Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Dialog transparent

Comunicare transparenta

Actualul scandal politic din Romania are ecouri cu urmari dramatice pentru tara noastra la organismele Uniunii Europene aparent neinformate sau informate superficial asupra deteriorarii situatiei socio-politice din ultimii ani.

Reactia supradimensionata a unor lideri europeni, dincolo de atitudinea lor partizana, dovedeste ca repetatele incercari ale puterii politice din Romania de a concentra si a subordona toate institutiile statului intr-o singura mana, concomitent cu distribuirea avutiei nationale doar in favoare grupurilor de interese satelite ale partidului de guvernamant, au fost tratate cu superficialitate sau pur si simplu ignorate de institutiile UE si de liderii apartinand aceleiasi familii politice europene.

De aceea, pornind de la realitatea ca situatia din Romania se reflecta distorsionat in mediile politice internationale din cauza informarilor unilaterale sau a informatiilor difuzate denaturat prin mass-media, devine imperios necesara stabilirea unor modalitati de comunicare transparenta din partea organismelor statului roman, atat pe plan international cat si la nivelul societatii romanesti.

In cele ce urmeaza, se propun doua modalitati de realizare a unei comunicari transparente, capabile sa inlature sau sa minimizeze interpretari si abuzuri ale unor organisme internationale care pot aduce Romania in situatia unui stat ingenunchiat fara drept de replica in fata unor decizii externe.

Aceste forme de comunicare nu sunt niste noutati, ci se intalnesc sub diverse variante in numeroase tari cu traditie democratica.

1. Buletin Informativ International

Principalele institutii ale statului roman, Parlament, Guvern si Presedintie vor elabora, vor edita si vor transmite mass-media, ambasadelor din capitala Romaniei si institutiilor UE, un Buletin Informativ saptamanal (sau de cate ori este nevoie), in care sa fie prezentate problemele aflate in dezbaterea publica, punctele de vedere divergente dintre partidele puterii si opozitiei sau dintre institutiile statului, cerintele si preocuparile societatii civile, precum si modul lor de abordare si rezolvare.

Buletinul editat in limba romana si in limbile de circulatie internationala va constitui o forma oficiala de informare transparenta a tuturor actiunilor guvernamenale si va fi un instrument eficient de urmarire a progreselor administratiei romane in diversele domenii care pot ridica semne de intrebare sau chiar suspiciuni.

Acest mod transparent de informare va oferi Uniunii Europene posibilitatea urmaririi „pe viu” a evolutiilor din Romania si rezolvarea prin discutii bilaterale a eventualelor dispute legate de interpretarea si reglementarea unor norme ale UE care decurg din calitatea Romaniei de tara suverana membra a organizatiei.

Va exista astfel o baza serioasa si obiectiva, fara interpretari unilaterale sau politizate, de evaluarea a Romaniei in elaborarea raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare sau a altor rapoarte care pot afecta, printre altele, admiterea tarii in zona Schengen.

Totodata, un asemenea document larg difuzat, va oferi Uniunii Europene si celorlalte tari, posibilitatea cunoasterii directe si a altor probleme care preocupa natiunea romana.

2. Conferinta de Presa Saptamanala

Procesul de comunicare transparenta va fi extins realizandu-se un dialog direct cu societatea romaneasca prin informarea deschisa a mass-mediei in cadrul unei Conferinte de Presa Saptamanale la care purtatorii de cuvant ai institutiilor statului vor informa si vor raspunde interpelarilor in scopul clarificarii diverselor probleme curente si masurile intreprinse sau in curs de implementare pentru rezolvarea lor.

Aceste modalitati de dialog si informare transparenta vor contribui la cicatrizarea ranilor provocate de neincrederea si suspiciunea care au condus la divizarea profunda a natiunii romane.

2 răspunsuri to “Dialog transparent”

  1. Buna Seara,

    ma bucur ca ati facut progrese. Constatarea dvs este corecta, dar solutiile sugerate sunt banale si oricum mult prea putine, sunt doar componente din solutii.Prima cere timp , dar ei comunica prin email, iar cealalta, …o fac partial…dar mai mult scurt , stind in picioare

    Cei restantieri sa facem ceva concret, semnificativ pt tara suntem noi..cei din diaspora

    RP – Romanian-American League

    Apreciază

  2. […] Dialog transparent […]

    Apreciază

Lasă un comentariu