Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Nea Lix

Nea Lix

Era in perioada cand Goma avea un fel de domiciliu fortat, parca prin Drumul Taberei, cu putin timp inainte de a fi expulzat.

La Centrul de Calcul era o figura extrem de pitoreasca, Lixandroiu. Multi dintre vechii calculatoristi din Bucuresti il stiu, era un cobolist de mare clasa. Si acum isi castiga painea in New York tot din COBOL.
Nea Lix, fusese parasutat de la CSP. Dupa ce s-a intors din Angliadin prima si singura lui delegatie de serviciu, a doua zi in loc sa faca raportul de deplasare, a facut cerere de emigrare.

„Nea Lix, de ce n-ai ramas?” „Ca eu vreau sa emigrez legal”.

Dar sa revenim. Intra intr-o dimineata Lix in birou, unde eram vreo 5-6 tinerei si tinerele pana’n 30 de ani muncind de ne sareau capacele la o sueta prelungita cu cafele si bancuri ba politice, ba stravezii, ca doar lumea era a noastra la varsta aia.
„Eu ii dau telefon lui Goma”. Pune nea Lix mana pe telefon si-l auzim: „Domnule Goma, sunt Lixandroiu, si va sun de la Centrul de Calcul, interiorul este asta. Vreau sa va spun ca sunt de acord cu dumneavoastra”. Telefonul s-a inchis. Am crezut ca a facut o gluma. Apoi a inceput circul: directorul, securistul, membrii de partid luati la prelucrat la BOB, la minister.

Noi fugeam cat puteam de sedinte de sindicat, de invatatmant politic de mase, dar el se incapatana sa vina, „Ca-i dreptul meu”. Si nimeni nu-l chema, nimeni nu-l voia, ca stiau ca face in mod sigur una boacana.
Intr-o zi, vine ministrul in vizita, sedinta mare si se scoala nea Lix, spre groaza generala a trepadusilor: „Tovarase ministru, ati auzit de Badea Cartan? Stiti ca a fost la Roma la Columna lui Traian?” „Da, tovarasu’ stiu”. „Tovarase ministru daca eu vreau sa ma duc maine la Roma, ma lasa Statu’ si Guvernu’ sa plec?”
Si asta intr-o sala mare cu cateva sute de persoane.

Pana la urma l-au lasat sa plece.
M-a sunat de cateva ori din New York: „Nea Popescutu, ti-aduci aminte de …”
Eeeh. Cum sa nu-mi aduc aminte de tinerete si de atatea, si atatea…

Un răspuns to “Nea Lix”

  1. […] Nea Lix […]

    Apreciază

Lasă un comentariu