Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

AUR sau PMP

12 Decembrie 2020

AUR sau PMP

Nu cred că spun ceva ce nu vede toată lumea, PMP este în colaps.
Aparent AUR, care a smuls o bună halcă din electorat, este groparul PMP, dar cauzele sunt mult mai profunde și datează mocnit de mult timp.
Ieșirea spectaculoasă din Parlament a PMP a scos la lumină disensiunile interne și a dat curaj nemulțumiților să se exprime fie direct și brutal pe față, fie tacit prin tatonări de plecare spre alte partide politice.
Iar AUR, partid cu o ideologie asemănătoare conservator-naționalist-unionistă rămâne principala portiță de salvare.

Cele trei categorii de nemulțumiți care nu-și mai regăsesc idealurile în PMP sunt unioniștii, conservatorii și cei care consideră nocivă tutela lui Traian Băsescu.

Cei care au crezut sincer în unionism și în carisma de ”unificator” a lui Băsescu, au ajuns la concluzia că acesta, folosind un discurs pe placul unioniștilor, dar lipsit de conținut, a manevrat electoratul basarabean strict pentru voturi.
În acest scop, a creat și a sprijinit ostentativ doar un singur partid basarabean, PUN, alienând, învrăjbind și izolând celelalte partide unioniste.
Astfel, mișcarea politică unionistă din Basarabia a fost dezorganizată și fărâmițată.

În același timp, în PMP unionismul a rămas practic redus la un singur parlamentar unionist, Constantin Codreanu, dar și acela izolat și marginalizat, fiind susținut practic doar de Eugen Tomac.

Al doilea mare grup de nemulțumiți este cel al conservatorilor care au constatat că de fapt PMP nu are niciun gând să promoveze o politică conservatoare, invocând interese și politica înțeleaptă pentru a se alinia politicii progresiste adoptate de PNL sub bagheta lui Iohannis.
În sensul acesta este edificatoare critica lui Mihai Neamțu care încearcă să inventarieze erorile majore ale politicii PMP.

Dintre acestea, este enumerată, în primul rând, ”înhămarea” la căruța PNL pentru câteva fărâmituri, funcții guvernamentale minore menite să reducă PMP la tăcere față de diversele abuzuri ale guvernului liberal și președinției.
Pe acest teren viran, rolul de critic l-a preluat cu success AUR.

Doctrinar, este criticată lipsa de reacție fermă în cadrul dezbaterii despre libertate, familie, credință, jurământul pe Biblie sau Unire.

Favoritismul, nepotismul și clientelismul ca elemente ale corupției, au înlocuit însăși ideea de meritocrație.

Și aici ajungem la al treilea grup de nemulțumiți care au aprins flacăra revoltei în partid împotriva lui Traian Băsescu pentru impunerea fiicei sale, Elena Băsescu pe primul loc al listelor de candidați de la Constanța.
Practic, certurile din interior sunt, se pare, ireconciliabile.

Deci PMP ori se dizolvă prin absobția în PNL (o doresc cei fără principii), ori prin absorbția în AUR, partidul înrudit ideologic.
Dispariția PMP ar fi și pretextul ideal pentru ca cei care părăsesc partidul să nu fie taxați ca ”trădători”.

Și, deși există multe frustrări și „neconcordanțe” cu AUR, este evident că dintre cale două variante, soluția naturală și optima pentru menținerea și întărirea curentului unionist și conservator in România ar fi absobția PMP de către AUR.

În plus, unirea celor două partide pe o bază doctrinară comună, ar fi o completare și o întărire substanțială a presiunilor unioniste în Basarabia, dar și a altor acțiuni legate de apărarea valorilor naționale și tradiționale.