Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Haos European 09

19 Mai 2016
Pagina 9 –

6. Alegerile prezidentiale din Statele Unite (continuare)

6.3. Impactul global al alegerilor americane
Din scurta prezentare a celor doi candidați la președinția Statelor Unite se poate observa că oricare va fi alegerea poporului american, este posibil ca rolul Statelor Unite în politica globală să fie mai redus decât în perioada care a condus la ”primăvara arabă”, dar, în cazul alegerii lui Donald Trump, mai pragmatic, nu ideologic ca în cazul alegerii doamnei Hillry Clinton.
Din nenorocire aceasta se întâmplă tocmai într-o perioadă a creșterii pericolului disputelor și chiar a unor războaie regionale capabile nu numai să se extindă, dar să amplifice crizele umanitare prin valuri successive de populații în mișcare globală.

Europa se poate trezi cu transformarea mișcărilor teroriste în mișcări bine coordonate de tulburări sociale și de nesupunere civică din partea grupurilor de musulmani, mergând până la război civil urban.

Să nu ne ascundem după deget, fără atât de hulitul ajutor american, lumea va intra într-o criză fără precedent, mai ales în contextul în care Europa va deveni un teatru de confruntări între cultura sa și cultura total străină a invadatorilor primiți cu atâta ”umanism”, dar si iresponsabilitate de Bruxelles la presiunile Berlinului.
Prin implicarea redusă a Americii, rezolvarea acestor probleme va cădea pe umerii altora care vor trebui să împace capra războaielor și disputelor regionale cu varza ideologiei progresiste a ”egalității fără frontiere” și a lichidării principiilor ”nesănătoase” ale naționalismului.

Rusia, ca de obicei, va fi avantajată deoarece va avea câmp liber de manevră, de refacere a influenței sale și chiar de expansiune teritorială.
Pe de altă parte, profitând de situațiile sociale din Europa cauzate de valul de migranți, de numeroasele crize politice ale țărilor europene, de neliniștea politică cauzată de măsurile autoritare ale Bruxelles-ului, mai ales în contextual crizei emigranților, precum și de reducerea implicării americane în problemele europene, Rusia își permite întărirea forței sale militare la granițele cu UE.

6.4. Impactul alegerilor americane pentru România
Pentru România, în amândouă variantele, situația va fi cu adevărat critică, pe de o parte datorită lipsei de interes a Vestului față de țara noastră, iar pe de altă parte din cauza instabilității politice interne.
De asemeni, în contextul creșterii probabile a agresivității Rusiei, va deveni extrem de îngrijorătoare situația Basarabiei aflată în degringoladă politică, cu o economie firavă, supusă presiunilor partidelor și populației rusofile precum și a bombei cu ceas pe care o constituie Transnistria.

Tocmai de aceea este absolut obligatorie crearea unei forte de descurajare comună a țărilor din zonă. Iar acest lucru este perfect realizabil deoarece pe întreg flancul est-european planează incertitudinea. Alături de România, țări ca Ucraina, Turcia, Polonia și Basarabia, care se află pe o adevărată ”linie a frontului” din Sud-Est, pot realiza împreună o asemenea forță politico-militară de descurajare, inclusiv una navală la Marea Neagră, mai ales că trei țări, România, Polonia Turcia sunt și membre NATO.

Pagina 1      Pagina 2      Pagina 3      Pagina 4      Pagina 5      Pagina 6      Pagina 7       Pagina 8                                 Pagina 10