Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Reprezentarea elitista

8 Mai 2012

Reprezentarea elitista, forma a ilegitimitatii

Privind prin prisma experientei de peste 22 de ani, se observa aparitia in societate a unui nucleu politic, practic imuabil, care se izoleaza tot mai mult de marea masa a populatiei pe care ar trebui s-o reprezinte. Se ajunge astfel la alterarea procesului de reprezentare populara prin transformarea in reprezentare elitista, de partid.
Preluind toate parghiile juridice, legislative si executive, elitele care compun acest nucleu politic au spoliat poporul de o reprezentare reala si au transformat Statul din institutia suprema de servire a poporului intr-o institutie politico-birocratica de control.
In acest scop, Legile, incepand cu Constitutia si Legea Electorala, au fost elaborate tocmai pentru asigurarea continuitatii elitei politice la parghiile de control.

Cetateanul nu mai conteaza, in momentele de criza fiindu-i impuse masuri de austeritate, numite masuri de stabilitate economica, financiara si politica pentru a salva institutia statului politico-birocratic si privilegiile elitelor politice. Astfel, Statul inceteaza de a mai fi o institutie a poporului, devenind o institutie antisociala a privilegiilor si privilegiatilor.

In plus, pentru protejarea pozitiilor in fruntea birocratiei statale la care au ajuns prin diverse manevre politicianiste din ce in ce mai nereprezentative, elitele politice accepta globalizarea prin renuntarea la elementele de suveranitate si dispun dizolvarea discretionara a valorilor si caracterului national, caracteristici principale ale poporului ale carui interese supreme ar trebui sa le protejeze neconditionat.
Prin aceasta mutatie, statul national isi coboara statutul la acela de simpla institutie administrativa regionala subordonata in mod absolut unei institutii suprastatale centralizate.

Birocratia politica statala accepta nonsalanta impartirea si mentinerea spatiului national in asa zise doua state romanesti a caror soarta poate fi decisa prin „regasirea” lor, putin probabila, in cadrul institutiei suprastatale centralizate a UE.
Cauza care duce la o astfel de forma extrema a disolutiei statului social si national o constituie lipsa de dialog social cauzata de reprezentarea elitista care, prin izolare, isi pierde caracterul de reprezentare populara si devine ilegitima.
Revolutia violenta pentru revenirea la dialog nu este o solutie, deoarece istoria demonstreaza ca inca din perioada de tranzitie ce urmeaza revolutiilor se instaleaza semintele reprezentarii elitiste si incepe transformarea statului social reprezentativ intr-o forma de stat politico-birocratic.

Pentru evitarea unei crize grave sociale care poate scapa de sub control, politicul si guvernarea trebuie sa coboare la masa discutiilor cu diversi reprezentanti ai societatii civile pentru a dialoga cinstit, pentru a analiza si a gasi solutii la numeroasele probleme cu care se confrunta concetatenii si conationalii romani.

O solutie, sugerata in articolul „Parlament Mixt„, pentru dialogul social si pentru rezolvarea legitimitatii reprezentarii populare si a salvarii statului social si national, o reprezinta regandirea sistemului de reprezentare prin includerea in aparatul legislativ, in Parlament, a reprezentarii societatii civile ca element de control si monitorizare.

3 răspunsuri to “Reprezentarea elitista”

  1. Catalin Vasile said

    Eu am mai spus-o si o mai spun:trebuie sa mergem pe calea initiativei cetatenesti, caci altfel nu avem nici cea mai mica sansa sa ne recapatam tara inapoi! Dar cu cine sa discuti?!

    Apreciază

  2. patriciu said

    După părerea d-ră,d-le M.Popescu, de ce actualii guvernanţi nu doresc „regandirea sistemului de reprezentare prin includerea in aparatul legislativ, in Parlament, a reprezentarii societatii civile ca element de control si monitorizare”?

    Apreciază

  3. […] Reprezentarea elitista […]

    Apreciază

Lasă un comentariu