Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

România avertizează

28 Februarie 2012

Avertisment românesc împotriva politicilor anti-românești

La reuniunea ministrilor Afacerilor Europene, România a blocat luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la UE, în pofida recomandărilor majorității țărilor membre.

Această mișcare, deși pare o surpriză pentru neavizați, nu i-a luat prin surprindere pe cei care au urmărit cu atenție evoluția relațiilor româno-sârbe rezultate din atitudinea autorităților de la Belgrad față de minoritatea românilor din Serbia.

Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului și senatorul PDL Viorel Badea președintele Comisiei senatoriale pentru Românii de Pretutindeni au atenționat de câteva luni că o asemenea măsura devine foarte probabilă dacă vor continua persecuțiile și intensificarea politicii de deznaționalizare împotriva comunității românești.

Titus Corlățean a atras atenția la Bruxelles împotriva politicilor anti-românești ale guvernului sârb aflate în total dezacord cu standardele europene și a semnalat posibilitatea ca România să declanșeze mecanismul de blocare a deciziei privind admiterea Serbiei în UE până la reglementarea situației care-i afectează pe conaționalii noștri.

În totală contradicție cu atitudinea fermă a celor doi senatori, „reprezentantul de diasporă” Wiliam Brânză deputatul PDL, președintele PDL-Diaspora a avut cuvinte de laudă la adresa administrației sârbe privind modul de abordare de către aceasta a problemei minorității române. Și aceasta în timp ce autoritățile de la Belgrad au dus o campanie acerbă de intimidare, amenințări, interdicții de manifestare a libertății de exprimare și slujire în limba română, mergând până la mușamalizarea atacurilor directe împotriva etnicilor români.

Întrebarea care se pune în cazul acestui „reprezentant” este: „Oare ce interese ați avut domnule Wiliam Brânză pentru a mușamaliza această poltică antiromânească? Pe cine serviți dumneavoastră domnule deputat, pe români, sau pe sârbi?”

Dacă guvernul sârb a crezut, în stilul tipic balcanic că „merge și așa” cu intrarea automată în UE, atitudinea fermă și demnă a României în apărarea comunităților românești, demonstrează că relațiile dintre țări, dintre vecini, chiar dintre țări prietene trebuie să se bazeze pe respectul reciproc și pe protejarea concetățenilor țărilor noastre, a drepturilor lor de afirmare culturală și spirituală fără avantaje dar și fără obligații suplimentare.

Politica aceasta a României care folosește pârghiile ce-i stau la îndemână ca membru UE, trebuie să devină un avertisment extrem de serios și împotriva altor vecini care procedează discriminatoriu la adresa comunităților românești.

Și aici mă refer la Ucraina, unde recentul episod de la Hagi-Curda este extrem de elocvent pentru politica anti-românească a autorităților de la Kiev. Vecinii noștri de la răsărit trebuie să fie foarte atenți în viitor la atitudinea pe care o vor adopta atât față de comunitatea românească, cât și la politica de bună vecinatate și înțelegere față de România, stat de a cărei disponibilitate va depinde adminterea lor în Uniunea Europeană.

În același timp, forțele politice de la Chișinău care speră să ajungă la putere promovând un discurs anti-româneasc prin care incită la atitudini profund daunătoare în relațiile normale dintre frați, la fel ca și politicienii puterii care preferă să promoveze și să mențină diviziunea anormală a societății românești basarabene, trebuie să înțeleagă faptul că se pot găsi în situația de a se auto-izola sau de a fi izolați, indiferent de evoluția politică internă din Basarabia.

7 răspunsuri to “România avertizează”

  1. Salut această poziție a Dumneavoastră ! Este surprinzătoare noua politică românească, știut fiind faptul că președintele &Boc au fost pe la Tadici, într-o atmosferă ceaușistă și nu au recunoscut Kosovo, chestie care va rămâne încă în suspensie. Dacă SUA au recunoscut Kosovo, România n-a făcut-o tocmai pentru a fi de partea Serbiei. Materialele despre comportamentul sârbilor vizavi de vlahi le-am publicat doar pe blogul meu și în Observatorul de Toronto. Alte publicații, din țară, m-au refuzat. / Sunteți în California? Eu fac vizite de câte 6 luni în San Francisco Bay Area, la familia fiului meu. Am un nepoțel BORN IN THE USA…Multe salutări, aveți un blog fain. Cu stimă, Lucian Bureriu.

    Apreciază

  2. Catalin Vasile said

    Sunt surprins: nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat minunea! Slava Domnului si cinste cutezatorilor!

    Apreciază

  3. Pai daca acest „domn” Willy Branza este presedinte PDL in diaspora, adica pe intreg globul pamantesc, al romanilor de pretutindeni, mai putin al romanilor din Romania, ma intreb ale cui interese serveste acest domn Branza, pentru ca ale romanilor din diaspora, nu le serveste in nici-un caz.
    Dimpotriva, dl Willyare ca este dusmanul Romaniei si al romanilor, desi dupa nume (Branza) , si dansul pare a fi de origine romana.
    Pacat, mare pacat ca acest fel de cozi de topor s-au cuibarit in varful dioasporei, si anume la conducerea romanilor de pretutindeni.
    Nu stiu cine l-a ales, dar cred ca nu ne reprezinta pe niciunul dintre noi.
    Cred dimpotriva ca ar trebui sa i se adreseze un avertisment serios ca sa nu mai vorbeasca in numele nostru al romanilor din afara Romaniei, care desi departe de Tara, traiesc si simt romaneste alaturi de patria noastra scumpa, unde parintii si stramosii nostrii isi dorm somnul de veci.

    Apreciază

  4. Lo loc comanda, domnii mei. România a renunțat. Serbia intră în linie dreaptă în UE, dar nu și în NATO. În schimb România nu intră în Schengen iar tratatul care trebuia să accepte minoritatea vlahă a fost respins.

    Apreciază

  5. Esau said

    S-a publicat faptul ca s-a semnat un tratat privind vlahii din Serbia si sarbii din Romania, tratat pe baza caruia Romania a semnat favorabil pentru inceperea negocierilor de aderare a Serbiei la UE.
    1- Tineti cont ca saarbii nu au fost santajati cu intrarea in NATO pentru intrarea in UE cum am fost noi. Deci noi putem fi carne de tun dar sarbii nu. Ce chestie !
    2- Ce s-o fi scris in tratatul rom^no-sarb numai „ei” stiu. Poate s-o fi scris „Ramane cum ne-am inteles” ca si pana acum. Chestia cu refuzul initial al rom^nilor cred ca a fost numai de parada, chipurile este democratie in UE si chipurile noi putem sa ne exprimam democratic.
    3- Desi suntem in UE si NATO, cred ca si acum ca si inainte de 1989 nu miscam in front la ce ne ordona Moscova,

    Apreciază

  6. NATO este o necesitate pentru Romania. Umbrela aceasta este si un simbol al iesirii de sub influenta Rusiei, dar si o polita de asigurare ca Rusia nu va mai putea sa-si impuna vointa politica sau incheia tratate pentru crearea de baze militare.
    Politic, nici Statele Unite, nici Rusia nu sunt (foarte) preocupate de Romania sau Basarabia din cauza problemelor internationale mult mai complexe: Iran, Israel, Siria, Pakistan, Koreea de Nord, criza economica mondiala.
    UE, la randul ei, nu va face practic nimic pentru integrarea Basarabiei unde instabilitatea politica, sociala, etnica coroborata cu lipsa resurselor nu poate incadra teritoriul dintre Prut si Nistru intr-o grila de criterii acceptabile pentru apartenenta la UE.
    In Basarabia, Rusia cere Germaniei mai multa implicare pentru a mentine un statu-quo in aceste vremuri tulburi. Asa ca doar Romania si Basarabia isi pot solutiona situatia, daca au mai mult curaj, in conditiile in care altii sunt putin interesati si deci vor inghiti cu noduri o reunificare, dar o vor inghiti. Acum este momentul pentru a actiona cu curaj.

    Apreciază

  7. […] Romania avertizeaza […]

    Apreciază

Lasă un comentariu