Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Jocuri europene

24 Martie 2021

Jocuri politice europene

Odată cu ieșirea din scenă a dnei. Angela Merkel, devine interesant cum se va mișca președintele Klaus Iohannis fără tutela cancelarului german și spre ce direcție se va îndrepta PNL?

Oare, în vidul lăsat atât în Europa cât și în România, se va orienta președintele Franței, dl. Emmanuel Macron spre București, încercând să-și transforme ”agentul francez”, USR-Plus, în principalul pivot politic de la Marea Neagră?

Să fi ieșit PSD din aceste jocuri politice europene, sau va ști să joace în această conjunctură, stabilindu-și niște parteneri politici europeni?

Dar mai presus de aceste întrebări de interes oarecum minor, întrebarea majoră este dacă România va ști să devină un altfel de jucător, acum când se prefigurează mari mișcări pe tabla politică europeană?

Este evident că diplomația română trebuie să profite acum de situația de tranziție și incertitudini din Europa, deoarece, probabil, nu se va mai întâlni mulți ani cu un moment mai propice.
În plus, cum schimbările din Statele Unite fac neclară poziția Washington-ului față de București, diplomația română trebuie urgent, ca pe lângă partenerul strategic, să-și găsească un aliat politic european de anvergură.
Sau, mai bine zis, un adevărat prieten european.

Țara noastră trebuie să-și depășească poziția de țară în genunchi, fiind îndreptățită, atât datorită poziției sale strategice cât și a potențialul conferit de faptul că este cea mai mare țară din zonă și poarta de Est a Europei, să aibă un alt rol în Europa.
Dar cum ne alegem acest aliat european preferențial?

Să nu uităm că Germania este principala forță europeană care, făcând jocul Moscovei, s-a opus și se opune Unirii, iar Istoria ne-a lăsat un gust amar privind relațiile germano-române.
Pe de altă parte, Franța își poate recâștiga poziția pierdută de principal aliat european și prieten al României … dacă ne susține idealul național de reîntregire.

În aceste condiții, varianta Franței pare să fie optimă, dar cu condiția ca România să-și joace bine cartea, mai ales că interesele Germaniei și Franței se pot confrunta la Marea Neagră, iar cheia se află la București.