Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Turnul Babel

Turnul Babel la Chisinau, Basarabia

Consider ca nenumaratele mesaje trimise politicienilor de dincolo de Prut de catre romanii din intreaga lume nu si-au atins scopul, acela de a realiza o nivelare a disensiunilor dintre reprezentantii partidelor romanesti pentru a crea o miscare unionista.

Probabil, fiind prea departe de Basarabia, acesti romani nu pot intelege nici mentalitatea politicienilor care cred ca vorbesc cu autoritate in numele romanilor-basarabeni, dar nici mentalitatea analistilor politici care taie firul in patru discutand despre viitorul de aur al doua state romanesti unite cumva si candva in Uniunea Europeana.

Recunosc, analizele acestora nu pot fi intelese atata timp cat nimeni nu reuseste sa explice cum „al doilea stat romanesc” cu capitala la Chisinau va reusi aceasta performanta si nici macar sa prevada un termen in care acest gen de „unire” va avea loc.

Nu mai vorbesc de faptul ca este extrem de confuza strategia alambicata a „unionistilor” care de peste 20 de ani nu reusesc sa se uneasca nici macar intre ei pentru a crea o miscare unionista.

Dar pentruca supa sa fie mentinuta incalzita electoral, atat politicienii, cat si analistii politici sau jurnalistii vorbesc de o iluzorie unire, fie printr-o includere a statului suveran si independent de peste Prut intr-o regiune sud-estica a Romaniei (!?), fie in UE (sa fie vorba de Uniunea Eurasiatica a lui Putin sau Uniunea Europeana a doamnei Merkel?), fie intr-o Uniune economica intre cele doua state (!?).

Si in toata aceasta perioada, politicienii „unionisti” isi fac de treaba injurandu-se prin mass media si divizand electoratul proromanesc care ajunge sa se intrebe precum Cetateanul Turmentat al lui Caragiale „eu cu cine votez?”.

Sigur, fiecare dintre acesti politicieni detine adevarul absolut al drumului spre unire si in consecinta nici nu vrea sa auda de opiniile altora, cu atat mai mult sa se aseze fata in fata sa se lamureasca si sa gaseasca punctele comune care-i pot aduce impreuna pentru a face macar un pas spre unire, pasul de a intra in parlament ca o forta pro-romaneasca si pro-unionista.

Iar neunirea politicienilor reprezentandu-i pe romanii basarabeni nu poate decat sa-i bucure pe moldovenisti, care nici macar nu trebuie sa faca ceva pentru a mentine status-quo-ul de care profita un Kremlin aflat in ofensiva.

Nu trebuie scapat din vedere ca, in conditiile in care basarabenii ar solicita unirea cu Romania, ar trebui ca aceasta optiune sa fie discutata in prealabil si cu Bucurestiul, pentru a se gasi formule simplificate si optime de integrare. Vorba lui Alecsandri: „unde-s doi, puterea creste”.
In caz contrar, scenariile dintr-o parte a Prutului s-ar putea sa nu fie intelese pe partea cealalta a Prutului.
Si este normal, deoarece in loc sa-si stabileasca un punct de vedere comun si o voce comuna, reprezentantii unionismului basarabean nu se pot intelege nici macar intre ei vorbind pe mai multe voci, intr-o cacofonie perfecta.
La Chisinau, se ridica un nou Turn Babel.
Daramati-l inainte de a fi prea tarziu.

Un răspuns to “Turnul Babel”

  1. […] Turnul Babel […]

    Apreciază

Lasă un comentariu