Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

 • ACCESARI

  • 60.042 HITS
 • Flag Counter
 • ARTICOLE RECENTE

 • CALENDAR

  mai 2019
  L M M J V S D
  « apr.    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • ARHIVA

 • Top Posts & Pages

 • Diasporasi Reintregirea

 • Reclame

Jus Sanguinis

6 Mai 2012

Jus Sanguinis

Presiunile pentru recunoasterea internationala a „nationalitatii moldovenesti” pot duce la consecinte neplacute pentru multi dintre basarabenii care-si doresc cetatenia romaneasca.
In momentul de fata, dincolo de Prut exista un profund curent antiunionist la nivelul administratiei de la Chisinau si la nivelul partidelor politice rusofile si parlamentare. Cum este normal, aceasta atitudine se reflecta si la nivelul populatiei indoctrinata de un bombardament propagandistic foarte intens antiromanesc si antiunionist.

In Declaratia de Independenta a Republicii Moldova se vorbea despre: „… decretarea limbii romane ca limba de stat si reintroducerea alfabetului latin …”
Aceasta fraza istorica consfintea, in acel moment, ca romanii de pe cele doua maluri ale Prutului sunt „frati” ai aceluiasi popor roman.
Iata ca, astazi autoritatile de la Chisianu, parca fiindu-le rusine de aceasta Declaratie de Independenta, au transformat  notiunea de „frati” in aceea de „vecini„. Paradoxal, si la Bucuresti se vorbeste despre „buna vecinatate” a celor doua state suverane si independente.Tocmai apartenenta „fratilor” la familia romaneasca a condus la emulatia patriotica de la inceputurile anilor ’90 si la spectrul, care parea inevitabil, al reintregirii.

Astazi „vecinatatea” ne aduce in situatia dezvoltarii separate si divergente din punct de vedere national.Intr-adevar, dincolo de Prut se vorbeste tot mai intens de „natiunea moldoveneasca” si se fac eforturi de impunere a unei asa zise „diaspore moldovenesti” diferita de diaspora romaneasca. Mai mult, se cere chiar crearea unui Minister al Diasporei pentru moldoveni care sa sprijine si sa internationalizeze „natiunea moldoveneasca” de peste granite. Este o miscare perversa si periculoasa pentru destinul comun si pentru unitatea nationala.
La prima vedere lucrurile nu sunt chiar asa de grave, totusi, exista un impediment pentru basarabenii care-si doresc cetatenia romana.

Legea Cetateniei in vigoare in Romania, acorda prioritati basarabenilor pe baza descendentei. Aceasta prioritate, care a creat multe discutii si probleme pentru Romania chiar la nivelul Uniunii Europene, a avut castig de cauza datorita aplicarii conceptului „Jus Sanguinis” sau „Dreptul Sangelui„.
Conform acestui principiu, urmasii tuturor cetatenilor romani indiferent, in ce parte a lumii s-ar afla, au dreptul la cetatenia romana.
Atata doar, ca in actualul context in care s-a inventat „nationalitatea moldoveneasca„, nerecunoscuta de statul roman, cei care adopta apartenenta la aceasta noua nationalitate isi reneaga nationalitatea romana, deci renunta de buna voie si nesiliti la „Jus Sanguinis” sau „Dreptul Sangelui” si in consecinta ajung in situatia de a-si putea pierde privilegiile conferite prin Legea Cetateniei.

Teoretic, un basarabean, doritor de cetatenie romaneasca, care a renuntat la nationalitatea romana optand pentru nationalitatea moldoveneasca, ar putea invoca alt principiu, „Jus Soli” sau „Dreptul Pamantului” aplicabil pentru cei nascuti sau care au cel putin un parinte cetatean al Romaniei.
In acest caz, se va afla in dubla incompatibilitate, aceea de ne-national roman (prin renuntare la nationalitatea romaneasac in favoarea celei „moldovenesti”) si aceea de cetatean al Republicii Moldova, stat suveran si independent separat de Romania, deci de inaplicabilitate a „Jus Soli„.

Aplicarea celor doua principii „Jus Sanguinis” si „Jus Soli” difera de la stat la stat.

Romania, pentru moment este foarte deschisa acordarii cetateniei tuturor basarabenilor care-si pot dovedi descendenta din parinti fosti cetateni ai Romaniei interbelice.
Cu alte cuvinte, desi se invoca principiul „Jus Sanguinis„, de facto se aplica cu preponderenta conceptul „Jus Soli” extins la o Romanie in hotarele sale naturale intregite, nu cele actuale.
Criteriul este criticabil deoarece:
– „Jus Sanguinis” este incalcat in cazul acordarii cetateniei romane unor cetateni ai Republicii Moldova care, prin recunoasterea „nationalitatii moldovenesti”, isi declina nationalitatea romaneasca, adica descendenta si deci renunta la „Dreptul Sangelui
– „Jus Soli” este incalcat prin acordarea cetateniei romane cetatenilor unui stat independent si suveran.

Pentru o aplicare corecta a celor doua principii, pentru protejarea conationalilor romani si a intereselor nationale, ar fi nevoie de un amendament la Legea Cetateniei prin care sa se acorde prioritate doar pe baza principiului „Jus Sanguinis„, respectiv doar celor de nationalitate romana.
In schimb, cei care-si declara nationalitatea moldoveneasca, nerecunoscuta de statul roman, se vor afla in imposibilitatea de a primi vreodata cetatenia romaneasca, situatia de state separate, independente si suverane, eliminand din start principiul „Jus Soli„.

In felul acesta, fiecare basarabean dornic sa obtina cetatenia romana, va fi pus in situatia de a-si alege, fara constrangere, nationalitatea sau optiunea pentru un singur stat romanesc reunificat.

Reclame

3 răspunsuri to “Jus Sanguinis”

 1. patriciu said

  Republica Moldova e mai mult un buysnes a lui Filat şi Plahotniuc. „Naţionalitatea moldovenească”, invenţie a comunismului stalinist rus este acum un mod de subjugare a cetăţenilor basarabeni intereselor oligarhilor numiţi, cît şi a camarilei lor „stataliste maldavenrşti”.

  Apreciază

 2. Observator said

  Daca autoritatile statului romanesc artificial creeat sub influenta Moscovei, R. Moldova, nu vor sa-si recxunoasca obarsia de la domnitorii Moldovei medievale, a lui insusi Stefan Cel mare, cel mai de seama domnitor roman din toate timpurile,inseamna ca s-au vandut muscalilor, iar setea lor de putere chiar si intr-o ciiosvata din trupul Romaniei, ne arata ca tradeaza de fapt interesele cele mai de seama ale romanilor de-o parte si de alta a Prutului.
  Si de data aceasta nu-i mai putem invinui pe rusi…

  Apreciază

 3. […] Jus Sanguinis […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: