Diaspora si Reintregirea

Societatea civila pentru reintregirea Romaniei

  • ACCESARI

    • 73.562 HITS
  • Flag Counter
  • ARTICOLE RECENTE

  • CALENDAR

    mai 2024
    L M M J V S D
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • ARHIVA

  • Top Posts & Pages

  • Diasporasi Reintregirea

Legitimitate?

30 Iulie 2012

Conflict de legitimitate

Comentariile post referendum au un singur numitor comun dincolo de entuziasmul prefacut al celor care sunt multumiti de invalidare sau de amaraciunea celor care au sperat altceva. Si acest numitor comun este lipsa de convingere in legitimitatea rezultatului si mai ales a metodei de validare prin cvorum a vointei populare.

Fac aceasta afirmatie pornind de la realitatea ca pentru determinarea cvorumului de validare al referendumului abia incheiat, au fost folosite listele de alegatori intocmite in 2002.
Am exemplul concret, al familiei mele care figureaza pe listele de alegatori din Romania cu 6(sase) persoane: mama (decedata), soacra (decedata), eu, nevasta, fiul, nora. Ultimii 4 suntem cetateni romani cu buletin neexpirat si domiciliu legal in Bucuresti, dar care se gasesc in strainatate.
Chiar si pentru acestia posibilitatea de a merge sa voteze la singura statie de vot deschisa in sudul Californiei la consulatul din Los Angeles a fost dificila din cauza distantelor enorme (sa fi fost hotararea MAE la indicatiile consulatului?)
Si totusi, au fost destui romani din diaspora care, in pofida distantelor, sau a altor conditii nefavorabile au inteles sa fie cetateni responsabili ai Patriei lor, dincolo de afinitatile partizane.

Desigur, este extrem de regretabil ca aceasta statie de vot a fost SINGURA pe o distanta de peste 350-400 mile de la Nord la Sud cuprinsa intre Santa Barbara si San Diego, unde locuiesc, probabil, peste 150.000 de mii de romani.

S-a invins, sau mai bine zis s-a infrant prin neprezentarea poporului lui Brucan, iar infrangerea s-a realizat si cu mortii de pe liste (de exemplu, 30% in cazul familiei Popescu).
Dar oare cat de corecta poate fi invalidarea referendumului luind in considerare un numar de pe niste liste neactualizate de aproape 10 ani si in conditii de restrictii organizatorice?

In mod obiectiv, se poate spune ca nu-i corecta aplicarea cvorumului atunci cand nu exista liste corecte.

Decizia CCR de a impune cvorumul dovedeste o lipsa de intelegere a realitatilor, dar mai ales reprezinta o ignorare a sensului si spiritului consultarii populare, lucru extrem de curios la niste judecatori care in aplicarea legii trebuie sa tina cont de spiritul ei si implicatiile sociale.

Poate presiunea factorilor externi, poate afinitati politice ale membrilor CCR au condus la un proces electoral care, dincolo de textul rece al legii, ignora spiritul acesteia de validare reala a vointei populare si de legitimizare a rezultatului votului.
In acest sens, Avocatul Poporuluiar putea sesiza Curtea Constitutionala pentru rezolvarea conflictului de legitimitate aparut intre un cvorum artificial creat si un vot concret care asigura validarea populara a referendumului.
Dar afara de aceste iregularitati, de vina sunt si acei romani din tara care nu s-au prezentat la vot din comoditate, nu din convingere.
Si o spun asta cu toata responsabilitatea, deoarece, asa cum subliniam, au fost atatia romani in strainatate care s-au deplasat distante mari pentru a vota conform constiintei lor, fie prin DA, fie prin NU.

Oricum, este si o dovada practica ca, asa cum recomanda Conventia de la Venetia, nu este normala introducerea cvorumului in procesul electoral mai ales in cazul unei societati cu o diaspora atat de raspandita si greu de evaluat ca numar si distributie.

Personal, consider ca este vorba fie de iresponsabilatea guvernelor Romaniei pentru realizarea sau actualizarea evidentei populatiei romanesti si a cetatenilor romani din tara si din strainatate intre doua procese electorale, fie, mai grav, de o intentie premeditata si vinovata a anumitor agentii guvernamentale de manipulare a numarului cetatenilor romani si in acest caz cer Guvernului Romaniei sa investigheze situatia si sa o corecteze, mai ales ca Romania se apropie de alte alegeri.

4 răspunsuri to “Legitimitate?”

  1. Realist said

    Domnule Popescu folositi un vocabular politic fluid shi astfel nu „tradati ” sinceritatea
    care ar trebui s-o aveti acum cind „crepusculara Romanie ” se afla in zona critica .
    Am sa-mi fac timp s-a analizez mai cu atentie (citind si in diagonala) destule aspecte care le tratati aici.
    Revenind la prezent ,prin atitudinea luata la un moment decisiv cum este acest eveniment al
    referendumului cu societatea impartita in (doua – noua )…nu aduceti nimic cristalizat prin atitudine .
    Multi folosesc vocabularul cu tehnici de manipulare in a reda adevarul – minciuna shi invers .
    Aceasta uzanta este atit de raspindita incit traim in – lumea lui Asterix – infernala shi ireversibila .
    Ashi dori s-a aud cum ramine cu – un alt referendum mai vechi – unde romanii au decis in majoritate la urne
    pentru „simplificarea ” parlamentului pentru a nu mai da voie parazitilor sa-shi cultive in voie -privilegiati shi
    aparati prin platosa invincibilitatii hotarita de ei pentru ei .
    Este obstructionist Basescu cind si-a oferit demisia chiar prescurtarea mandatului prezidential ,doar doar
    U$Leul fabricat de ILiki , s-a accepte ce au hotarit cetatenii .?
    La momentul in care era nevoie de d-ta shi de alti propagatori ai actiunii civice ati actionat negativ …shi
    cred ca nu este doar o „manifestare ” proprie ci mai curind consider ca sunteti partas ascultator al
    unor directive conforme cu niste angajamente de mult timp interaccionate ……
    Nu stiu cum ar fi reactionat preotul Calciu acum….,dar stiu ca shi el devenise prea de timpuriu un
    „ostil ” al personajul Basescu …shi nu doar pentru Tismaneanu ,ori biserica colaboratoare (mai ales
    ortodoxa ). Un fapt ,decisiv ,controlabil este ca el a concis in declaratia sa din parlament urmatoarele:
    >> Comunismul a fost un regim ilegitim shi criminal << cum nu se mai auzise pina atunci in alte
    forumuri nationale …. o astfel de pecete ce-a suparat pe multi eurocomunisti plus
    Rusia ,China unde ideologia este prezervata …shi oricind din nou aplicata ..
    Cele bune , americanul arhanghelist

    Apreciază

  2. As vrea sa va raspund, dar nu va inteleg intrebarea/intrebarile.

    Parerea despre Basescu mi-am format-o imediat dupa ce a inceput sa-si saboteze propriul guvern condus de Tariceanu si dupa ce a inceput sa instige impotriva parlamentului rezultat la alegerile din 2004.
    Atunci am inteles ca doreste sa-si subordoneze institutiile statului dupa metoda folosita de Chavez in Venezuela. Si nu m-am inselat.
    Folosind un populism fara substanta, a devenit principalul factor de divizare a societatii romanesti si de instabilitate politica, in loc de a fi un factor de echilibru asa cum ii cere functia de presedinte.

    Apreciază

  3. Votul prin internet ar rezolva nevoia de participare a celor din diaspora. Acum cum se fac plati on line in mod curent si in mod foarte bine securizat s-ar putea face si votul on line. Sunt foarte multi care se tem de votul celor din afara. Faptul ca listele electorale sunt asa cum sunt, dovedeste dorinta de manipulare a alegerilor. De altfel in cadrul procesului electoral un observator ar gasi lipsa procedurilor din procesul electoral. Am gasi observatori din sectiile de votare ramasi singuri la sfarsitul zilei, candidati car nu au nici-un reprezentant propriu la biroul electoral central si nu tin legatura cu biroul decat prin seful de partid….. Democratia este greu de inghitit domnule Popescu de catre cei care prin incalcarea ei, au un ciolan mare si gras asigurat.

    Apreciază

  4. […] Legitimitate? […]

    Apreciază

Lasă un comentariu