Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

3. Concluzii

8 Octombrie 2016

Uragan, concluzii

Pagubele materiale, personale sau publice se pot reface, se pot reconstrui, putem ajuta, dar viața nu o putem da nimănui înapoi.” au fost pozitiile exprimate de guvernatorii din Florida, Georgia sau Carolina de Sud.
Traseul uraganului Matthew a fost urmărit conform a două modele de calculator, unul european și altul american. Conform programului European, uraganul trebuia să mature coastele Floridei, respectiv nucleul să treacă imediat în interiorul coastelor și să producă pagube catastrofale. Modelul American prevedea o traiectorie de-alungul coastelor, dar ceva mai în larg.
Guvernatorul se pare că a preferat modelul european, tocmai pentru a lua măsurile cele mai eficiente în vederea protejării populației, pregătindu-se, așa cum a declarat permanent, ”pentru ce-i mai rău, dar sperând în ce-i mai bine”. Decizia nu a ținut seama de orgolii sau de alte bagatele politice, fiind una strict de management eficient.
De altfel, într-una din conferințele de presă, un reporter a încercat să-l împingă pe panta politică cu o întrebarea de genul ”ce-ar fi fost dacă se legifera așa și pe dincolo”, la care guvernatorul Floridei a replicat: ”Nu voi intra în acest subiect, deoarece acum nu-i timp pentru politică. Noi trebuie să rezolvăm criza unei stări de urgență majoră și să salvăm vieți omenești
Într-adevăr, pregătirea autorităților la nivelul fiecărui stat amenințat a fost fără cusur. În primul rând a existat o corelare a acțiunilor între state. S-au organizat locuri de cazare pentru mii de refugiați din zonele marcate ca fiind în iminent pericol de inundații, în săli de sport ale liceelor, mall-uri sau amfiteatre. Oamenilor li s-au oferit paturi, paturi, mâncare și asistență permanentă, inclusiv medicală. Sute de voluntari au asigurat serviciile fiind secondați în păstrarea ordinii și curățeniei de însăși cei care primiseră adăpost.
Au existat hoteluri care au pus la dispoziție camera gratuite.
Pentru asigurarea rutelor de evacuare, s-au pus la dispoziție sute de autobuze, inclusiv cele de școală, care circulau în coloane impresionante spre locurile de refugiu. Pe șoselele de evacuare, pe amândouă sensurile s-a stabilit o singură direcție de deplasare dinspre zona inundabilă a țărmului spre interior, păstrându-se astfel un flux continuu cu viteză relativ constantă. Prin ordinul guvernatorului nu s-a perceput taxă pe autostrăzile cu plată.
În Georgia, guvernatorul a subliniat că prin lege nu-s premise creșteri ale prețurilor în cazuri de calamitate, iar cei care vor încerca să profite vor fi pedepsiți penal.
Măsurile adoptate, completate de spiritul civic al majorității cetățenilor, coroborat și cu norocul ca urganul Metthew să urmeze cursul modelului american, puțin în largul coastelor, a făcut ca pagubele și pierderile de vieți omenești să fie limitate la 5, dintre care vreo două-trei datorate unor infarcte sau crize de astm.
Sigur, cele prezentate par lucruri de bun simț, dar am considerat că o subliniere în plus ale unor modele de guvernare eficientă, dar și de comportament civic nu pot decât să constituie exemple demne de urmat, chiar și în România.

Anterior am relatat despre atitudinea implicată a majorității americanilor pentru lichidarea urmărilor uraganului, în contrast cu atitudinea nepăsătoare a populației minoritare.
De aceea, nu pot încheia fără a sublinia, cu gust amar, diferența de mentalitate dintre cultura civică a majorității americane și cultura civică a unor minorități admise prin programe umanitare de imigrare. Grav este că această cultură civică minoritară, în loc să se adapteze și să se integreze culturii majorității, este adoptată și perpetuată și de copiii imigranților.
Am călătorit mult prin țările-insule din Caraibe, din America de Sud și Centrală. Am văzut mizeria la ea acasă amplificată geometric cu lipsa spiritului civic și cu delăsare individuală.
Deci, spiritul acesta de delăsare nu este provocat de discriminare si de precaritatea stării materiale cu care se confruntă imigranții, cum încearcă să sublinieze populist diverse cercuri politice, ci este parte integrantă a culturii ancestrale a acestor oameni care o poartă cu ei fie în America, fie în Europa.
Dar condamnabilele insinuări ale politicienilor privind discriminarea îi face pe acești imigranți să se simtă dezrădăcinați tot mai mult și să se izoleze în cutumele, mentalitățile și elementele culturilor lor ancestrale total străine față de cea în mijlocul căreia se aruncă fiind atrași prin politici iraționale și inconștiente.
Cu obstinație, refuzăm să vedem și să acceptăm eșecul unui multiculturalism inventat, dar dacă nici experiențele catastrofelor naturale, nu reușesc să ne deschidă ochii si mințile, atunci suntem cu adevărat fără speranță.
Diferențele de mentalitate și de cultură fac incompatibil amestecul forțat de culturi în construirea noului Turn Babel al timpului nostru.

1. Uraganul
2. După Uragan