Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Testul Ucraina

25 Aprilie 2024

Testul Ucraina

Rusia a invadat Ucraina în Februarie 2022 și o coloană de tancuri de câțiva kilometri se îndrepta glorioasă spre Kiev.
Se aștepta ca în câteva zile, cel mult vreo două săptămâni să se termine totul cu înfrângerea ucrainenilor.

Și totuși, războiul continuă după doi ani cu pierderi uriașe de amândouă părțile, dar o semnificație aparte o au cele suferite de renumita, cel puțin în imaginația colectivă, armată rusă.

Deși, dacă ne amintim cum s-au retras rușii după invazia Afganistanului, poate totuși nu-i de mirare.

Dar iată bilanțul:
– 462.980 – soldați (aproape 1/2 milioane de oameni);
– 26 nave de război;
– 348 avioane;
– 325 helicoptere;
– 7.255 tancuri;
– 13.942 blindate.

Asta doar împotriva Ucrainei care a fost luată pe nepregătite, o țară mult mai mică decât măreața Rusie și ca teritoriu, și ca resurse, și ca armată, și ca populație.

În pofida pierderilor uriașe, propaganda rusă își face datoria, amenințând cu capacitatea ei de a distruge țările din alianța NATO.

Desigur, afară de retorica belicoasă, Kremlinul este conștient că o escaladare dincolo de cordonul de securitate NATO, prin atacarea unui singur membru al Alianței, ar însemna distrugerea militară totală a țării.
Dar mai ales depopularea Rusiei al cărei tineret înrolat în armată va dispare ca urmare a unor ambiții imperiale absurde pentru lumea de astăzi.

Dacă doi ani de război cu Ucraina au dus la moartea a aproape jumătate de milion de tineri, o confruntare cu NATO va duce la pierderea vieții multor alte milioane de tineri, adică la îmbătrânirea și distrugerea viitorului țării.

De aceea, este posibil ca Moscova să caute cu disperare soluții pentru a ieși cât mai onorabil din situația deplorabilă în care se află după această aventură nebunească.
Probabil, o ultimă carte va fi jucată de vizita programată a lui Putin în China.

Și între timp, pentru sănătatea umanității, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, gândiți să fie garanții păcii mondiale, au obligația să-și ia rolul în serios pentru a a aplana conflictul.

Și poate, cu răspundere și seriozitate, această instituție internațională, proiectată să medieze și să păzească pacea planetei, va găsi soluția optimă pentru încheierea conflictului.

Va fi un test important pentru înțelepciunea omenirii, să-l numim Testul Ucraina.

Dar dacă, în mod previzibil, membrii permanenți, dintre care unul este Rusia, nu reușesc să ajungă la o pace durabilă, atunci, Testul Ucraina va dovedi inutilitatea Consiliului de Securitate și implicit a credibilității ONU.

Practic, ne vom afla în fața sfârșitului ordinii mondiale stabilite după încheierea celui de al doilea război mondial.