Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Nicolae Dabija

  17 Septembrie 2012

                Nicolae Dabija
= Despre depolitizarea ideii de unire =

Am citit cu mult atentie interesantul articolul al lui Nicolae DabijaSa depolitizam Ideea Unirii!„.
Consider ca argumente sunt excelente, dar concluzia mi se pare a fi pripita, mai ales ca domnia sa zice: ” O misiune a generaţiilor de azi ar trebui să fie rectificarea unor greşeli ale istoriei. Acest lucru trebuie făcut cu eforturi comune: de către politicieni şi mase.
In umila mea parere, politizarea ideii unirii este o necesitate, este o arma de lupta impotriva politizarii antiromanismului si antiunionismului agresiv.
In fata unor asemenea politici nu poti sta cu pieptul gol ca in fata unei mitraliere.
Si asta deoarece, parafrazandu-l pe Delavrancea care pune in gura lui Stefan cel Mare o celebra fraza-testament: „Romania, n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri ș-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor.„.
Tocmai de aceea, romanii de astazi nu trebuie sa stea ca mielul la taiere ci trebuie sa lupte cu armele dusmanului pentru apararea Romaniei intregite care apartine urmasilor.
Iar arma secolului acesta, nu mai este ciomagul tribal, nu este ghioaga sau pusca ci este politica.
Prin politica se face legea care poate duce la intregire sau legea care mentine secesiunea si divizarea.
Politica este un instrument prin care societatea civila, a „maselor”, cum spune maestrul Dabija, este ajutata sa-si infaptuiasca idealul national.
Din nenorocire, tocmai lipsa unei politici nationale coerente mentine Basarabia in aceasta stare tulbure fara finalitate, dar si natiunea romana sfasiata intre romani si mancurti.
Si, atata timp cat dusmanii romanilor politizeaza subiectul integritatii nationale, dar si identitar al poporului roman, singura contramasura este politizarea Reintregirii pentru stabilirea directiilor si pentru asigurarea metodelor politice necesare definitivarii procesului de intregire al natiunii romane intre hotarele sale naturale.
De altfel, la Chisinau, partidele politice nu se confrunta in batalii ideologice pe subiecte economice sau sociale, ci eminamente identitare, indiferent de denumirea pe care si-o atribuie partidele: comuniste, liberale, socialiste.
Politica nationala, a fost cea care creat Romania nationala, moderna, unitara si intregita sprijinita fiind de popor.
Deci, nu politica trebuia scoasa din arsenalul luptatorilor pentru unitate si unire, ci politica antinationala.
Si aici, nu pot fi decat de acord cu maestrul Dabija ca efortul trebuie sa fie comun, al politicienilor nationali si al maselor.
Adica, asa cum am vazut in reusita Marsului Unirii din 16 Septembrie 2012, unde segmentul civic a fost completat de segmentul politic.
Si cum poate fi altfel incoronat acest efort comun, decat prin aducerea intr-un numar cat mai mare al politicienilor unionisti in bancile Parlamentelor de la Chisinau si Bucuresti prin votul masiv al maselor de romani.
   Mircea Popescu
18 Septembrie 2012

5 răspunsuri to “Nicolae Dabija”

  1. […] https://mipopescu.wordpress.com/opinii/nicolae-dabija/ […]

    Apreciază

  2. […] https://mipopescu.wordpress.com/opinii/nicolae-dabija/ […]

    Apreciază

  3. Puscasu Vlad Irimie said

    Ar trebui politizata ideea de Unire in jurul unui Partid puternic majoritar.Insa dupa cate v-am scris eu sunt neutru in privinta Basarabiei,am mai argumentat in alte comentarii.Intr-un fel m-as bucura sa vad Romania Unita,si Regele pe Tron,insa cu Uniunea asta europeana nu stiu cum facem.Eu zilnic la ora 7 seara sunt in Piata Unirii la proteste pentru Monarhie si schimbarea Constitutiei in Romania,de aproximativ un an de zile.Dupa job,direct la proteste,ca asa cere tara.

    Apreciază

  4. Puscasu Vlad Irimie said

    agentul americaniilor lui Mark Gitenstein,Basescu traian NU Vrea unirea cu Romania a Basarabiei http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qHAMi-dA9cA

    Apreciază

  5. […] Nicolae Dabija […]

    Apreciază

Lasă un comentariu