Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Reforma Electorală

20 Iunie 2017

Reforma Electorală

Pe site-ul Romanian Global News apare un articol care prezintă punctul de vedere al „Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mures” față de presiunile UDMR-ului pentru legiferarea în Parlament a unor măsuri cu caracter etnic în favoarea minorității maghiare.

Acest gen de măsuri, care constituie „de facto” acordarea de „drepturi colective” pentru obținerea unei autonomii culturale pentru minoritatea maghiară, reprezintă un important pas spre o viitoare autonomie administrativă pe criterii etnice, urmată de alte posibile presiuni secesioniste din interior și din exterior.
Iar în acest sens se poate aminti existența revizionistei mișcări ”Trianon-100”, inițiată de Budapesta, concomitent cu atitudini negaționiste la adresa Zilei Naționale a României de la 1 Decembrie.

Din rațiuni politice și la presiunea unor parlamentari din principalul partid de guvernământ, a fost retrasă proiectata discutare și legiferare a unei legi a minorităților și instituirea unei Zile a Maghiarilor în România.
Totuși, este regretabil că modificarea raportului de interese maghiare în defavoarea intereselor populației românești din anumite  zone ale Transilvani, în particular, dar și atentatul asupra structurii teritoriale prin crearea de teritorii autonome etnice au ajuns să fie monede de schimb în trocurile politice dintre partidele în căutare de suport politic parlamentar și UDMR o organizație – nu partid – a minorității maghiare.

În nenumărate rânduri, de la nivelul Consiliului Mondial Român s-a propus o reformă de principiu și de substanță a Legii Electorale pentru a se asigura DREPTURI EGALE de reprezentare parlamentară atât pentru organizațiile civice ale majorității românești cât și pentru populația românească din Basarabia, care încă este privită ca o populație a unei țări străine.

Îmi permit să reamintesc următoarele propuneri care au fost prezentate în articolul ”România sub atac”:
**********
În opinia Consiliului Mondial Român, este nevoie ca pe plan intern să fie redusă influența parlamentarilor maghiari care de la înălțimea tribunei instituției naționale a Parlamentului României se pronunță împotriva simbolurilor naționale, împotriva formei statului național, împotriva momentelor decisive ale istoriei naționale. În același timp, este nevoie de aducerea în Parlamentul României atât a reprezentanților organizațiilor civice ale majorității românești, cât și a adevăraților reprezentanți ai românilor-basarabeni pentru a-și susține direct cauza, fără interpuși ai altor partide.
Consiliul Mondial Român consideră că pentru aceasta sunt necesare o serie de măsuri cu impact imediat:

  1. Modificarea Legii Electorale care să permită calitatea de ”competitor electoral” și organizațiilor românești în egală măsură cu cele ale minorităților etnice, ar putea exista în Parlament și reprezentanți ai românilor din regiunile în care aceștia au ajuns minoritari, cum ar fi ”Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna (FCRCH)”. O asemenea prezență va constitui un ”antidot” împotriva unor acțiuni nocive ale UDMR.
  2. Înființarea Circumscripției Electorale 44 – Basarabia, circumscripție în care să poată candida exclusiv românii basarabeni.

*********
Față de acestea, consider că este nevoie de o coalizare a organizațiilor românești din țară, din Basarabia, din întreaga lume pentru ca împreună să creeze presiunea necesară asupra actualilor reprezentanți parlamentari români pentru a-i determina să înțelegă necesitatea și să se implice în reformarea Legii Electorale în sensul celor propuse.

Mircea Popescu
Președinte CMR