Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Criza din Basarabia

16 Aprilie 2013

Criza din Basarabia

Recenta furtuna politica de la Chisinau reprezinta nu numai un recul din punct de vedere al dezvoltarii nationale, politice si sociale interne, prin fereastra intredeschisa fortelor retrogade pregatite sa revina in forta, dar constituie si o amenintare pentru relatiile cu Romania si pentru cursul european.
Intr-adevar, in cazul in care s-ar ajunge la alegeri anticipate, revenirea la guvernarea a fortelor anti-romanesti agresive, va conduce la racirea relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului.
In plus, instabilitatea politica creata, amplifica scepticismul tarilor europene, deja confruntate cu o criza financiara, economica si a populatiei, fata de locul Basarabiei in cadrul comunitatii.

Nu este un secret ca Bucurestiul, care se considera un sponsor natural al Chisinaului in aspiratiile pro-europene, a incercat prin toate canalele de comunicare si influenta sa ajute toate partile aflate in conflict sa cada la o intelegere pentru a nu compromite directia europeana a Basarabiei.
In acest context, nu este explicabila agresivitatea lui Mihai Ghimpu, la adresa tuturor fortelor politice basarabene, inclusiv a unora dintre colegii sai care opineaza pentru sustinerea unui guvern pro-european.
Oare liderul PL, cu experienta sa politica, nu intelege ca o asemenea atitudine, precum si refuzul creeri unor aliante politice, de exemplu cu partidul unionist PNL, duce la pierderea in ritm accelerat a credibilitati si caderii in sondaje a singurului partid parlamentar cu opinii pro-romanesti declarate?

Se pare, ca in Basarabia exista blestemul „tatucului” a carui personalitate, de altfel incontestabila, isi pune amprenta pe intreaga activitatea a partidului care ajunge sa se identifice prin persoana acestuia (vezi PL-Ghimpu, PCRM-Vorornin, PNL-Pavlicenco, PLDM-Filat, PPCD-Rosca, s.a.m.d.).
Tocmai de aceea, ascensiune si decaderea unui asemenea partid urmeaza cursul si destinul persoanei-eticheta, prabusirea conducatorului ducand si la prabusirea partidului care s-a creat in jurul numelui sau.

Din considerente sau hachite personale, din lipsa de personalitate si initiativa a altor membri ai partidului, principiile se pot pierde (vezi mesajul unionist pe care l-a avut PL si care s-a volatilizat „pragmatic” pe drum, la fel ca si in cazul PPCD-Rosca) si odata cu ele si ratiunea de a fi a formatiunii politice care se trezeste goala de continut, dar si de electorat.

Pentru democratizarea vietii lor interne si, prin extensie, a vietii natiunii, dar si a minimizarii pericolului disparitiei de pe scena politica odata cu disparitia sau decaderea liderului, partidele basarabene nu au alta optiune decat sa paraseasca imaginea de partid-persoana si sa devina partid-colectiv.

Ce-ar fi de facut pentru salvarea drumului european al Basarabiei?

In primul rand, este absoluta nevoie de refacerea si mentinerea AIE de catre toate componentele sale pentruca, si prin ajutorul acordat de Romania, sa reuseasca sa faca credibila, pentru populatie, directia europeana de dezvoltare.

La nivelul PL, este indicata o modernizarea a conducerii, iar in prima etapa sa sustina, chiar cu scrasnete de dinti, guvernul Filat.
Daca aceasta optiune nu este luata in considerare, atunci, parlamentarii exclusi din partid, deci cu „contractul reziliat„, in cazul in care au cu adevarat principii unioniste, ar putea deveni membri PNL, partid care are platforma unionista declarata si ar putea crea un mini-grup unionist in Parlament.

Prin acceptarea parlamentarilor demisi, PNL va deveni partid parlamentar, prin usa din sapte, dar totusi vocea unionista va deveni voce parlamentara. Si, cine stie, in urma reformarii in partid-colectiv, dupa cum spuneam, bazele partidului se pot largi si cu alti parlamentari care astazi sunt nehotarati.

Totusi, varianta optima, ar fi aceea prin care grupul demisilor deveniti PNL-isti sa devina interfata care sa contribuie la o unificare majora a celor doua partide pro-romanesti si pro-unioniste, solutie care in prezent este refuzata cu cerbicie de conducerea PL.

6 răspunsuri to “Criza din Basarabia”

  1. Mama lui Stefan cel Mare said

    E bine cind de peste ocean ne dam cu parerea despre Moldova ! Dar ar fi mai bine sa o facem de la fata locului DACA NU VREM SA FIM RIDICOLI !
    Sau poate e vorba de exprimarea punctului de vedere al tarii de peste ocean unde va aflati ! In acest caz nu ne intereseaza !
    Cit despre aiurelile alea cu ”drumul european”, ”fortele retrograde”, ”fortele anti-romanesti” etc. ar fi bine sa va abtineti. Mai bine categorisiti fortele care au pus bombele la maraton !
    Iar Romania sa nu mai fie, LA ORDIN EXTERN, ”sponsor natural al Chisinaului in aspiratiile pro-europene” fiindca nu a rugat-o nimeni; ea sa se ocupe mai bine de dezastrul in care a ajuns ea, CU AJUTORUL NEPRECUPETIT AL ”PRIETENILOR” EUROPENI SI OCCIDENTALI si acum vrea sa traga si pe altii spre acelasi ”succes”.
    Oricum, amestecul de toate felurile, in treburile interne ale altora, nu-i reuseste de loc, asa ca mai bine sa-si linga ranile si sa stea in banca ei.
    Sau poate cineva ii da un ordin lui Basescu si intervine militar peste Prut sa instaureze democratia si lumina PE CALE DE DISPARITIE a apusului in tara vecina si sora !
    Dincolo de orice gluma va spun, nu fara un sentiment de contrariere greu retinuta, ca nu am mai vrea ca gigantii sa-si intretina disputele pe seama popoarelor amarite si spoliate din aceasta zona !
    Si inca ceva: GEOGRAFIA, ISTORIA SI ALTE VALORI NU SE MODIFICA DUPA CUM SE SCOALA DIMINEATA STABII DE PE MALURILE UNUI FLUVIU VESTIT !

    Apreciază

  2. Iancu Ion said

    ai ceva substanta si totusi iti lipseste ceva: o forta mai spre tineret,ca sa intelegi fenomenul pe deplin.Tineretul e pro-europenist, nu ,,batranetul,, sa ma exprim asa.Ori sa fim clar intelesi: batranii sunt nostalgici dupa anii diabolici ai URSS,tinerii vor in Uniunea Europeana,sa aiba acces,sa lucreze,sa se emancipeze,sa se uneasca cu Romania.!……….

    In Basarabia exista o singura forta pro-vest: PL GHIMPU.Restul sunt povesti ale Moscovei.Pentru ca Ghimpu are inaintasi luptatori la fata locului pentru romanism,restul sunt agenti ai Moscovei, FSB SIS KGB Tiraspol Magureanu, SECU,si asa mai departe.

    TOTI VOR UNIREA CU VESTUL: si maldavenistii moscovei,vor unirea MOLDOVEI MARI dupa PRUT adica Moldova pana la TImisoara,sau macar pana la BICAZ, ca sa fie MOLDOVA LUI STEFAN CEL MARE KGB-istul,ca asa il vad ei rusofonii pe STEFAN.

    Insa UNIREA lor e unirea dorita de MOSCOVA,noua tara sa fie cu capitala in CHISINAU,si tara sa fie vasal CSI si al MOSCOVEI,iesirea din NATO SI UE,si UNIREA ROMANIEI CU MOLDOVA pro-MOSCOVA.

    SI nu invers cu cred unii,ca MOLDOVA adera la NATO si UE.

    Ori singura forta ramane azi pro-vest,pro-unionista si pro-europenista(care e tot una de fapt),MIHAI GHIMPU.DE CE? pentru ca restul sunt oamenii MOSCOVEI!
    http://jossecuristii.blogspot.ro/

    Apreciază

  3. ION PANETTA said

    frate P.M> nu e vorba aici de ,,voce unionista,, ci de FAPTE UNIONISTE.Cum zicea MIrcea druc: ,,nu vorbiti despre unire,uniti-va ,nu vorbiti despre iubire,iubiti-va,,

    ei bine,mii de casatorii mixte romano-romane intre romani si basarabence

    -investitii romanesti in Basarabia
    -atragerea investitiilor romanesti serioase
    -separarea de rusii nistreni,sau rezolvarea conflictului transnistrean pe cale PASNICA

    Ori marsuri unioniste compromise de prezenta masiva a organizatiei NOUA DREAPTA,care este ultra-nationalista,duce la acuzatia (nedreapta)de mars neo-nazist,nu unionist.

    ,,Basarabia e Romania,, zbiara cel mai tare KGB-istii,pentru ca apoi sa isi puna zvastica,sa spuna ca-s neo-nazisti.Astfel da apa la moara PCRM si comunistiilor pro-Moscova care isi justifica activitatiile ilegale si criminale.

    Unirea Basarabiei cu Romania poate avea loc prin intermediu DIPLOMATIC.

    -tinerii sa faca marsuri unioniste pe raul Prut (nu la Bucuresti sau Chisinau,dupa un gratar)si sa inceapa ridicarea granitei,a barierelor vamale,cu acordul politicului si a serviciilor secrete.*(tot asa ca la ,,podul de flori,,)

    -veteranii de razboi din 1992,cei 2000 de eroi nationali ai Romaniei,care au luptat contra lui Smirnov in 1992 pe Nistru,sa intre in serviciile secrete romanesti,angajati cu carte de munca,si sa actioneze pentru Unirea celor doua state romanesti.

    -tot acesti patrioti sa aresteze imediat aproximativ1500 de fosti ofiteri si actuali KGB sau ai Moscovei,pentru asigurarea succesului

    -ambasadele Romaniei si comunitatiile romanesti sa isi arate sprijinul,mai ales la New York,la sediul ONU

    Deocamdata Unirea au fost simple vorbe.

    Singura forta unionista pro-romaneasca a fost sub bagheta Doinei si lui Ion Aldea Teodorovici,si a celor ce au luptat pe Nistru in 1992,aproximativ 10000 de luptatori anti-tero,si anti-smirnov.

    Ganditi-va domnule popescu la faptul ca Virgil magureanu seful SRI si unii fosti ofiteri de securitate recrutati de SRI dupa 1989,precum Pavel Corut si altii,au mers la Tiraspol pentru a-l ajuta pe smirnov sa distruga anumite arhive ale KGB-ului,care aratau unii actuali ofiteri KGB,inclusiv Vlad Filat,inclusiv Marian Lupu,inclusiv Palicenco si altii.

    Mircea Snegur a cerut lui Iliescu sa intervina pentru Unire in 1991-92.Practic singur si-a pus streangul la gat,el si Mircea Druc.Iliescu a fost agent KGB!

    Apreciază

  4. GEBELEIZIS said

    stimate Popescu,stimabila PAVLICENCO aproba comentarii pe banda rulanta unui anonim ori anonima care se semneaza ,,EXTREMA DREAPTA,, cu scopul clar de a pune zvastica pe imaginea Unionistilor.Stimate domn,agentii FSB SIS ori KGB ai Tiraspolului ce se infiltreaza la UNIONISTI trebuie numiti si desconspirati.

    DUpa ce pleaca OBAMA de la White House dupa 2016,si de vine vreun REPUBLICAN marca BUSH-ROMNEY,sunt sanse mari sa continue politica ANTI-ISLAM ,si pro extindere NATO in est-Ucraina Moldova Belarus GEORGIA-CROATIA KOSOVO SERBIA MACEDONIA ALBANIA

    si sanse reale ca in aceasta extindere sa vorbim de …..UNIREA MOLDOVEI CU ROMANIA,cu tot cu Transnistria!

    si spun acest lucru intru-cat numai prin CONTEXT INTERNATIONAL se va putea face UNIREA,la fel cum in 1941 a existat un CONTEXT INTERNATIONAL FAVORABIL eliberarii Basarabiei si a Bucovinei,

    la fel cum in 1989 a existat context international favorabil unificarii GERMANIEI,tot asa si pe viitor pentru Basarabia,doar sub contextul acest favorabil international se va putea face o unire,o INTRUNIRE masiva pe raul PRUT,de dezmembrare a VAMEI,asa cum nemtii s-au adunat la ZIDUL BERLINULUI sa-l darame……iar odata UNITE cele doua maluri ale Prutului RUSIA nu va putea interveni militar intru-cat OFICIAL in cadrul ONU natiunilor unite,RUSIA nu este implicata in MOLDOVA decat sa ,,mentina pacea,, Ori asta inseamna ca nu are motiv sa intervina cand 2 state SUVERANE decid UNIREA!

    INTERVENTIA unei tari fara rezolutie ONU se sanctioneaza la HAGA cu justitia pentru CRIME DE RAZBOI.Chiar si BUSH si TONY BLAIR sunt pe lista HAGAI,pentru crime de razboi in IRAQ,pentru ca au bombardat un stat FARA REZOLUTIE ONU!

    asadar,sa speram ca politica americana se va imbunatati,asa-incat MOLDOVA sa se uneasca cu ROMANIA,si sa ne eliberam teritorilul national al Patriei noastre!

    Apreciază

  5. daciatv said

    Stimate domnule Popescu,

    Ca regalist convins in simtiri,inteleg de ce dvs sunteti unionist.Doresc sa va spun ca apreciez munca dvs,si ca treaba pe care o faceti este spre folos.Am vorbit recent cu domnul Tomac pe retelele de socializare,si sper ca in Romania sa se adopte in Parlament cat de curand o lege ,, Ilie Ilascu,, prin care aproximativ doua mii de veterani de razboi romani basarabeni din 1992 din zona NIstrului,sa primeasca pasaport romanesc in massa si indemnizatie lunara din partea statului romanesc,ca veterani de razboi.

    Apreciază

  6. […] Criza din Basarabia […]

    Apreciază

Lasă un comentariu