înceteze și de aceea considerăm că societatea românească trebuie să acționeze solidar adoptând sloganului unificator:

„Integrarea Basarabiei în Europa prin integrarea politică în România”.