Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Alianțe la guvernare

9 Noiembrie 2021

Alianțele la guvernare au viață scurtă

Dacă ne referim la situația actuală din România, afirmația din titlu devine cu atât mai evidentă cu cât alianța are loc între niște extreme ideologice politice, cu atât mai mult cu cât în sânul fiecărui partid există mari grupuri de membri care contestă alianța, cu atât mai mult cu cât unul dintre parteneri are o pondere disproporționat mai mare decât celălalt în percepția publică, implicit în configurația parlamentului.

Și, este cu atât mai ridicolă idea unui guvern de până la 7 ani cu alternarea prim ministrului la fiecare 2 ani, ba chiar un prim ministru dintr-o formațiune etnică care are o pondere de maximum 5% din electorat.
Desigur, niciun politician serios nu ar trebui să ia în considerare o asemenea copilărie.
Probabil este o nadă aruncată unui public needucat (politic).

În opinia mea, acest gen de guvern este o impunere din afară pentru asigurarea unui armistițiu politic temporar până când vine vremea răfuielilor interne și aranjarea unor probleme într-o Europă răvășită de pandemie și de instabilitate economică, implicit politică cu niște alegeri care bat la ușă prin Europa.

Aducerea inutilă a UDMR în combinație pare să confirme acest brânci extern.

În acest context, nu poate fi trecută cu vederea poziția intransigentă a componentei naționale maghiare, UDMR, de a respinge complet alianța la guvernare a componentei naționale românești, AUR, practic pentru eliminarea influenței unei mișcări naționale la nivelul guvernului României.

Și atunci, se pune întrebarea:

Cine sprijină pretențiile unei minorități de cca. 5%, foarte aproape de pragul de jos al intrării în Parlament, pentru a dicta excluderea de la guvernarea țării a unui partid reprezentând peste 10% din electorat, doar pe criteriul etnic?

Sigur, eliminarea totală a AUR din ecuație, este cauzată și de lipsa de coerență actuală a acestui partid focusat exclusiv pe contestări și nu pe propuneri constructive.

Pentru înlăturarea oricăror obiecții, consider că AUR trebuie să se maturizeze și să treacă pragul de la atitudini gen ONG, spre atitudini politice demne de un partid, dacă dorește să aibă cu adevărat un rol în jocul politic necesar realizării unora dintre punctele înscrise în programul cu care a intrat în parlament.

Altfel, creșterile aparente în sondaje sunt artificiale și, probabil, nu se vor regăsi în voturi concrete.