Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Partid Unionist

4 Octombrie 2018

Partid Unionist

= Partid care susține integritatea teritorială națională =

Acum vreo două ore, a avut loc la ”București TV” o emisiune moderată de Alexandru Rotaru cu participarea lui George Simion alături de deputații Daniel Gheorghe și Constantin Codreanu.

Subiectul a fost discutarea relațiilor România-Basarabia și a implicării societății românești civile ți politice în procesul unionist.
N-am putut urmări fără întreruperi, deoarece aici în America, am avut o legătură instabilă și de aceea, nu știu ce a răspuns George Simion la întrebarea cum vede implicarea politică a unioniștilor.
Am înțeles că deputatul Constantin Codreanu susține o astfel de implicare.

Dar există o problemă, implicarea politică individuală de partea unui partid politic a unui lider unionist, practic tot o voce singulară și obligat să urmeze linia politică a partidului respectiv. Deci cu impact apropiat de zero.

Ba chiar mai mult, pierderea unui lider al mișcării civice unioniste.

Și totuși, având în vedere că Legea Electorală nu permite organizațiilor societății civile ale majorității românești dreptul de a fi ”competitor electoral”, acest drept avându-l doar organizațiile minorităților, cum este UDMR, se pare că singura soluție de reprezentare parlamentară efectivă a curentului unionist l-ar putea constitui doar un partid unionist.
Utilitatea unui asemenea partid de sine stătător, rezidă din faptul că, așa cum arătam mai sus, înregimentarea unui unionist în cadrul unui partid, nu-i conferă acestuia independența promovării ideilor unioniste fără a fi ”cenzurat” de politicile partidului.

Aceasta fiind situația ”de facto”, personal consider că devine stringentă înființarea unui partid la București, desigur cu filiale în Basarabia și diasporă, care-și definește clar ideologia, scopurile, politica prin însăși denumire, Partid sau Alianță Unionistă. Și asta cu atât mai mult cu cât la nivelul societății există o stare marcată de nemulțumire la adresa partidelor actuale
În acest fel, la următoarele alegeri parlamentare și europarlamentare se va putea vedea și care este suportul real din partea populației din țară, din Basarabia și din întreaga diasporă mai nouă sau mai veche.

Sigur, apariția unui asemenea partid sau alianță va încerca să fie compromisă de celelalte partide care-și pot vedea o parte din electorat alunecându-le printre degete.

Cum tot nu există o reprezentare a unionismului în Parlament, nu s-ar pierde nimic prin apariția unei forțe politice eminamente unioniste ci doar s-ar putea câștiga, implicit captarea atenției din partea celorlate forțe politice care ezită din motive variate.

Mircea Popescu