Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Haos American 3

14 Octombrie 2016
Pagina 3 –

3. Haos internațional

Așa cum politica externă ideologică a Secretarului de Stat, Hillary Clinton a creat un haos mondial care a avut urmări cu efecte nocive și asupra Europei, este foarte probabil ca aceeași politică să fie continuată și de Președintele Hillary Clinton.

Importanta relație cu Rusia se va duce tot în plan ideologic, mai ales că liberalismul-progresist al domnei Clinton, care a ghidat-o în toate acțiunile sale ca Secretar de Stat, se va izbi de naționalismul agresiv și expansionist al lui Putin. Iar lupta orgoliilor se va duce, probabil, pe frontul sirian, unde Administrația americană se află deja în defensivă, în timp ce diplomația rusă câștigă pe toate fronturile, inclusiv pe cel din Turcia, altă țară în care naționalismul se izbește de ideologia liberal-progresistă a unei Administrații democrate.
Practic, nu-i greu de prevăzut o nouă retragere, în pierdere, a Statele Unite din jocul diplomatic internațional.

Pe de altă parte, în discursul său destul de haotic, Donald Trump formulează dorința sa pentru o reducerea cât mai drastică a participării financiare a Americii la operațiunile NATO, concomitent cu o implicare mai mare și mai responsabilă a aliaților.
Au apărut opinii și se vehiculează tot mai insistent ideea că America s-ar putea retrage din NATO în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile.
Desigur, este o gândire simplistă, deoarece NATO este o alianță politico-militară greu de distrus în pofida încercărilor Rusiei sau altor pescuitori europeni în ape tulburi

Dacă NATO nu mai există, cu ce alt organism de acest tip va fi înlocuit? Cu „Căștile Albastre”? Să fim serioși, s-a văzut eficiența lor în conflictele africane (Rwanda-Burundi, Darfur) unde milioane de oameni s-au căsăpit unii pe alții sub privirile impasibile ale acestor soldăței de jucărie trimiși de ONU.

Atunci, oare poate fi înlocuit NATO de o preconizată, dar improbabilă, armată UE? Când Europa trece printr-o criză de proporții pe plan economic și social-demografic care conduce la o instabilitate politică de anvergură și la o pierdere a încrederii într-o UE aflată în degringoladă, de unde să existe fonduri (uriașe) pentru clădirea unei asemenea armate? Și cu ce resurse umane. Sigur, poate Franța se gândește să-și dezvolte industria sa de armament, să asigure locuri de muncă pentru cetățenii săi prin obținerea de contracte de la UE. Dar până la urmă se ajunge la aceeași întrebare: ”Câte țări din UE sunt dispuse să plătească nota de plată către Franța?” Oare se va impune iar ”o cotă de solidaritate”?

Dacă cele prezentate se adeveresc, este foarte posibil ca să ne așteptâm la o perioadă de incertitudine asupra viitorului apropiat al omenirii prin înlocuirea “Pax Americana” cu “La Pax Rusa”.

Pagina 1
Pagina 2