Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Războiul la ușă

21 Ianuarie 2022

În preajma războiului

Istoria dependenței energetice totale a stătulețului-jucărie de dincolo de Prut de Rusia, ar fi trebuit să fie o lecție nu numai pentru Chișinău, ci și pentru celelalte state europene.

Deși au existat analiști care au atras atenția asupra războiului energetic pe care-l poate porni Kremlinul prin închiderea robinetului, factorii de decizie europeni au preferat să fie orbi și surzi asupra semnalelor primite, pentru a adopta o iluzorie politică prietenoasă, de bună vecinătate și înțelegere cu un monstru aflat într-o perioadă de refacere după o lungă hibernare.

Mai mult, Europa progresistă a decis renunțarea la sursele tradiționale energetice în scopul  protejării omenirii împotriva ipoteticei încălzirii globale.

Dar nu știu câți și-au pus întrebarea ce va face Europa în cazul pornirii războiului în Ucraina.

Oare își dau seama de scăderea nivelului general de trai prin restricții și mai mari la alimentarea cu energie, redusă deja prin măsuri împotriva încălzirii globale,  la creșterea prețurilor la alimente și alte bunuri care vor duce populația la disperare?
Și odată cu asta, la un recul al civilizației europene și așa alterată prin îmbibarea cu elemente străine ireconciliabile cu cultura și tradiția Europei.

Vorbind de teritoriul românesc de dincolo de Prut, nu cumva tocmai acum este momentul să revină, cu sau fără Transnistria care oricum este un teritoriu artificial atașat Basarabiei, la Patria mamă, beneficiind de protecția României aflată sub umbrela NATO?

Politicienii basarabeni autointitulați unioniști se luptă iresponsabil pentru recunoașterea publică a celui mai unionist dintre unioniști, uitând că Basarabia se află din nou în pericolul revenirii sub călcâiul rusesc.

Asta contează? Nu cumva, prioritatea absolută o constituie unitatea unionistilor pentru constituirea unei Mișcări Unioniste a Basarabiei fără orgolii și fără condiții prealabile?
Doar o astfel de Mișcare Unionistă reprezentativă, bine definită poate să se impună ca un partener serios pentru a purta discuții atât în interior, cât și în relațiile cu politicul de la București.

Lucrurile se precipită, războiul bate la ușă și Nistrul nu va putea rămâne pentru multă vreme linia frontului în fața unui imperiu agresiv.

Acum este un nou moment hotărâtor pentru Întregire, moment pe care românii nu au dreptul să-l piardă pentru un alt secol.