Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 70.994 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  decembrie 2022
  L M M J V S D
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

– CMR-Dobrogea

16 Aprilie 2018

CMR-Dobrogea

Săptămâna trecută m-am deplasat la Constanța, unde am avut câteva obiective precise:
1. Contactarea Primăriei Constanța pentru stabilirea de colaborări Constanța-zona de litoral a Atlanticului, Treasure Coast-Florida
2. Realizarea de întrevederi cu diverese medii din Constanța în vederea realizării primei filiale CMR regional-românești, respectiv CMR-Dobrogea

În aceste demersuri am fost direct sprijinit de dl. Dezideriu Dudaș care a stabilit contactele necesare la nivel de societate civilă și de dl. ambasador Marian Pârjol la nivelul administrației orașului Constanța.

La Primăria Constanța am găsit tot sprijinul necesar din partea domnului Primar, Decebal Făgădău, care se concretizează printr-o invitație formală ce va fi transmisă prin canale oficiale și diplomatice pentru o vizită la Constanța a primarului/primarilor orașelor aflate în zona Treasure Coast-Florida.
La o discuție preliminară pe care am avut-o în Florida, primarul orașului Port St. Lucie a sugerată o colaborare pe linia turismului și a învățământului universitar prin schimburi reciproce de studenți, urmând ca după întrevederile directe dintre cele două părți, să fie explorate și alte căi de colaborare.

De asemenei, primarul Constanței s-a arătat deschis pentru sprijinirea filialei locale CMR în curs de constituire și chiar de găsire a unei soluții concrete pentru stabilirea unui sediu adecvat.

Contactele avute cu diverse personalități ale Constanței din spațiul academic, cultural, economic, etc prin contribuția aceluiași Dezideriu Dudaș, neobosit în încercările de a aduce împreună toate aceste forțe ale Constanței, au culminat cu ședința de constituire, în ziua de 14 Aprilie 2018, a filialei CMR-Dobrogea.
Trebuie să subliniez că hotărârea de constituire reprezintă voința exclusivă a celor prezenți, fără niciun fel de implicare din partea mea.

Discuțiile s-au axat, așa cum a fost normal, pe rolul pe care-l va avea respectiva filială în viața socio-economico-culturală a zonei Dobrogei, desigur în conjuncție cu întreaga rețea internă și internațională a CMR. În zilele imediat următoare se va elaborată un plan privind strategia și direcțiile de dezvoltarea ale filialei prin atragerea altor forțe din regiune și prin implicarea factorilor de decizie dini administrațiile locale din orașele Dobrogei.
Printre alte măsuri, foarte interesantă devine propunerea domnului Ion Dănuț Jugănaru, Președintele în exercițiu al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură a Constanței care, pornind de la realitatea diminuării forței de muncă locale, a sugerat atragerea tinerilor basarabeni în zonă, prin crearea unei forme instituționalizate sub egida CMR-Dobrogea cu CMR-Basarabia. În acest sens, cu ocazia Congresului CMR din 12-13 Mai de la București vom putea propune un model concret.

CMR-Dobrogea va avea Statutul propriu individualizat cu obiective specifice zonei și cu o structură organizatorică adecvată realizării acestor obiective. Legătura statutară cu CMR o constituie Principiile pe baza ale organizației globale.

Participanții la ședința de constituire au ales și au votat o conducere formată din:

Președinte de Onoare: Ion Dănuț Jugănaru – Președintele în exercițiu al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură
Președinte: Adrian Papari – Rectorul Universității ”Andrei Șaguna”
Prim-Vice președinte: Prof. Universitar dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu – Directorul centrului de expertiză a Operelor de Artă din cadrul Universității ”Ovidius”
Vice-Președinte: Marcel Bouroș
Vice-Președinte: Dorin Popescu
Secretar: Raluca Maxim
În Consiliul Director au fost alese personalități de frunte ale județelor Constanța-Tulcea.

În virtutea dreptului conferit de actualul Statut CMR, l-am numit pe dl. Dezideriu Dudaș, cu titlu provizoriu până la Congresul CMR din Mai, Director al CMR-România pentru a revedea și a actualiza situația juridică a acestei filiale constituită prin Hotărârea Guvernului 1606 din 23 Decembrie 2003 (atașată).

Având în vedere seriozitatea, expertiza în diverse domenii și dorința de implicare a celor prezenți, dar și a sprijinului instituțional promis de la nivelul central al administrației Constanței, consider că exemplul acestei prime filiale CMR de tip regional/județean din România poate fi urmat și de alte entități teritoriale de acest tip pentru crearea unei puternice rețele interne a CMR care, așa cum spuneam, să fie în conjuncție cu celelalte filiale CMR din spațiul global.

 
%d blogeri au apreciat: