Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

03. CMR – 2016

26 Octombrie 2016

CMR – 2016

După ce scrisoarea trimisă instituțiilor statului român în numele Consiliului Mondial Român și Consiliului Româno-American după desfășurarea Marșului Unirii din 22 Octombrie de la București a fost publicată, printre altele și în Romanian Global News, am fost întrebat cine suntem de ne permitem așa ceva.
Ei bine, nu numai că este un drept al oricărui cetățean român, indiferent unde locuiește, să se adreseze autorităților române, dar, în acest caz, cele două organizații sunt și membre ale Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

Poate este regretabil că alte organizații sau asociații românești din țară sau din afara granițelor nu s-au alăturat pentru a susține dialogul dintre unioniști și aceste instituții ale statului, dar desigur fiecare a avut anumite rațiuni.

Trebuie amintit că a existat o perioadă când CMR-ul a constituit o organizație cu autoritate morală și infuență în diaspora și în Basarabia și a cărei idei, propuneri și soluții au avut ecou la toate administrațiile de la București și chiar în Statele Unite.
Nu intru în detalii pentru a justifica această „dispariție” de câțiva ani din spațiul public al acestei organizații, altădată fanion. Nu este cazul nici să arătăm cu degetul la greșelile trecutului, ci să ne concentrăm pentru a analiza dacă mai există șanse pentru CMR de a reveni acolo unde-i este locul.

Personal am observat că nici în Statele Unite, nici în România o persoana nu este luată în considerare decât dacă vorbește în numele unei organizații legal constituite. Și asta din cauză că este vorba de reprezentativitatea mesajului transmis.
Într-adevăr, dacă este în nume personal, mesajul are șanse nule de a fi luat în seamă de autorități sau de massmedia, dar dacă este în numele unei entități (organizații), atunci există șanse crescute.

De aceea, cred că este momentul ca să se încerce salvarea CMR de la dispariție și să readucerea sa în spațiul public, poate prin transferarea organizației în România, unde soarta să-i fie preluată de o noua generație.
Sigur, o astfel de tranziție nu este deloc ușoară, dar nu este imposibilă dacă noi cei care am clădit organizația vom pune umărul la recladire, mai ales că mai există încă obiective care nu au fost atinse sau care au fost deturnate de la spiritul inițial.

Iată de ce, îi invit pe membrii care mai cred în CMR, dar și pe simpatizanții sau tineretul cu simțăminte patriotice, să înceapă o dezbatere pentru a determina oportunitatea relansării, pentru a găsi soluții și idei și pentru a trece la reorganizare.

Personal, pun accentul pe tinerii României, Basarabiei, diasporei, mai ales cea europeană, deoarece, așa cum a dovedit-o și recentul Marș al Unirii, aceștia constituie nucleu renașterii naționale și trebuie cooptați pentru reclădirea CMR-ului .

Generația veche care a gândit și a realizat CMR-ul are obligația să predea ștafeta din mers, tinerei generații, care prin tinerețea, prin ambiția, prin entuziasmul și prin energia dovedită și cu ocazia acțiunilor pentru Întregirea Patriei, dovedesc că sunt capabili să ducă mai departe flacăra românismului și ideile care ne-au însuflețit.
Iar această predare a ștafetei s-ar putea face, poate, cu resetarea la momentul Congresului din 2004 de la Vatra Dornei ale cărui obiective pot fi revăzute în Rezoluția CMR din 2004.

Să nu uităm că ideea creerii CMR-ului a fost lansată în spațiul virtual pe 27 Octombrie 2000, de ziua Sfântului Dumitru. Deci, practic, suntem în ajunul sărbătoririi aniversării a 16 ani de la „botezul creștinesc”, în timp ce actele oficiale „de naștere civila” au fost înregistrate prin Adunarea de Constituire de la Atlanta din 27 Martie 2001.

Mircea Popescu
26 Octombrie 2016

Notă:
1. Arhiva care conține toate schimburile de mesaje dintre membrii CMR începând cu 28 Octombrie 2000 și care constituie o istorie a organizației cu toate frământările, încercările de discreditare, lupta pentru supraviețuire, ideile emanate, acțiunile desfășurate și organizațiile member care au pus umărul la reușita a ceeace a fost Consiliul Mondial Român, se află la adresa Site-ului MR
(https://groups.yahoo.com/neo/groups/consiliul-roman/info)