Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Cheia Unirii

Cheia Unirii o au doar basarabenii

Poate ca titlul socheaza, dar realitatea este ca unirea Basarabiei cu Romania poate veni legal doar din Basarabia.

In Declaratia de Independenta a Republicii Moldova se regaseste un principiu extrem de important, al carui efect poate fi inteles daca este coroborat cu celalalt principiu major din actul fundamental al statului de peste Prut, acela al definirii limbii romane ca limba de stat scrisa cu alfabet latin.
Dar iata la ce ma refer:
Republica Moldova este un stat suveran, independent si democratic, LIBER SA-SI HOTARASCA PREZENTUL SI VIITORUL …

Tocmai principiul, “liber sa-si hotarasca prezentul si viitorul” ca stat suveran si independent, arata ca in momentul zero al iesirii din componenta URSS, patriotii acelui eveniment remarcabil au dovedit intelepciunea politica de a proiecta poarta prin care se poate ajunge in Romania reintregita.
Intr-adevar, Unirea nu putea avea loc mai devreme intre o republica sovietica si Romania fara aprobarea Kremlinului, decat daca ar fi avut loc contacte diplomatice romano-sovietice urmate de incheierea unui document intre URSS si Romania pe acest subiect.
Nu se pot face speculatii despre o asemenea posibilitate in acele momente in care URSS se destrama si conducerea imperiului era in degringolada.
Cert este ca a fost nevoie de etapa intermediara a statului suveran si independent.
Asa ca cei care blameaza Romania ca a fost prima tara care a recunoscut independenta o fac emotional, in general din cauza lipsei notiunilor politice sau de drept international.

Pe de alta parte, unirea nu poate avea loc decat prin libera exprimare a Parlamentului de la Chisinau care reprezinta vointa poporului unui stat independent recunoscut international.
O cerere expresa a Romaniei ar insemna un ultimatum.
Deci, este la mana poporului sa decida, iar partidele parlamentare care reprezinta alegatorii ar putea aduce problema unirii in parlament.

Atata doar ca in campaniile electorale, aceste partide se feresc sa vorbeasca despre unire, pe care-l socotesc un subiect tabu, din frica de a nu fi etichetate ca partide care tradeaza interesele natiunii moldovenesti de catre fortele anti-romanesti, romanofobe si rusofile din interior si pentru a nu-si periclita relatiile cu Moscova.
Si daca sunt alese fara a-si fi exprimat macar electoral o platforma unionista, atunci nu se simt obligate sa aduca problema in Parlament.
Insa atata timp cat exista principiul din Declaratia de Independenta despre care vorbim, “liber sa-si hotarasca prezentul si viitorul”, partidele si fortele care pun deschis in discutie problema unirii, nu numai ca nu tradeaza ci dau dovada de grija pentru soarta poporului cautand solutii de supravietuire in contextul unei situatii incerte politic, economic si social.

Declaratia pentru Independenta arata poarta spre Unire, dar cheia se afla in mana basarabeanului care voteaza.

3 răspunsuri to “Cheia Unirii”

  1. patriciu said

    D-le Mircea Popescu!
    Sincere mulţumiri pentru poziţia d-ră civică frăţească faţă de noi,basarabenii. Voi aduce la cunoştinţă şi altor cetăţeni despre spaţiuul oferit de D-ră pentru discuţi publice.
    cu respect, Anatol Marin

    Apreciază

  2. patriciu said

    Aţi zis foarte bine în articol,d-le Mircea. E timpul ca intelectualitatea basarabeană să învingă frica de a vorbi de reîntregirea naţională. Douăzeci de ani de „precauţie” sunt destul!
    Deşi nu se referă la temă,d-nule Mircea, dar am fost foarte bucuros că cineva cu numele de Popescu,de acolo de deperte este atît de ataşat idealului reîntregirii Basarabiei cu Ţara. Iată de ce: Într-un fel mă trag şi eu dintr-o ramură a neamului Popescu: Mama tatălui meu,Vasile Marin, Efimia Popescu (bunica mea de pe tată) se trage dintr-un neam de Popescu din Selişte,plasa Nisporeni,jud. Lăpuşna,Basarabia.
    Dumnezeu să ne ajute să fim şi noi la înălţimea cerinţelor timpului,precum au fost înaintaşii noştri!
    Anatol Marin,Chişinău

    Apreciază

  3. […] Cheia Unirii […]

    Apreciază

Lasă un comentariu