Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Protocol civic

10 Decembrie 2012

Protocol de colaborare civica

Victoria in alegeri a USL, nu trebuie inteleasa ca o semnatura in alb pentru politicienii acestei aliante. Acesta a fost doar partial un vot pozitiv, fiind de fapt un vot al nemultumirii populare fata de vechea guvernare si un vot al sperantei.
Tocmai aceasta speranta nu trebuie inselata, iar societatea civila are datoria sa vegheze ca noua majoritate parlamentara sa nu actioneze fara o reala consultare populara in directia elaborarii unor masuri care pot greva destinul natiunii.

Este ingrijorator ca in primele minute ale anuntarii potentialei victorii in alegeri, de la nivelul conducerii aliantei s-a lansat ideea aducerii la guvernare tocmai a uneia dintre componentele vechiului guvern, UDMR care a creat permanente stari de nervozitate in cadrul societatii romanesti prin pretentii inacceptabile, cum ar fi autonomia pe criterii etnice, infiintarea de institutii publice de limba maghiara si cererea expresa de eliminare din Constitutia Romaniei a unor sintagme care echivaleaza cu principiile sacre ale statului roman: stat national, stat unitar, stat indivizibil.

Una dintre motivatiile aducerii UDMR la guvernare ar fi „imaginea” Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Nu stiu ce fel de judecata este aceea in care se considera ca imaginea tarii poate fi stirbita daca un competitor electoral, care abia obtine 5% din voturile electoratului, nu face parte din guvernul Romaniei. Cei care lanseaza o asemenea idee trebuie sa inteleaga ca ei sunt primii care incalca  Constitutia tarii, in care se stipuleaza clar ca Romania este un stat UNITAR, adica nu-i un stat al natiunilor.

Totodata, actualele alegeri au dovedit cat de gresita este Legea Electorala alcatuita strict pentru avantajarea politica a partidelor si nu pentru o reprezentare reala a societatii.
In plus, atat datorita Constitutiei cat si a unor articole din Legea Electorala, se constata o discriminare flagranta a organizatiilor societatii civile romanesti defavorizate fata de organizatiile minoritatilor.

Actuala coalitie invingatoare in alegeri isi propune ca in cel mai scurt timp de la investirea guvernului sa inceapa lucrarile pentru amendarea Constitutiei si a Legii Electorale.
Avand in vedere ca pana la inceperea consultarilor de la Cotroceni pentru desemnarea premierului sunt numai 20 de zile si tinand cont de faptul ca s-a exprimat dorinta de a coopta UDMR-ul la guvernare, s-a  propus un Protocol de colaborare civica (prezentat in continuare) pentru elaborarea unui portofoliu de propuneri ale societatii civile, care sa fie pe masa Presedintiei si a partidelor invitate la consultarile pentru numirea premierului.

Mircea Popescu
9 Decembrie 2012
====================

Protocol de colaborare civica

Avand in vedere ca majoritatea parlamentara constituita de USL ca urmare a victoriei in actualele alegeri electorale, isi propune, in regim de urgenta, sa actioneze pentru modificarea Constitutiei si Legii Electorale, organizatiile societatii civice semnatare, au hotarat sa incheie un Protocol de colaborare avand ca scop:
– elaborarea unui set de propuneri punctuale pentru modificarea Constitutiei
– elaborarea unor propuneri concrete privind amendarea Legii Electorale pentru o reprezentare adecvata a societatii civile din tara si a cetatenilor romani cu domiciliul peste hotare.

Semnatarii acestui Protocol, deschis oricaror persoane ale societatii civile, cer in mod imperativ, ca noua majoritate parlamentara sa se abtina de la tentatia cooptarii la guvernare a UDMR-ului, care, ca organizatie a societatii civile maghiare din Romania, a negat public principiile fundamentale ale statului roman, respectiv caracterul de stat national, indivizibil si unitar, pozitie mentinuta chiar de Kelemen Hunor, presedintele UDMR intr-un prim interviu post electoral.
In plus, prin procentul electoral de numai 5%, UDMR este total nereprezentativa pentru populatia romaneasca.

Semneaza,

2 răspunsuri to “Protocol civic”

  1. Lucian LIVESCU said

    De acord cu initiativa si cu continutul Protocolului.
    Lucian LIVESCU, American Romanian Sister Cities Council, Atlanta, GA, USA

    Smaranda CAZAN-LIVESCU, MA, PhD Studies in Leadership and Curriculum, Atlanta, GA, USA

    Apreciază

  2. […] Protocol civic […]

    Apreciază

Lasă un comentariu