Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

1. Matthew

6 Octombrie 2016

Uraganul Matthew

Sudul Floridei, Joi dimineața. Uraganul Matthew se apropie cu viteză dinspre Bahamas după ce a produs pagube inimaginabile peste tot pe unde a trecut. Mai ales în Haiti, cel mai împovărat stat din emisfera vestică și cel care a mai fost distrus de un cutremur devastator.
Ochiul uraganului va ajunge în regiunea în care mă aflu în jurul orei 3:00 dimineața cu o viteză a vântului estimată la peste 130 mile/oră. Meteorologii spun că este cel mai puternic care a bântuit regiunea vreodată.
În 1977 am trăit pe viu marele cutremur din România, acum mi-e dat să trăiesc primul meu uragan.
Ferestrele deja sunt acoperite cu paravane, am adunat câtă apă am putut (afară de sticlele de apa potabilă), Anca a făcut mâncare pentru câteva zile, avem pâine, am încărcat bateriile de la telefoane, am umplut rezervoarele mașinilor.
Oamenii se pregătesc cu mult calm, fără panică și se ajută unii pe alții. Autoritățile iau toate măsurile pentru ajutorare. S-au pregătit locuri de cazare pentru mii de persoane, traficul pe autostrăzi este perfect dirijat pentru cei care caută refugiu în alte părți.
Evacuarea este obligatorie de-alungul coastei imediate de la West Palm Beach până la Charleston în Carolina de Sud. Inițial s-a presupus că vor fi cca. 1,1 milioane de oameni care se vor refugia dinspre Est spre Vest, dar numărul este în creștere, deoarece și puterea uraganului crește cu fiecare oră de la gradul 3 la gradul 4 din cauza căldurii care se degajă din apele foarte calzi din jurul arhipeleagului Bahama. De fapt se vehiculează cifra de peste 10 milioane de persoane care vor fi afectate.
La hotelurile din Vest nu mai sunt locuri, iar cel mai scăzut preț era ieri de peste 125 dolari/noapte pentru o cameră nenorocită. Desigur și prețul benzinei a sărit cu peste 1$ pe galon, iar cozile la benzinării sunt impresionabile.
Se presupune că lumina va cădea (sau va fi oprită pentru a oferi protecție în cazul ruperii rețelelor electrice și producerii de incendii).
În aceste conditii, nu vom mai avea nici apă și situația poate dura de la câteva zile la o săptămână sau mai mult. Cum temperaturile sunt în jur de 27-29 grade celsius, lipsa aerului condiționat va crea o situație foarte greu de suportat, mai ales că și umiditatea adusă de uragan va amplifica starea de incomfort din locurile închise.
În același timp nici mâncarea nu poate rezista mult timp fără frigider.
Magazinele sunt închise pe toata perioada calamității, la fel ca și școlile si alte servicii publice.
Voi încerca să mai relatez câte ceva, dar posibil să nu mai am posibilitatea din cauza lipsei de curent și, poate, a căderii Internetului. Singura legătură cu exteriorul va fi doar telefonul mobil.
Dar să fim optimiști pentrucă mâine va fi o altă zi.

2. După Uragan