Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Politica imorala

25 Aprilie 2012

Politica imorală

În mesajele primite, inclusiv de la diverși factori politici ai Puterii sau Opoziției, mi se reproșeaza fie critica la adresa partidelor, liderilor sau guvernanților care ar fi mai pronunțată pentru stânga decât pentru dreapta sau invers, fie că atac imoralitatea clasei politice care „atâta timp cât se înscrie jocului democratic, este acceptabilă„, fie că sunt contra traseismuluinecesar deoarece ar schimba raportul de forțe pentru formarea unui guvern de tranziție care ar controla corectitudine alegerilor„.
Dacă atâta au înțeles respectivii din temele tratate, cred că-i nevoie de niște lămuriri, deoarece acestea, în opinia mea, sunt elemente care afectează însăși legitimitatea reprezentării parlamentare.

1. Blogul acesta are intenția de a fi cât mai „incolor politic” și de aceea propaganda electorală este practic inexistentă. În schimb, se pun în discuție, se analizează principii și aspecte care țin de morala și conștiința politică, sunt criticate abaterile clasei politice de la aceste norme cu impact negativ asupra naționalului românesc, dar în același timp se avansează propuneri sau soluții de corectare.

2. Pretenția că imoralitatea politicăeste scuzabilă atâta timp cât regulile jocului democratic sunt respectate” o consider ca fiind principala eroare a clasei politice.
Care-s aceste „reguli ale jocului democratic” justificabile și deci necriticabile și care-i rădăcina lor?
În opinia mea, sunt cele care provin din „sistemul democratic” în care nu-i permisă critica, în mod special a propriului grup de interese din acel tip de „democrație” cu profunde rădăcini în regimurile totalitare.
Accentele critice îi supără pe acei politicieni care-și doresc să fie tămâiați zi și noapte de o societate civilă încolonată cu capul plecat, urmând fără crâcnire și aplaudând pozițiile exprimate cu aroganță de Lider(i) și Partid.
Aceștia nu pot înțelege că un individ neînregimentat poate spune ce dorește despre subiectele care afectează viața cetății sau a națiunii, în timp ce politicienii își mai filtreaza mesajul, uneori din considerente tactice, alteori din considerente diplomatice sau datorită disciplinei de partid.
Atunci când clasa politică nu găsește sau refuză să caute căile de a dialoga cu societatea civilă sau cu unii exponenți ai acesteia apar rupturi în societate. Păcat, mare păcat, deoarece idei valoroase pot veni și din aceasta direcție și o cooperare politic-civic dă mai multă legitimitate actelor politice.

Imoralitatea politică nu trebuie considerată ca fiind o caracteristică naturală a actului politic, cu atât mai mult în cazul în care acesta influențează reprezentarea poporului, ajungându-se, prin diverse tertiputi și jocuri de interese, până la ilegitimitatea de reprezentare .

De aceea, criticarea lipsei de moralitate din politică este vitală pentru democrație, pentru statul de drept, mai ales când vine din partea societății civile, acest câine de pază al națiunii. Chiar dacă fenomenul nu va fi eradicat complet, critica finală manifestată prin „vot negativ„, este cel mai eficace instrument de corecție și însănătoșire a politicului.
Dacă, însă, îi vom mângâia pe cap înțelegător pe favoriții noștri și le vom accepta devierile, aceștia vor ajunge să creadă că tot ce fac este perfect și că orice critică este nu numai neavenită, dar și dușmănoasă.

3. Dar cum rămâne cu „schimbarea raportului” de reprezentare prin traseism?
Desigur, dupa niște experiențe anterioare în care există suspiciuni serioase că ar fi fost voturi „aranjate”, Opoziția dorește schimbarea acestui raport pentru a-și alcătui guvernul propriu însărcinat cu controlul procesului electoral, astfel încât „ceilalți să nu mai poată fura”.

Dacă voturile celor peste 8-12 milioane de români de peste hotare nu conteză în alegerile parlamentare deoarece, conform actualei Legi Electorale, este vorba doar de 4 deputați și 2 senatori, în schimb voturile românilor din țară sunt cele care dau „notă de trecere” clasei politice și-i asigură prezența în Parlament, implicit formarea Guvernului.
Atâta doar că aceste voturi ajung să nu mai fie voturi pozitive, ci voturi negative, adică de penalizare a celor care odată ajunși la cârma țării au înșelat așteptările și speranțele națiunii, speranțe născute ca urmare a unor promisiuni populiste pur electorale.
Desigur, dacă alegătorul român n-a învățat nimic din experiența electorală anterioară, atunci nimic nu se va mai schimba.

Frica de votul negativ, îi determină pe cei care știu că nu și-au reprezentat corect electoratul să se transforme în „traseiști politici” pentru a-și păstra privilegiile. În aceste condiții, traseismul devine unitatea de măsură a corupției clasei politice și a lipsei de credibilitate a reprezentării într-un Parlament devenit masă de joc, în care „reprezentanții” sunt doar niste jetoane cu o anumită valoare de cumpărare care trec dintr-un buzunar într-altul.
Asigurarea majorității parlamentare, nu prin vot, ci prin traseism, concomitent cu prevederea constituțională a „legalității” unor locuri parlamentare asigurate, deci neeligibile doar pentru minorități, anulează legitimitatea reprezentării și aduce în derizoriu Parlamentul.

Dacă societatea contează doar prin jocul unor numere, nu prin moralitate și principii, atunci, în lipsa elementelor de coeziune socială, vom ceda fără rezistență presiunilor elementelor externe care ne vor dicta comportamentul, existența și dezvoltarea și ne vor schimba moștenirea spirituală, tradițiile, identitatea, istoria, caracterul național și hotarele istorice. Iar experimentul îl avem deja în Basarabia.

Și atunci, asemeni Cetățeanului Turmentat, ajungem să ne întrebăm : „Dar eu pentru cine votez?” și mai ales, „De ce să mă mai duc la vot?”

11 răspunsuri to “Politica imorala”

  1. […] Politica imorala […]

    Apreciază

  2. Catalin Vasile said

    Pentru prima oara de cand am dreptul sa votez am ajuns sa imi pun intrebarea „cand merg la vot cu cine votez?”! Nu pot vota cu PSDul amator de alianta cu UDMR si nici cu PNL-ul care a conclucrat cu UMR cat a fost la guvernare si nu are o politica de marginalizarea a acestor santajisti iredentisti si corupti.
    Voi fi fortat sa dau votul unui partid cu adevarat de dreapta, chiar daca votul meu se va „pierde” astfel, insa nici nu pot da girul acelorasi partide care au distru tara din Decembrie 1989 incoace si au facut posibila aparitia si ascendenta PDL!

    Apreciază

  3. Puscasu Vlad Irimie said

    MESAJ interesante pe FACEBOOK de la MIHAI GHIMPU:

    Mihai Ghimpu
    Felicitari tuturor celor care constientizeaza ca tricolorul nu reprezinta doar drapelul de stat a Republicii Moldova ci si unitatea romanilor din vechile principate romanesti. Fi-ti mandri de faptul ca suntem urmasii lui Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Alexandru Ion Cuza, Mihai Eminescu si a tuturor celor care au luptat pentru unitatea neamului romanesc. Multumesc celor care apreciaza lupta fratelui meu Gheorghe Ghimpu care si-a jertfit viata pentru cauza nationala si ne-a bucurat prin ziua in care drapelul sovietic a fost dat jos si arborat tricolorul.

    Apreciază

  4. Puscasu Vlad Irimie said

    Exista alte 80 de partide pe lista,care azi sunt extra-parlamentare.Nu inteleg de ce romanii sunt drogati sa voteze doar cu securistii tradatori din Parlament: PSD PDL PNL PC UDMR,partide care au o singura sorginte: PCR!

    Apreciază

  5. patriciu said

    Pentru Puşcaşu Vlad Irimie:
    Mihai Ghimpu mai bine ar conteni să apere teza că în raport cu România să ne numim stat vecin, cum e corect acum juridic, ci să apere poziţia de a ne raporta faţă de România de pe poziţia unei părţi a ţării, ce încă temporar nu se află în componenţa ţarrii,cum e corect din punct de vedere naţional…

    Apreciază

  6. Puscasu Vlad Irimie said

    nu ma intereseaza ce DECLARA Mihai Ghimpu,sau orice alt politician,sau ce teza apara doar declarativ.Ma intereseaza doar strict si pragmatic cum actioneaza.Ghimpu poate declara si ca se aliaza cu Cecenia,Korea si Sudan,daca el respecta idealul national al romaniilor din Basarabia. PNL Pavlicenco ar trebui sa se alature in alianta cu Ghimpu,asta e parerea mea,pentru ca sunt pe acelasi tronson. VLAD FILAT nu are ce cauta langa Ghimpu,pentru ca el filat e strict vocea Moscovei.

    Apreciază

  7. Puscasu Vlad Irimie said

    iata aici cele mai proaste scenarii pentru Basarabia romaneasca!

    1. Rusii OMON din tiraspol invadeaza militar Chisinaul si Basarabia,si se ajunge la razboi civil.Asta e varianta cea mai proasta posibila dintre toate!

    2. Republica Moldova ,stat independent adera singur la Uniunea europeana,imbogatind cu fonduri europene strict mafia Moscovei: oleg voronin si gasca lor.Pe de alta parte se adopta legea anti-discriminare,care promoveaza homosexualii in societate,in Parlament,Guvern,institutii ale statului,discriminand majoritatea ortodoxa din Basarabia.

    Aceste doua scenarii venite doar de la Moscova,sunt devastatoare pentru Basarabia! orice alt scenariu ar fi mai bun.

    Starea actuala,nici vest,nici est, ci o vaca-magar,sau o struto-camila, nu poate sa continue la infinit.Pana la urma trebuie sa se decida odata pentru totdeauna soarta Basarabiei,si conflictul inghetat transnistria-Basarabia trebuie sa ia sfarsit,pentru ca geo-politica mondiala cere acest lucru.

    Varianta CEA MAI BUNA pentru Basarabia este Unirea Basarabiei cu Romania,pana pe Nistru,iar tot ce e dupa,transnistria,sa se uneasca cu rusia-ukraina.

    Apreciază

  8. Puscasu Vlad Irimie said

    deci sa fiu foarte clar pana acuma.TOT ce a facut Mihai ghimpu a fost in interesul national al Romaniei si al romaniilor!

    ca a facut declaratii impotriva Romaniei putin imi pasa.Au fost strict declaratii politice,pentru ca Rusia sa primeasca pe piata vinul din Basarabia.

    -premierea cu distinctii nationale a celor din grupul ILASCU-IVANTOC de pe Nistru 1992,a fost un act patriotic romanesc facut de Mihai Ghimpu.

    – apropierea de Romania prin acordarea mai lejer si mai usor a cetateniei romanesti pentru basarabeni,a fost un act patriotic romanesc.

    – deschiderea consulatelor romanesti la Cahul si Balti la fel.

    – apropierea economica de uniunea europeana,(nu si cultural-atee), a fost foarte utila.

    Ca presedinte interimar,toate parghiile pentru interesele romanesti au fost atinse! sa nu uitam ca presedintele interimar nu are toate parghiile sa decida mare lucru.Ce a facut a fost bun-facut pentru interesul national.

    Acum Timofte,presedintele RM ar trebui neaparat sa incerce sa convinga comunitatea internationala de necesitatea ca Transnistria sa fie recunoscuta pe plan mondial stat independent.Fapt ce nu ar conveni deloc Moscovei,intru-cat si-ar pierde total hegemonia de a tine in SAH MAT Basarabia contra Romaniei!

    TIMOFTE trebuie sa mearga sa faca lobby pentru investitii straine in Basarabia,din toata lumea,inclusiv China-UE-Rusia-USA,fara exceptie!

    LEANCA ca ministru de externne e cam slabut diplomat,si nu prea se pricepe decat la a face gafe dupa gafe,precum cea din China,cand a declarat ca R.Moldova va adera la UE,practic inchizand usa la multe oportunitati de investitii chinezesti masive,ce ar scoate din saracie Basarabia!

    odata ce vine un investitor intr-o regiune,vin si altii ca niste papagali!

    Cum in 2001 a venit la SIDEX GALATI Mittal Steel,cum hop au urmat si alte investitii in Romania………culminand cu 2007,venirea NOKIA in Romania.

    Cam asa se face politica,si nu dupa ureche ca si LEANCA,care nu prea se pricepe……nu conteaza facultatiile asa de mult,ci instinctul diplomatic.

    Deci Basarabia are nevoie de INVESTITII,INVESTITII, de aceea e bine sa aiba multe video,site-uri pentru a promova Basarabia si pentru a investi.

    Apreciază

  9. Puscasu Vlad Irimie said

    iata aici centrale ecologice EOLIENE,care au impanzit OLANDA AUSTRIA UNGARIA si alte state. BASARABIA are un vant foarte bun pentru asemenea investitii!

    apoi agricultura ECO,pentru BASARABIA este salvarea!(nu industria,desi la cate creiere are Basarabia,ar prinde bine o industrie noua,fabrici noi-noute)

    Apreciază

  10. Puscasu Vlad Irimie said

    d-le Popescu,am citit despre dvs,insa pagina http://wrcongress.org/MIRCEA/MESAJ.htm nu imi merge,scrie EROR 404 NOT FOUND,si nu doar asta ci si ceea ce scriati la TESTAMENTUL LUI ILIE ILASCU.

    Interesant ati scris dvs,eu sunt tanar,insa ma intereseaza sa stiu cum ati trait dvs,generatia parintiilor mei.Cele bune

    Apreciază

  11. […] Politica imorala […]

    Apreciază

Lasă un comentariu